SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 07.11.2017. Ispis Pošalji na mail

Pleša: Materijalna prava iz kolektivnog ugovora neće se dirati

Za gotovo 60.000 državnih službenika i namještenika uspješno su završili pregovori Vlade i sindikata o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru.

(HRT, 6. studenoga 2017.) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao je da u ugovoru ima promjena, no pojedinosti nije želio otkriti dok dokument ne prođe Vladinu i sindikalnu proceduru.  

Potpisivanje se očekuje već potkraj tjedna.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša najavio je kako bi nove pregovore o TKU-u trebali početi već u svibnju iduće godine, u okviru smjernica ekonomske politike za 2019. Dobro je što će sindikati biti uključeni u pregovore vezane uz materijalna prava iz TKU-a u najranijoj fazi, kako ne bi krajem godine, kada se donosi proračun, bili samo upoznati s onim što je već ranije odlučeno. Važno je da sindikati mogu na vrijeme izraziti svoje mišljenje o smjernicama ekonomske politike, naglasio je Pleša.

Za HRT-ov Dnevnik 3 Pleša je kazao da, kao što je ministar Pavić rekao, danas je bila zadnja runda pregovora. Utvrdili smo mogući tekst kolektivnog ugovora, odnosno prijedlog. Taj prijedlog ide na Vladu RH, a sindikat ga šalje na njegova, sindikalna tijela, kazao je Pleša.

Ako i jedna i druga strana potvrde taj prijedlog, on će se smatrati da se može potpisati. Prema tome, kao što je ministar rekao, potkraj tjedna ga možemo potpisati. Materijalna prava neće biti dirana što je izuzetno važno, ali i nematerijalna prava, o kojima se manje govori, dodao je.

Sporazum koji smo potpisali krajem prošle godine definirao je povećanje plaća tri puta po 2%. Rekao bih radije vraćanje plaće koja je bila 2009. godine, a ne povećanje plaće. Datumi su 1.1., 1.8. i 1.11. ove godine. Prema tome, u prosincu u plaći za studeni, to povećanje će biti vidljivo, istaknuo je Pleša.

Na dodatno pitanje ostaju li i dalje božićnica i regres, Pleša ponavlja da se materijalna prava ne diraju, a nada se da će i dalje božićnica biti 1.250 kn.

Na pitanje je li ikakav pomak napravaljen da se dodatno plaćaju i na taj način zadrže najbolji službenici, a eliminiraju oni neefikasni, Pleša je kazao da je to tema o kojoj se dosta govori. To se pitanje treba regulirati zakonom o plaćama, a o tome će biti riječi iduće godine.

Zakon o plaćama i kolektivni ugovor međusobno se ne isključuju. Zakonom o plaćama će se pozicionirati službenici u sustavu, a kolektivnim ugovorom se uređuje visina osnovice i način obračuna plaća. Svatko nastoji potaknuti ljude da kroz stimulativni sistem plaća budu nagrađeni. Imali smo sustav platnih razreda od 1994. do 2001. godine. Ministar je najavio mogućnost da će takav zakon o plaćama u državnoj službi biti predložen negdje potkraj ove godine, napomenuo je Pleša.

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Pleša: Materijalna prava iz kolektivnog ugovora neće se dirati

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja