Nema ponude ni dogovora. Štrajk se nastavlja.

Zagreb, 12. lipnja 2023.  – Novi sastanak predstavnika SDLSN RH i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicom o povećanju plaća zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu završio je nepostizanjem dogovora, jer Ministarstvo ni ovaj put nije ponudilo konkretan prijedlog. Iako se očekivala ponuda resornog ministra i kompromisno rješenje, do toga nije došlo, pa se štrajk i dalje nastavlja.

– Nama je na današnjem sastanku prezentirana namjera povećanja plaća kroz uredbe koje se vezuju na Zakon o plaćama koji je trenutno u e-savjetovanju. Ministarstvo je napravilo svojevrsnu projekciju tih povećanja koeficijenata, odnosno načina svrstavanja u određene platne razrede i koliko bi to u postotcima za pojedina radna mjesta iznosilo povećanje. Mi nismo očekivali prezentaciju kako će to biti u budućnosti od 1. siječnja 2024. ili nakon toga, ovisno kada će uredbe biti izrađene, nego smo ostali pri tome da mi danas tražimo povećanje za dio državne službe kao potplaćene, kao najniže rangirane, odnosno kao one s najmanjim plaćama koje nisu dostatne za osnovne životne uvjete, izjavila je, među ostalim, predsjednica SDLSN RH Iva Šušković nakon završetka sastanka.

Dodala je kako je u Ministarstvu apelirano na strpljenje, na razumijevanje.

– Mi strpljenja i razumijevanja imamo već tri godine. Možda je ovo po njima trenutak koji nije dobar za ovakve zahtjeve. Međutim, baš zbog toga što smo iskazivali toliko strpljenja i razumijevanja, i zbog COVID krize, i zbog nekih drugih koji su na svojim resornim ministarstvima rješavali pitanje plaća kroz dodatke, kroz povećanje koeficijenata, kroz te izmjene uredbe. Na kraju krajeva to selektivno i parcijalno povećanje se dogodilo negdje drugdje nekada, nikada ovdje u ovom resoru, pa evo smatraju ovaj trenutak u stvari krivim za ovakve poteze. Međutim, takav je kakav je, on je ovdje. Velika većina službenika i namještenika u sudovima i u državnim odvjetništvima je u štrajku, komentirala je apeliranje na strpljenje te poručila:

– Štrajkat ćemo dok ne dođemo do nekog rješenja. Mi smo u svakom trenutku spremni zaustaviti štrajk ako dobijemo ponudu koja je prihvatljiva našem članstvu.

IZ MEDIJA

HRT _Nema dogovora Malenice i sindikata za pravosudne djelatnike
Tportal _Sudski službenici i dalje u štrajku, stanje u pravosuđu komentirao i ministar
NACIONAL _Nema dogovora. Nastavlja se štrajk pravosudnih djelatnika
VEČERNJI LIST _Sastanak s ministrom prošao bez dogovora, zaposleni u pravosuđu nastavljaju štrajk
N1 _Nastavlja se štrajk na sudovima, ništa od dogovora
TELEGRAM _Malenica se sastao sa Sindikatom, nema dogovora; štrajk na sudovima se nastavlja
DNEVNIK.HR _Službenici suda sastali se s Malenicom: Ponudili kompromisno rješenje, ali dogovor nije postignut
DALMATINSKI PORTAL _NIŠTA OD DOGOVORA Nakon sastanka ministra Malenice i sindikata nastavlja se štrajk službenika u pravosuđu
NACIONAL _Nema dogovora. Nastavlja se štrajk pravosudnih djelatnika
eZADAR.NET.HR _Nastavlja se štrajk na sudovima
HRVATSKA-DANAS.COM _Nastavlja se štrajk na sudovima, ništa od dogovora
OGPORTAL.COM _Nastavlja se štrajk na sudovima, ništa od dogovora
RTL DANAS _O sastanku s Malenicom: ‘Naš zahtjev da plaće porastu za 400 eura smatra nerealnim. Neka kaže što je onda realno’