SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 31.01.2017. Ispis Pošalji na mail

OBJAVLJENA PRESUDA
HAKOM tužio sindikalnog povjerenika zbog klevete pa izgubio

Ovom presudom, kao i troškovima odvjetničkih društava koja zastupaju HAKOM u parnicama u kojima se Dražen Lučić obračunava s nepoćudnim radnicima koji se javno usuđuju kritizirati njegov „stil" rukovođenja, dobiva se slika agencije čijem ugledu najviše šteti upravo onaj koji u ime zaštite „ugleda" HAKOM-a tuži sve i svakoga


(SDLSN, 31. siječnja 2017.) Objavom nepravomoćne sudske presude Kaznenog suda u Zagrebu, bivša zaposlenica HAKOM-a Luca Gašpar Šako i sindikalni povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske u ovoj agenciji Pero Tabak oslobođeni su krivnje da su počinili kazneno djelo teškog sramoćenja i klevete koje je navodno moglo naštetiti časti i ugledu HAKOM-a.
Predsjednik Vijeća Dražen Lučić osobno je tijekom 2015. podignuo pet optužnih prijedloga u ime HAKOM-a protiv svojih radnika, dvije članice sindikata i sindikalnog povjerenika, da su svojim izjavama u Dnevniku HRT-a i TV emisiji Labirint sramotili i klevetali HAKOM.
Prva je tužba povučena tijekom procesa krajem 2016. godine. Petra Škof Mikulek je bila tužena zbog izjave u Dnevniku HRT-a: „U vrijeme kad ljudi kopaju po kontejnerima da prežive, oni meni plaćaju plaću da sjedim doma". Naime, nakon povratka s porodiljnog dopusta i učlanjenja u sindikat, poslodavac joj je Odlukom zabranio ulaz u poslovne prostorije, ali istodobno redovno isplaćivao polovicu plaće.

Osim podizanja tužbe, HAKOM je u reakciji na njezinu izjavu u javnost iznio privatne podatke o svojoj zaposlenici zbog kojih su nepravomoćno prekršajno kažnjeni HAKOM kao pravna osoba i Dražen Lučić kao odgovorna osoba s 31000 i 4000 kuna zbog kršenja Zakona o radu.  

Kako tužbe protiv drugo dvoje radnika Dražen Lučić nije htio povući, Sud je odlučio objediniti preostale četiri optužnice u jedan sudski postupak.
Iz Zapisnika s objave jedinstvene presude je razvidno kako Sud smatra da se većina od 12 inkriminiranih izjava odnosila osobno na predsjednika Vijeća Dražena Lučića i ravnatelja Maria Webera, a ne na HAKOM, što upućuje na to kako je Lučić koristio poziciju predsjednika Vijeća i HAKOM-ova financijska sredstva, kako bi sudski progonio nepoćudne radnike, u ovom slučaju članove sindikata i sindikalnog povjerenika.

Primjerice, sindikalnog povjerenika je teretio za izjavu: „U mojoj firmi neće nitko osnovati sindikat", koji je na pitanje novinarke „tko vam je to rekao", odgovorio: „Predsjednik Vijeća". I dok je Lučić u svom iskazu tvrdio da on to nije nikad rekao, u dokaznom postupku pribavljen je mail u kojem Lučić piše svojim vijećnicima: „Sindikalnih povjerenika još ima, no nemaju što tražiti u HAKOM-u, barem dok sam ja predsjednik".
Zanimljivo, Lučić je tužio sindikalnog povjerenika i za najavu priloga koju je izgovorila novinarka, a utužena je i rečenica „...osnivanje sindikata ... u HAKOM-u nije dopušteno ..." pa neka svatko nadopuni po želji, a Lucu Gašpar Šako je tužio zato što je, između ostalog, rekla „Ja nisam rođena da mene netko maltretira, nisam ja rob, a niti je netko moj vlasnik" te zato što je izjavila: „sve na kog se sumnjalo da je mogući član sindikata vršen je mobbing, šikanirani su, oduzimana su dosadanja prava".


Dovođenjem ove presude u vezu s prvostupanjskom presudom Prekršajnog suda u Zagrebu od 15. lipnja 2015. godine, kojom se potvrđuje kako su HAKOM odnosno predsjednik Vijeća Dražen Lučić i ravnatelj Mario Weber „pokušali i ostvarili zabranjeni nadzor nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata", kao i troškovima odvjetničkih društava koja zastupaju HAKOM u parnicama u kojima se Dražen Lučić obračunava s radnicima koji se javno usuđuju kritizirati njegov „stil" rukovođenja, dobiva se slika agencije čijem ugledu najviše šteti upravo onaj koji u ime zaštite „ugleda" HAKOM-a tuži sve i svakoga. S. Kuhar 

Pročitajte još... 

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

HAKOM tužio sindikalnog povjerenika zbog klevete pa izgubio

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja