SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Petak, 15.09.2017. Ispis Pošalji na mail

Sindikat: Broj državnih dužnosnika u ministarstvima raste neovisno o stranci na vlasti

 

(Index.hr, 15. rujna 2017.) BROJ državnih dužnosnika u ministarstvima raste neovisno o tome tko obnaša vlast na državnoj razini - HDZ ili SDP sa svojim satelitima i koalicijskim partnerima, istaknuo je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Sindikat u priopćenju navodi da je broj državnih dužnosnika u ministarstvima narastao od HDZ-ove Vlade na čelu s Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor sa 75 ministara i državnih tajnika, preko Kukuriku koalicije Zorana Milanovića sa 126 ministara, zamjenika ministara i pomoćnika ministara, do trenutnog 151 dužnosnika u Vladi Andreja Plenkovića, koje čine ministri, državni tajnici i pomoćnici ministara.

Istodobno, po podacima iz Statističkog prikaza Ministarstva uprave iz srpnja, broj državnih službenika i namještenika u odnosu na 64.858 zaposlenih u 2004. smanjen je na trenutnih 59.416 zaposlenika.

 

Paralelno egzistiraju i državni tajnici i pomoćnici ministara

Razlog rasta broja državnih dužnosnika u ministarstvima nalazi se, ističe sindikat, u činjenici da je aktualna Vlada s predsjednikom Andrejem Plenkovićem uvela hibridni dužnosnički ustroj po kojem paralelno egzistiraju i državni tajnici i pomoćnici ministara, za razliku od Vlade Sanader - Kosor tijekom koje su ukinuti položaji zamjenika ministara i pomoćnika ministara te umjesto njih uvedeni državni tajnici i ravnatelji koji nisu imali status dužnosnika, već rukovodećih službenika, i Vlade Zorana Milanovića tijekom koje su ukinuti položaji državnih tajnika i vraćeni oni zamjenika i pomoćnika ministara.

"Ovo stanje može se opisati kao dužnosnička pomirba na razini ministarstava između dvije vodeće političke opcije, odnosno HDZ-ovih državnih tajnika i SDP-ovih pomoćnika ministara. Naravno, to ne znači da dužnost pomoćnika ministara u aktualnoj Vladi obnašaju članovi SDP-a, niti će sutra državni tajnici ostati HDZ-ovci", ističe sindikat u priopćenju. 

 

SDLSN: Nastavlja se rast broja državnih dužnosnika u ministarstvima

... za uvećanje klikni na sliku

(SDLSN, 15. rujna 2017.) Broj državnih dužnosnika u ministarstvima raste neovisno o tome tko obnaša vlast na državnoj razini - HDZ ili SDP sa svojim satelitima i koalicijskim partnerima.
Pokazuju to podaci Sindikata prikupljeni sa službenih stranica državnih tijela tijekom godina, a broj najviših državnih dužnosnika u ministarstvima narastao je od HDZ-ove Vlade na čelu s Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor i 75 ministara i državnih tajnika, preko „Kukuriku" koalicije Zorana Milanovića sa 126 ministara, zamjenika ministara i pomoćnika ministara, do sadašnjeg 151 dužnosnika u Vladi Andreja Plenkovića koje čine ministri, državni tajnici i pomoćnici ministara.
Istovremeno, broj državnih službenika i namještenika u odnosu na 64.858 zaposlenih u 2004. godini smanjen je na današnjih 59.416 zaposlenika državne uprave (podaci iz Statističkog prikaza Ministarstva uprave iz srpnja 2017. godine).
Razlog rasta broja državnih dužnosnika u ministarstvima nalazi se u činjenici da je aktualna Vlada s predsjednikom Andrejem Plenkovićem uvela hibridni dužnosnički ustroj po kojem paralelno egzistiraju i državni tajnici i pomoćnici ministara, za razliku od Vlade Sanader - Kosor tijekom koje su ukinuti položaji zamjenika ministara i pomoćnika ministara te umjesto njih uvedeni državni tajnici i ravnatelji koji nisu imali status dužnosnika već rukovodećih službenika i Vlade Zorana Milanovića tijekom koje su ukinuti položaji državnih tajnika i vraćeni oni zamjenika i pomoćnika ministara.
Ovo stanje može se opisati kao dužnosnička pomirba na razini ministarstava između dvije vodeće političke opcije, odnosno HDZ-ovih državnih tajnika i SDP-ovih pomoćnika ministara. Naravno, to ne znači da dužnost pomoćnika ministara u aktualnoj Vladi obnašaju članovi SDP-a, niti će sutra državni tajnici ostati HDZ-ovci. S. Kuhar

Pročitajte još...

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Nastavlja se rast broja državnih dužnosnika u ministarstvima

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja