SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 28.11.2017. Ispis Pošalji na mail

Postignut dogovor oko sklapanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama

(MRMS, 27. studenoga 2017.) Pregovarački odbori Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi postigli su dogovor oko sklapanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike.

Po završetku pregovora, ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić rekao je da je postignut dogovor oko naknada za prijevoz, da će se osnovica plaće povećati za 2 posto, te da će se o svim materijalnim pravima u narednim godinama pregovarati prije donošenja smjernica o ekonomskoj i fiskalnoj politici.

Govoreći o primjeni sporazuma, naglasio je da je parafiran na četiri godine, da će važiti od prvog prosinca, a da će, kako je dogovoreno, Vlada donijeti zaključak prema kojem će se u studenome primjenjivati prava iz TKU-a.

„Svaki ugovor je rezultat kompromisa dviju strana. Vjerujem da smo kvalitetno završili pregovore na zadovoljstvo djelatnika javnih službi, ali i na zadovoljstvo svih nas koji smo odgovorno postupali prema proračunu", zaključio je ministar.

Nakon završetka postupka pregovaranja, novi Temeljni kolektivni ugovor bit će potpisan nakon što tekst prođe Vladinu proceduru i proceduru sindikalnih tijela. 

 

Parafiran Temeljni kolektivni ugovor za javne službe

(HRT, 27. studenoga 2017.) Parafiran je konačni prijedlog Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe i njegova primjena počinje od 1. prosinca ove godine, istaknuo je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon višesatnih završnih pregovora Vladinog i sindikalnog izaslanstva.

Potvrdio je kako je dogovoreno da će se naknada prijevoza za povećati sa 0,75 na kunu po kilometru i osnovica plaće podići za dva posto te dalje pregovarati idućih godina o osnovici, božićnici i regresu prije donošenja smjernica fiskalne politike. Riješili smo, rekao je ministar, prijevoz još nekoliko ključnih stvari, sporazum je parafiran na četiri godine s time da počinje vrijediti od 1. prosinca, a dogovoreno je i da će Vlada donijeti zaključak da se u studenome primjene odredbe na prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora. Svaki ugovor je kompromis dviju strana i vjerujem da smo kvalitetno završili pregovore na zadovoljstvo djelatnika u javnim službama i na zadovoljstvo svih nas koji smo odgovorno postupali prema proračunu, istaknuo je Marko Pavić.

Koordinator sindikalne pregovarače skupine Branimir Mihalinec izrazio je zadovoljstvo što su pregovori dovršeni, iako, kako je rekao, ni jedna strana ne postigne uvijek sve što je željela, uvijek je ugovor i dogovor kompromisno rješenje. Najavio je da će sindikalno članstvo objektivno izvijestiti o postignutome i kako očekuje s obzirom da nema pada prava, nego i određenih povećanja i očekivanja povećanja, da će se takav TKU i potpisati. Razgovarali smo i pregovarali o osnovici plaće i naravno da nismo zadovoljni, jer smo očekivali veće povećanje osnovice, međutim otvorena je mogućnost za daljnje pregovore tijekom svibnja i lipnja iduće godine i za to ćemo se dobro pripremiti, najavio je.

Napomenuo je da su također razgovarali i o ostalim pravima zaposlenika kao što su regres, božićnica i dar za djecu te kako je dogovoreno da će za vrijeme trajanja TKU iznosi božićnice i regresa biti predmet pregovora svake godine, ali da je u slučaju neuspjelih pregovora osigurana visina zadnje isplate, a to je 1250 kuna. Bude li gospodarska situacija bolja, vjerujemo da će i ti iznosi biti viši, dodao je Mihalinec. Što se tiče naknade za prijevoz, postignuto je kompromisno rješenje, jer smo očekivali ipak nešto viši iznos po kilometru, ali ako uzmemo sve u paketu, vjerujemo da će biti u redu. Uspjeli smo također dogovoriti da ćemo naknadu za prijevoz pratiti godinu dana i nakon toga će radna skupina ustanoviti je li naknada primjerena i uskladiti. Ništa u TKU nije zatvoreno od važnih prava za zaposlenike, ustvrdio je. 

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Postignut dogovor oko sklapanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja