SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Petak, 15.04.2016. Ispis Pošalji na mail

 

(Direktno.hr, 15. travnja 2016.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) upozorio je u petak kako je najava reorganizacije MUP-a zapravo nastavak procesa regionalizacije državne uprave koji, upozoravaju, izaziva sve veći nesrazmjer između teritorijalnog i ustroja državne uprave, što dovodi u pitanje opstojnost sadašnjeg županijskog ustroja.

Sindikat u priopćenju navodi kako su najave iz MUP-a da bi ubuduće trebao djelovati kroz pet umjesto sadašnjih 20 policijskih uprava, nastavak procesa regionalizacije države koji se provodi okrupnjavanjem područnih jednica, u pravilu od pet do sedam za cijelo područje Hrvatske.

Ističe da će - ako MUP sa svojih 26.000 zaposlenih koji čine gotovo pola zaposlenih u državnoj upravi uz oko 7.500 zaposlenih u Poreznoj i Carinskoj upravi, sa županijskog prijeđe na regionalni ustroj - izvan regionalnog ustroja djelovati još samo uredi državne uprave i pravosuđe. Ti uredi, dodaju, još uvijek djeluju kroz županijske sudove, iako su pojedina područja, poput radnih sudova, već "regionalizirana" drugostupanjskom nadležnošću županijskih sudova u Bjelovaru, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

"Premda ni ranije nisu bile u potpunosti županijski ustrojene, ustroj po županijama dosad su napustile Porezna uprava, koja ima šest područnih ureda, i Carinska uprava sa sedam carinarnica. Pokušaj tadašnjeg ministra uprave Arsena Bauka da organizira ured državne uprave u pet regionalnih, umjesto sadašnjih 20 ureda, je propao jer konačni prijedlog izmjena Zakona o sustavu državne uprave nije podupro SDP-ov koalicijski partner IDS", kažu iz SDLSN-a u priopćenju. 

 

TERITORIJALNI USTROJ I DRŽAVNA UPRAVA
MUP nastavlja trend regionalizacije državne uprave

Područja budućih policijskih uprava

(SDLSN, 15. travnja 2016.) Najava reorganizacije Ministarstva unutarnjih poslova, koje bi ubuduće trebalo djelovati kroz pet umjesto 20 policijskih uprava, samo je nastavak procesa regionalizacije državne uprave, koji se provodi okrupnjavanjem područnih jedinica, u pravilu od pet do najviše sedam za cijelo područje Republike Hrvatske.

Ustroj Porezne uprave sa šest područnih ureda

Premda ni ranije nisu bile u potpunosti županijski ustrojene, ali su ga ipak u najvećoj mjeri slijedile, ustroj po županijama dosad su napustile Porezna uprava, koja ima šest područnih ureda i Carinska uprava sa sedam carinarnica, dok je Baukov pokušaj organiziranja ureda državne uprave u pet regionalnih ureda, umjesto sadašnjih 20, propao jer konačni prijedlog izmjena Zakona o sustavu državne uprave nije podupro SDP-ov koalicijski partner IDS.

I uredi državne uprave trebali su se "regionalizirati" (gore), ali je sve ostalo na sadašnjem ustroju (dolje)  

Ukoliko i MUP sa svojih 26.000 zaposlenih, koji čine gotovo pola zaposlenih u državnoj upravi, sa županijskog prijeđe na regionalni ustroj, uz oko 7.500 zaposlenih u Poreznoj i Carinskoj upravi, izvan regionalnog ustroja djelovat će još samo uredi državne uprave i pravosuđe, koje još uvijek djeluje kroz županijske sudove, iako su pojedina područja, poput radnih sudova, već „regionalizirana" drugostupanjskom nadležnošću županijskih sudova u Bjelovaru, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Stoga se javlja sve veći nesrazmjer između postojećeg teritorijalnog ustroja i ustroja državne uprave, koja svoje područne kapacitete sve više organizira po regionalnom principu, ali i dovodi u pitanje opstojnost sadašnjeg županijskog ustroja.
Premda se pri tome teško može izbjeći rasprava o tome je li prije kokoš ili jaje, tj. je li trebalo prvo promijeniti teritorijalni ustroj pa tek onda i njemu sukladni ustroj državne uprave, stječe se dojam kako je prevladala logika po kojoj će ga biti lakše promijeniti ukoliko se državna uprava u međuvremenu "regionalizira". S. Kuhar

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

MUP nastavlja trend regionalizacije državne uprave

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja