SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Ponedjeljak, 06.11.2017. Ispis Pošalji na mail

KOMENTAR Medijska bruka


(SDLSN, 6. studenoga 2017.) Mediji često pišu o potrebi otpuštanja „viška" zaposlenih u javnom sektoru, „uhljebima" i neprofesionalnim i neljubaznim službenicima, kao i potrebi nagrađivanja i kažnjavanja službenika i namještenika sukladno rezultatima njihovog rada.
No, koliko „profesionalno" njihovi zaposlenici - novinari rade svoj posao može se vidjeti na primjeru vijesti o tome kako su se pregovarački odbori Vlade i sindikata državnih službi usuglasili oko teksta novog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.
HINA je ovu vijest prenijela pod naslovom „Usuglašen TKU za državne službenike i namještenike", premda se u slučaju državne službe ne radi o temeljnom kolektivnom ugovoru, budući da se on, za razliku od TKU u javnim službama, ne „nadograđuje" granskim kolektivnim ugovorima za pojedine djelatnosti, da bi u tekstu članka dodala kako je riječ o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za državne i lokalne službenike i namještenike.
Nakon što je SDLSN reagirao na ovu „nepreciznost", HINA je promijenila naslov svog članka u „Usuglašen KU za državne službenike i namještenike", ali se u tekstu članka i dalje navodi kao se radi o Kolektivnom ugovoru (KU) za državne i lokalne službenike i namještenike, premda Vlada lokalnim službenicima nije poslodavac pa stoga za njih ne može ni ugovarati kolektivni ugovor.


Jedan drugi portal ovu je vijest prenio pod naslovom „Ministar Pavić potvrdio da je potpisan novi Temeljni kolektivni ugovor sa sindikatima državnih službi", navodeći u podnaslovu kako će takav „TKU" uskoro biti potpisan i vrijedit će od 1. studenoga, potvrđujući „pravilo" da urednik koji naslovima „oprema" novinarske tekstove ne mora nužno i pročitati što piše u tekstu koji „uređuje".
Na kraju, čitateljima ostaje da se iz ovako „profesionalno" sročenih vijesti „informiraju" o tome kakav je kolektivni ugovor usuglašen, na koga se primjenjuje i je li već potpisan ili nije. S. Kuhar

Pročitajte još...

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

KOMENTAR Medijska bruka

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja