SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 19.09.2017. Ispis Pošalji na mail

UVJETI RADA NA GVP-U BAJAKOVO
Na granici nema dovoljno veterinara, rade za dvoje

Još 2014. je revizijom utvrđeno da veterinarskih inspektora nema dovoljno

(GLAS SLAVONIJE, 19. rujna 2017.) Sindikat državnih i lokalnih službenika u okviru kojeg djeluje i podružnica graničnih veterinarskih inspektora upozorava na loše uvjete rada inspektora na GVP-u Bajakovo.
Dotaknuvši se između ostaloga i slučaja svoje članice, veterinarske inspektorice Suzane Rogić, koja je, kako navode, izložena javnoj osudi, i protiv koje je pokrenut postupak prijave za tešku povredu radne dužnosti jer nije ostala raditi prekovremeno bez pisanog ili usmenog naloga nadređenog službenika, Sindikat upozorava na premali broj zaposlenih, prijetnje i napade na radnom mjestu, prekovremeni rad itd.
- Na GVP-u Bajakovo radi pet graničnih veterinarskih inspektora i jedna osoba kao administrativno-tehničko osoblje. Od toga je na bolovanju u ovoj godini do 31. kolovoza bilo dvoje inspektora i tehničarka ukupno 68 radnih dana. Za to vrijeme nije bilo zamjene za ljude koji su na bolovanju. Uzimajući u obzir godišnje odmore i bolovanja, cjelokupni posao odrađuju zapravo tri inspektora - upozoravaju u Sindikatu.
Navode kako je na tom prijelazu do 31. kolovoza pregledano 2979 pošiljaka hrane za životinje neživotinjskog podrijetla, 412 pošiljaka živih životinja na izlazu iz RH i 84 pošiljke živih životinja (konji, psi, golubovi) koji su bili namijenjeni uvozu u EU. Dodaju kako je još krajem 2014. godine Samostalna služba za unutarnju reviziju na Bajakovu ustanovila da je sistematizacijom određen nedovoljan broj djelatnika na ovom prijelazu.


Tri puta više posla

- Ukupan broj pregleda po jednom graničnom veterinarskom inspektoru na GVP-u Bajakovo tri do pet puta veći je nego na ostalim GVP-ovima, ali se do danas ništa nije promijenilo unatoč preporukama revizije - ističu u Sindikatu.
U Ministarstvu poljoprivrede kažu, pak, kako je na Bajakovu zaposleno pet graničnih veterinarskih inspektora, što je najveći broj u odnosu na ostale granične prijelaze.
- U dogovoru s EU-om određen je broj ljudi i svi drugi uvjeti na prijelazu jer ovaj GVP je ponajprije granični veterinarski prijelaz za EU. Na ostalih šest graničnih prijelaza zaposlen je manji broj veterinara (u Rijeci je zaposleno tri, Pločama dva, Zagrebu dva, Karasovićima dva, Novim Selima dva, Staroj Gradiški tri) - navode u Ministarstvu te pojašnjavaju dužnost veterinarskog inspektora i nakon što mu istekne radno vrijeme.
- Nakon što mu istekne propisano radno vrijeme inspektor više ne radi. Ako pošiljka stigne pred kraj radnog vremena i posebno ako je najavljena, tada inspektor treba obraditi pošiljku vodeći računa o dobrobiti životinja propisanoj zakonom. Ako bi neka pošiljka bila najavljena na bilo kojem GVP-u ranije, ako nije moguća drugodobna doprema, inspektor može raditi i prekovremeno. Za prekovremeni rad može se dobiti slobodan dan ili plaćeno - kažu u Ministarstvu.


Nema zapošljavanja

Dodaju da je Ministarstvu poljoprivrede, kao i drugim tijelima državne uprave, zabranjeno novo zapošljavanje, osim prema kriteriju 2 za 1 (dopušta se zapošljavanje jednog novog državnog službenika pod uvjetom da je tijekom tekuće kalendarske godine prestala državna služba za dva zaposlena).
Siniša Kuhar, glavni tajnik spomenutog Sindikata, navodi još jedan problem s kojim se susreću veterinarski inspektori.
- Veliki je problem i naputak Ministarstva poljoprivrede iz prosinca 2016. godine, u kojem je ministar Tolušić naložio da se prekovremeni sati pretvaraju u slobodne dane, ne spominjući kako je prema Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike na samom službeniku da odluči hoće li za obavljeni prekovremeni rad novac ili slobodne dane. Pretvaranje prekovremenog rada u slobodne dane, osim toga, samo generira novi prekovremeni rad, a velik broj prekovremenih sati utječe i na rast bolovanja. Radi se o začaranom krugu u kojem trpe svi - veterinarski inspektori, stranke, državni proračun (jer je prekovremeni rad skuplji od redovnog koji bi obavljali potrebni inspektori kad bi se zaposlili), a u pitanje se dovodi i zdravstvena sigurnost građana RH - zaključuje Kuhar.
Maja MUŠKIĆ


Siniša Kuhar
glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika
ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA NIJE OPRAVDANJE

"Manjak veterinarskih inspektora ne može se opravdati zabranom zapošljavanja, jer su zabrane zapošljavanja u većem ili manjem opsegu stalno na snazi u državnoj upravi, a upravo je posljednjih mjeseci povećan broj natječaja za prijam u državnu službu - vjerujem za radna mjesta koja su nužna, ali nisu li takva i ona veterinarskih inspektora", kaže glavni tajnik Sindikata Siniša Kuhar. 

 

 

... za čitanje klikni na sliku 

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

GLAS SLAVONIJE o premalom broju veterinarskih inspektora

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja