Ništa od dogovora s resornim ministrom – službenici pravosudnih tijela 6. dan u štrajku

Karlovac, 13. lipnja 2023. (trend.com.hr) – Ništa od dogovora službenika i namještenika pravosudnih tijela s reosrnim ministrom – nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu odlučeno je da službenici pravosudnih tijela, izuzev pravosudnih policajaca koji su uspjeli dogovoriti njima prihvatljivo povećanje plaća, nastavljaju štrajkaške akcije.

– Ukratko, nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu koji je održan u 15 sati odlučeno je da se štrajk nastavlja. Naime, očekivali smo neke pomake, ponudu, no do toga nije došlo. Nakon prezentacije projekcije plaća s koeficijentima odlučeno je da nastavljamo sa štrajkaškim akcijama do ispunjena dogovora, kazala je Diana Gvozdić, sindikalna povjerenica Općinskog suda u Karlovcu i sudska zapisničarka.

Sljedeći sastanak s ministrom nije dogovoren, a upitana za komentar naredbe Vrhovnog suda vezano uz 6 točaka poslova koji se, unatoč štrajku, moraju obavljati, Diana Gvozdić kaže kako je tako nešto bilo apsolutno nepotrebno jer oni, čak i u štrajku, hitne poslove obavljaju i rješavaju hitne predmete.

– Naredba koja je stigla s Vrhovnog suda u petak u kojoj je navedeno šest točaka poslova koji se trebaju obavljati – moram reći kako smo sami mislili na to. Naime, u postupku mirenja nije bilo naloženo, a što je poslodavac bio dužan naložiti, koji su to poslovi koji se moraju obavljati da bi se osiguralo zdravlje i život ljudi tako da smo u startu to sami napravili – pošta se zaprima, privođenja se odrađuju, hitni spisi se rješavaju, ZK odjeli zaprimaju svoje spise. Sud u hitnim poslovima radi kako bi se osigurala sigurnost ljudi, dodaje Diana Gvozdić.

Svrha naredbe Vrhovnog suda je nejasna, a Diana Gvozdić zaključno ističe kako su u štrajku složni.

– Ne bih ulazila u to koja je bila svrha naredbe Vrhovnog suda, ali mislim da se u naše redove želi uvesti pomutnja. Želim jasno reći da toga nema, da smo složni, da jasno komuniciramo s našim povjerenicima te nema nikakvog problema u normalnom odvijanju nužnih poslova, zaključno je kazala Gvozdić.

Sa štrajkom nastavljaju do ispunjenja zahtjeva jer s plaćom od 600 eura u Republici Hrvatskoj zaista nije moguće živjeti život dostojan čovjeka.

VEZANO

TREND TV _Dnevnik, 13. lipnja 2023. – https://www.youtube.com/watch?v=nhXqvwL0Aiw