SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Petak, 10.07.2015. Ispis Pošalji na mail

(Index.hr, 10. srpnja 2015.) MARIO WEBER, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Dražen Lučić, predsjednik Vijeća te Agencije presudom 

Prekršajnog suda u Zagrebu proglašeni su krivim jer su na potpuno nezakonit način pokušali zaustaviti djelovanje sindikata u toj državnoj agenciji! Agencija koja bi se trebala baviti osiguravanjem tržišnog natjecanja na "pošten, neovisan, transparentan i nediskriminirajući pristup" napravila je gotovo sve kako kod njih ne bi došlo do osnivanja podružnice sindikata!

 

Zbog Sindikata prijetili i kašnjenjem plaća

Prema presudi suda HAKOM kao pravna osoba mora platiti 33 tisuće kuna, a ravnatelj i predsjednik Vijeća po 4.200 kuna. Sud je utvrdio kako je riječ o zabranjenom nadzoru nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata, a prema obrazloženju presude čini se da su ravnatelj i predsjednik Vijeća prijetili radnicima i neisplatom plaća, a sve zbog sindikata.

Sve je počelo u ožujku prošle godine kada su odgovorne osobe u HAKOM-u primile obavijest o osnivanju podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) i o izboru povjerenika Pere Tabaka.

Čelnici HAKOM-a organizirali su peticiju protiv povjerenika te je dostavili svih odjelima Agencije. Poslodavci su na taj način, smatra sud, jasno dali do znanja što misle o osnivanju Sindikata i o njegovom povjereniku.

Rezultat akcije poslodavaca bio je strah od učlanjenja u sindikat te komuniciranje sa sindikalnim povjerenikom. Isto tako nepotpisnici peticije obilježeni su kod poslodavaca kao oni koji su za osnivanje sindikata što bi moglo dovesti do otkaza, uznemiravanja i neisplate plaća.

Isto tako poslodavci su protivno zakonu zahtjevali od podružnice SDLSN-a da im se dostave imena i podaci svih članova pod izlikom pravovremene isplate plaće. Štoviše, Weber i Lučić obavijestili su radnike u travnju prošle godine kako neće biti isplate plaće za taj mjesec jer im sindikati nisu dostavili popis svojih članova!?

 

"Nismo mi, nego nezadovoljni radnici"

I Weber i Lučić su tvrdili kako oni organizatori peticiji već su to "nezadovoljni radnici". No, sud im nije povjerovao.

Podsjetimo i kako je Sindikat najavio da će od Vijeća HAKOM-a zatražiti i razrješenje ravnatelja Webera, odnosno Hrvatskom saboru, koji imenuje Vijeće HAKOM-a.

 

 

Vlada Republike Hrvatske odgovorila je na jučerašnjoj sjednici na zastupničko pitanje MIRELE HOLY o trošenju novca na odvjetničke usluge u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti kao i zaštiti predstavnika Sindikata u njihovim sindikalnim aktivnostima od samovolje čelnika agencije.

(Direktno.hr, 10. srpnja 2015.) Odgovor je objavljen na mrežnim stranicama Vlade, a kao potpisnik je naveden predsjednik Vlade Zoran Milanović. Prema odgovoru, angažiranje vanjskih odvjetnika i odvjetničkih ureda, na koje HAKOM troši milijunske iznose, premda ima ustrojenu pravnu službu sa zadaćom "zastupanja Agencije u sudskim i drugim postupcima", sasvim je u redu, a glede uvjeta rada Sindikata u HAKOM-u djeluje radničko vijeće izabrano „voljom većine radnika", s postotkom glasova koje se ne bi posramio ni pokojni SADAM HUSEIN, dok je sindikalni povjerenik P.T. osoba kojoj je ravnatelj HAKOM-a bio primoran dati već 10 upozorenja kao (ne)radniku (u odgovoru piše „u nizu" pa se postavlja pitanje mogu li se upozorenja davati na preskokce ili da, npr., nakon tri upozorenja uslijedi jedna pohvala) zbog povrede obveza iz radnog odnosa.

Na kraju, zaključuje se kako "treba naglasiti da HAKOM u cijelosti podržava ulogu Sindikata kao legitimnog načina udruživanja radnika i promicanja njihovih interesa prema poslodavcu". Iako Sindikat u odgovoru prepoznaje rukopis i prepotenciju HAKOM-ovih pisaća priopćenja o najvišim demokratskim i profesionalnim standardima koji se njeguju u ovoj agenciji, svoj potpis na njega stavio je Zoran Milanović pa stoga koristimo ovu prigodu upozoriti ga kako bi ubuduće trebao pripaziti što sve potpisuje, kao i tko mu na potpis (pod)meće materijale koji predstavljaju klasičan slučaj lažnog oglašavanja.

Naime, dan prije sjednice Vlade Sindikatu je dostavljena presuda Prekršajnog suda u Zagrebu, kojom se HAKOM kao pravna osoba te Mario Weber, ravnatelj Agencije i Dražen Lučić, predsjednik Vijeća Agencije, proglašavaju krivima "što su kao pravna osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi pokušali ostvariti i ostvarili zabranjeni nadzor nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata", zbog čega im je izrečena kazna od 33 tisuće kuna pravnoj i 4200 kuna kao odgovornim osobama.

U izreci presude opisuje se protusindikalno ozračje u HAKOM-u u kojem su rukovoditelji "jasno radnicima dali do znanja što misle o osnivanju i djelovanju sindikata u HAKOM-u ali i o potencijalnim članovima sindikata što je rezultiralo time da se radnici boje učlaniti u sindikat, te općenito komunicirati sa sindikalnim povjerenikom, a ne potpisnici „peticije" (protiv sindikalnog povjerenika organizirane od strane poslodavca, op.a.) sumnjiče se za članstvo u sindikatu, što za njih ima loše posljedice (otkaz, uznemiravanje, pad plaće)".

Tako je slučaj htio da u dva dana hrvatska vlada javnosti predstavi jedno, a hrvatsko pravosuđe drugo lice HAKOM-a. Nadamo se da će ovaj slučaj stručne službe Vlade poučiti kako odgovore na zastupnička pitanja možda ne treba dati pisati onima na čiji se rad i postupanje žali pojedini saborski zastupnik. Zadovoljna s odgovorom vjerojatno neće biti ni Mirela Holy, a to bi Vladu moglo koštati novog pitanja. 

 

... za uvećanje klikni na sliku 

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Mediji o zabranjenom nadzoru HAKOM-a nad sindikatom

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja