Očitovanje Odbora državne uprave SDLSN RH na Nacrt prijedloga uredbe o ocjenjivanju učinkovitosti rada državnih službenika

Zagreb, 1. listopada 2024. – Odbor državne uprave SDLSN RH očitovao se na Nacrt prijedloga uredbe o ocjenjivanju učinkovitosti rada državnih službenika u sklopu eSavjetovanja.

Kako se, među ostalim, navodi, predmetnom Uredbom neće se postići motivacija državnih službenika i namještenika na kvalitetu i učinkovitost u radu, s obzirom da su Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama unaprijed određene kvote koliko od ukupnog broja državnih službenika i namještenika može biti ocijenjen kojom ocjenom. Naime, svega pet posto od ukupnog broja službenika i namještenika može dobiti ocjenu „izvrstan“, 15 posto njih može biti ocjenjen kao „naročito uspješan“, dok ostale ocjene „uspješan“, „zadovoljava“ ili „ne zadovoljava“, može dobiti preostalih 80 posto službenika i namještenika.

Nastavno, Odbor je napomenuo da je kod ocjene „ne zadovoljava“ nužno podrobno navesti razloge zbog kojih je predložena navedena ocjena, a ne samo priložiti pisano upozorenje na mogućnost dobivanja negativne ocjene.

Odbor je skrenuo pozornost i na nedorečenost pravnih normi što će izazvati brojne probleme u primjeni, pa, primjerice, predlaže omogućavanje čelniku tijela donošenje posebnih kriterija za ocjenjivanje službenika.

Radi uravnoteženije raspodjele ovlasti i odgovornosti unutar sustava državnih tijela, Odbor je predložio i da se podređenima omogući anonimno ocjenjivanje svojih ocjenjivača, odnosno nadređenih službenika, u čiju izravnu odgovornost ulazi i odgovornost za organizaciju i upravljanje poslovima, donošenje odluka te uspostava procedura.