Za štrajkaše više neće biti plaće

Zagreb, 14. srpnja 2023. (Jutarnji list/sdlsn) – Sukob pravosudnih službenika i namještenika koji su već 29 radnih dana u štrajku i Vlade jučer je ušao u novu  zaoštreniju fazu.

Vlada je nakon vijesti da se štrajka pravosudnih službenika nastavlja reagirala promptno i oštro. Na sjednici održanoj neposredno nakon najave SDLSN RH da je Vladin prijedlog odvijen i da se štrajk nastavlja donijela je odluku da se počevši od ponedjeljka, 17. srpnja, službenicima koji ustraju u štrajku neće isplaćivati plaća za dane provedene u štrajku niti dodatak na plaću nego će im se uplaćivati samo obvezni doprinosi. Plaća i dodaci na plaću umanjivat će se, rekao je ministar Malenica, razmjerno  vremenu koje nakon 17. srpnja provedu u štrajku.

Predsjednica SDLSN RH Iva Šušković najavila je da u nastavku štrajka službenici više neće rješavati niti hitne sudske predmete koje su rješavali tijekom štrajka započetog 5. lipnja te da će obavljati samo one poslove koje Zakon o radu u uvjetima štrajka definira kao nužne.

Pravnicu i glavni tajnicu SDLSN RH Mariju Dill Bračić zamolili smo da pojasni koji su to nužni poslovi na sudu koje će službenici u štrajku nastaviti obavljati:

– Budući da nikada dosad nismo imali štrajk na sudovima, dosadašnja praksa nije iznjedrila rješenje što bi to bili nužni poslovi u takvim okolnostima. Poslodavac, tj. Vlada je ta koja je u postupku mirenja bila dužna predložiti koji su to poslovi koji se na sudovima tijekom štrajka ne smiju prekidati i usuglasiti taj prijedlog sa sudovima, ali kako to Vlada nije učinila – tu smo gdje jesmo. Najavili smo da će službenici obustaviti poslove u hitnim predmetima koje su dosad obavljali jer s terena dobivamo reakcije naših članova koji su ogorčeni i kažu da nakon ovakvog ponašanja Vlade više ne žele raditi niti hitne predmete. U takvim okolnostima mi u SDLSN RH izlaz vidimo u Zakonu o radu koji nalaže da se za trajanja štrajka ne smiju obustavljati samo nužni poslovi čija bi obustava ugrozila živote, zdravlje i sigurnost ljudi. Međutim, SDLSN RH neće i ne može definirati koji su to poslovi na sudovima koji se ne smiju obustavljati, jer se to, kao što sam istaknula, moralo definirati u procesu mirenja.

Cijeli tekst pročitajte na poveznici: Za štrajkaše više neće biti plaće 

JOŠ IZ MEDIJA
Večernji list _Vlada je u štrajku poslodavac i ne može uvesti radnu obvezu