SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 16.06.2015. Ispis Pošalji na mail

HAKOM kao primjer
SDLSN traži smjenu čelništva HAKOM-a zbog kršenja Konvencije o slobodi udruživanja

Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske, kao osnivači Agencije, trebali bi dobro razmisliti mogu li osobe koje ne poštuju međunarodnim konvencijama, Ustavom i Zakonom o radu zagarantirano pravo na slobodu udruživanja i pristupanja sindikatu biti na čelu tijela s javnim ovlastima  

Poster kojim FES promovira slobodu udruživanja u Africi. Trebamo li sličan i u Hrvatskoj?

(SDLSN, 16. lipnja 2015.) Radnici imaju pravo, bez ikakve razlike i prethodnog odobrenja, osnivati i pristupati udrugama prema svojem izboru. Javne se vlasti moraju suzdržavati od svakog uplitanja koje bi ograničavalo to pravo ili ometalo njegovo zakonito ostvarivanje.
Tako piše u konvenciji broj 87 Međunarodne organizacije rada – Konvenciji o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje iz 1948. godine.
„Svaka se članica Međunarodne organizacije rada za koju je ova Konvencija na snazi obvezuje da će poduzimati sve potrebne i prikladne mjere kako bi osigurala radnicima i poslodavcima slobodno ostvarivanje prava na udruživanje“, stoji u članku 11. Konvencije. 
Međutim, u tijelu javne vlasti - Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM), poslodavac se nakon obavijesti o osnivanju sindikalne podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH ponašao sve samo ne suzdržano i na svaki se mogući način uplitao kako bi ograničio pravo dijela radnika koji su pristupili sindikatu.
Uplitanje koje se sastojalo od difamacije osobe sindikalnog povjerenika do pozivanja i poticanja radnika na potpisivanje peticije protiv njega u uredima rukovodećih službenika, kašnjenja s isplatom plaće jer sindikat nije dostavio podatke o svojim članovima, zastrašivanja i šikaniranja osoba koje su komunicirale sa sindikalnim povjerenikom ili se za njih pretpostavljalo da su članovi sindikata…
Sve je to konstatirano u nepravomoćnoj presudi Prekršajnog suda u Zagrebu, kojom su zbog toga što su kao pravna osoba i odgovorna osoba u HAKOM-u pokušali ostvariti i ostvarili zabranjeni nadzor nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata te je pravna osoba kažnjena s 33 tisuće kuna, a dvije odgovorne osobe s 4.200 kuna svaka.
Iako će se HAKOM, ravnatelj Agencije Mario Weber i predsjednik Vijeća Agencije Dražen Lučić putem vanjskih odvjetnika (na čiji angažman HAKOM troši milijunske iznose) vjerojatno žaliti na presudu, Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske, kao osnivači Agencije, bi trebali dobro razmisliti koga su imenovali za predsjednika Vijeća Agencije, a potom Vijeće za ravnatelja, jer osobe koje ne poštuju međunarodnim konvencijama, Ustavom i Zakonom o radu zagarantirano pravo na slobodu udruživanja i pristupanja sindikatu ne bi trebale biti na čelu tijela s javnim ovlastima.
Vlada i Hrvatski sabor će svojim djelovanjem ili ne djelovanjem u ovom slučaju pokazati koliko drži do toga da odgovorne osobe u tijelima javne vlasti poštuju slobode i prava svojih zaposlenika.
Jedino je sigurno da će Sindikat o svemu obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada. S. Kuhar

Pročitajte još...

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN traži smjenu čelništva HAKOM-a zbog kršenja Konvencije o slobodi udruživanja

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja