SDLSN RH zatražio žurno rješavanje pogrešno obračunate naknade plaće za vrijeme bolovanja službenicima i namještenicima Porezne uprave

Zagreb, 2. kolovoza 2024. – SDLSN RH uputio je ravnatelju Porezne uprave Božidaru Kutleši zahtjev za žurnom isplatom razlike pogrešno obračunate naknade plaće za vrijeme bolovanja službenicima i namještenicima Porezne uprave.

Naime, od naših povjerenika u Poreznoj upravi obaviješteni smo kako im je naknada plaće za bolovanje koje su koristili radi njege djeteta isplaćivana u umanjenom iznosu, odnosno prema propisima o zdravstvenom osiguranju, umjesto po odredbama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji je Porezna uprava kao poslodavac bila dužna primijeniti kao povoljnije pravo.

Kolektivnim ugovorom je propisano da službeniku i namješteniku odsutnome iz službe odnosno s rada zbog bolovanja do 42 dana pripada naknada plaće u visini 85 posto njegove osnovne plaće, a prema tumačenju Zajedničke komisije za tumačenje odredbi i praćenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike to pravo ne ovisi o vrsti bolovanja.

Ako se zahtjev za isplatom razlike ne riješi u skorašnjem roku, izvjesno je pokretanje sudskih postupaka, te ćemo članove tražiti punomoći za zastupanje.

Foto: Pixabay.com