Prigovori SDLSN RH iz prijedloga za pokretanjem postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH odredaba Zakona o reprezentativnosti

Zagreb, 29. lipnja 2023. – Nastavno na presudu Vrhovnog suda o zakonitosti štrajka zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu po pitanju ovlaštenja SDLSN RH na organiziranje štrajka, s obzirom na reprezentativnost, i po pitanju dopuštenosti štrajka, s obzirom na vrstu spora i njegove ciljeve, među kojima je zahtjev SDLSN RH za reguliranjem kolektivnog pregovaranja u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, napominjemo kako je SDLSN RH u svezi navedenoga podnio Ustavnome sudu RH prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH odredaba Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata.

Osporavaju se odredbe Zakona koje se odnose na kriterije utvrđivanja reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje, odnosno odredba koja se odnosi na sastav pregovaračkih odbora sindikata za kolektivne pregovore u državnoj i javnim službama.

Prigovore podnositelja, odnosno SDLSN RH, pročitajte OVDJE.