Sindikalna solidarnost

Zagreb, 8. lipnja 2023. – Sindikalni pokret zasniva se na vrijednostima zajedništva i solidarnosti. Hvala našoj Europskoj federaciji sindikata javnih službi (EPSU), sindikalnoj središnjici Nezavisnim hrvatskim sindikatima i brojnim sindikatima na solidarnoj sindikalnoj podršci u našoj borbi za bolji život zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Europska federacija sindikata javnih službi (EPSU)

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)

Nacionalni sindikat policije MUP-a RH

Hrvatski sindikat šumarstva
Hrvatski sindikat pošte
Nezavisni cestarski sindikat
Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja
Sindikat grafičara i medija
Sindikat bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske
Sindikat radnika koncerna Podravka
Sindikat Preporod
Hrvatski sindikat telekomunikacija
Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama
Nezavisni sindikat “Socijalna pravda”
Nezavisni sindikat “Solidarnost”
Hrvatski elektrogospodarski sindikat

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH
Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije
Sindikat radnika iz uprave, pravosudnih organa i udruženja građana Republike Makedonije
Sindikat uprave Republike Srpske
Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH

Podršku Sindikata Preporod prenosimo u cijelosti:

Poštovana kolegice Šušković,
u Sindikatu zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod pažljivo pratimo sva nastojanja sindikata kojeg vodite oko rješavanja pitanja nesudjelovanja u kolektivnim pregovorima, povećanja cijene rada i osiguranja prava na štrajk. Sve za što se nastojite izboriti Sindikat Preporod bezrezervno podržava.
Podupiremo Vaša nastojanja da se prekine s praksom prema kojoj su nereprezentativni sindikati u potpunosti isključeni iz kolektivnih pregovora i koja reprezentativnim sindikatima omogućava dovođenje, kroz kolektivne ugovore, u nepovoljniji položaj članova nereprezentativnih sindikata.
Cijena rada u javnim i državnim službama drastično se smanjuje drugu godinu za redom. Razumijemo nezadovoljstvo i gnjev radnika u pravosuđu jer ne samo da od svoje plaće sve teže i teže mogu dostojanstveno živjeti, nego i, zbog nezapošljavanja novih potrebnih radnika, svakim danom moraju raditi sve više i više za plaću koja im je sve manja i manja.
Štrajk je najvažniji alat kojim raspolaže svaki sindikat i bez prava na njegovo korištenje većina će sindikata biti osuđena na nestanak. Zato je jako važno da svaki sindikat, bez obzira na svoj status, može štrajkom stati u zaštitu svojih članova. Zahvaljujemo Vam se na svemu što ste Vi osobno i Vaš sindikat poduzeli proteklih dana kako bi pravo na štrajk postalo i trajno ostalo svojina svakog sindikata u Republici Hrvatskoj.
Cjelokupnom Vašem članstvu, a napose onima koji sudjeluju u štrajku i Vama osobno, pružamo punu podršku i pozivamo Vas da ustrajete do ispunjenja Vaših opravdanih i poštenih zahtjeva. Na kraju, jako nam je drago što ste najavili da će se članstvo izjašnjavati o prihvatljivosti ponude Vlade. Na ovome u Preporodu ustrajavamo jako dugo, i zadovoljni smo što se ovakva praksa prihvaća u sve više sindikata.
Svako Vam dobro!
Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod
Pismo podrške dobili smo i od dijela političkih stranaka.
Samo jako!