SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Ponedjeljak, 27.11.2017. Ispis Pošalji na mail

IZLAZ IZ DUŽNIČKOG ROPSTVA

Država konačno pružila ruku službenicima Hrvatskog Podunavlja

(SDLSN, 27. studenoga 2017.) Ministarstvo financija započelo je s izdavanjem rješenja o otpisu duga s osnove kamata i obročnoj otplati glavnice duga službenicima Hrvatskog Podunavlja, koji su u sudskim postupcima prvo ostvarili pravo na uvećanje plaće zbog rada na području od posebne državne skrbi, a zatim ga izgubili u postupcima protuovrhe koje je protiv njih provela Republika Hrvatska.
Sindikat podsjeća da po donošenju Zakona o područjima posebne državne skrbi 1996. godine, Vlada RH Hrvatsko Podunavlje nije razvrstala u jednu od dvije skupine područja od posebne državne skrbi, već je to učinila tek u srpnju 2000. godine. Međutim, Vrhovni sud je zauzeo stajalište kako zaposlenima u državnim tijelima i javnim službama u Hrvatskom Podunavlju svejedno pripada pravo na uvećanje plaće od 50 posto u tom razdoblju, temeljem čega su brojni službenici u sudskim postupcima ostvarili pravo na uvećanje plaće. No, nakon što je Ustavni sud 2004. godine zauzeo stajalište kako Vlada nerazvrstavanjem nije učinila propust, svoje stajalište je promijenio i Vrhovni sud, što je za posljedicu imalo pokretanje protuovrhe prema službenicima koji su dobili sudske sporove temeljem ranijeg stajališta Vrhovnog suda.

 

I Vlada priznala težak položaj ovršenih službenika

Naravno, službenici koji su sporove dobili, taj novac nisu držali ni u čarapi ni na računima u švicarskim bankama, već su ga utrošili na poboljšanje životnog standarda, što je Vlada u prijedlogu Odluke i priznala, navodeći sljedeće:

„Slijedom zakonodavnih i pravosudnih dilema, spomenuti tužitelji zaposleni na području Hrvatskog Podunavlja našli su se u situaciji da prema Republici Hrvatskoj duguju iznos uvećan za zakonske zatezne kamate i sudske troškove koji je osobama u sredinama posebne državne skrbi i u današnjim ekonomskim uvjetima gotovo nemoguće isplatiti.
Naime, iznos dosuđen na temelju pravomoćnih i ovršnih sudskih presuda uložen je u poboljšanje veoma loših životnih uvjeta i danas je naplativ jedino uz direktno ugrožavanje tih istih osnovnih životnih i egzistencijalnih uvjeta i standarda."

... za uvećanje klikni na sliku

 

Rješenjem Ministarstva financija dug - prepolovljen

Jednoj od službenica, koja je na svojoj koži osjetila kako je to kad ti država nešto prizna, a potom uzme s kamatama, Ministarstvo financija otpisalo je temeljem Odluke o otpisu zakonskih zateznih kamata na potraživanja koja je Republika Hrvatska ostvarila prema zaposlenima na području Hrvatskog Podunavlja temeljem pravomoćnih rješenja o protuovrsi radi povrata stečenog bez osnove iz 2015. godine, gotovo 50.000 kuna kamata na glavnicu od 45.000 kuna, omogućivši joj pri tome obročnu otplatu glavnice u 60 jednakih mjesečnih rata od 750 kuna.

... za uvećanje klikni na sliku

Otpisom kamata Ministarstvo financija olakšalo je time tešku financijsku situaciju službenika nad kojima je protuovrha provođena pljenidbom jedne trećine plaće, jer im je dug smanjen za više od pola iznosa, budući da su zakonske zatezne kamate premašivale iznos glavnice i konačno će moći status blokiranih građana zamijeniti kakvom-takvom financijskom slobodom i neovisnošću.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske pozdravlja provedbu odluke kojom se olakšava dužnička situacija službenika u Hrvatskom Podunavlju, na koju ukazuje od 2008. godine i nada se da se ovakve situacije više nikad neće ponoviti. S. Kuhar

Pročitajte još...

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Država konačno pružila ruku službenicima Hrvatskog Podunavlja

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja