SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Četvrtak, 04.01.2018. Ispis Pošalji na mail

PROSTOR ZA MANIPULACIJE

Boljom ocjenom do veće plaće: Tko će odlučivati o kvaliteti rada državnih službenika?

Piše: Stipe Antonijević

Povećanje plaće više neće ovisiti o tome koliko dugo radite, već koliko to dobro i profesionalno činite.

(Dnevnik.hr, 1. siječnja 2018.) Više truda i rada - veća plaća. Po tom će modelu Vlada od 2019. dijeliti povišice zaposlenima u ministarstvima, Carini, policiji, Poreznoj upravi.

Tako će još samo ove godine svi državni službenici dobiti godišnje povećanje plaće od 0,5 posto, a sve daljnje povišice ovisit će o njihovoj produktivnosti.

"Sve osobe će zadržati postojeću plaću, a onda će kroz godine napredovati gore ili dolje, ovisno o sustavu ocjenjivanja. A sam sustav ocjenjivanja će provesti Ministarstvo uprave", kazao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

 

Državni službenici bit će razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki će razred imati i 12 platnih stupnjeva. Na kraju godine, ovisno o učinku, bit će im dodijeljena jedna od 5 različitih ocjena. A tko će i po kojim kriterijima ocjenjivati zaposlenike, Vlada namjerava otkriti u idućim mjesecima.

"To je ono gdje sindikalna strana izražava svoje strahove - bojimo se da bi možda se tu mogle potkrasti određene stvari tipa podobnih službenika ili političko uvjetovano ocjenjivanje", veli Boris Pleša, predsjednik SDLSN-a.

No i Pleša priznaje kako su izmjene zakona o plaćama državnih službenika nužne, jer aktualni propisi ne stimuluiraju one koji rade bolje i brže od kolega. "Oni službenici koji budu ocijenjeni s tri izvrsne ocjene moći će i brže napredovati u službi - dakle, neće trebati čekati 5 godina da bi im plaća porasla 2,5% kao što je sada slučaj, nego će to moći ostvariti u roku od dvije godine", kaže on.

 

"Smatramo da će upravo to dovesti do povećanja produktivnosti državnih i javnih službi i upravo, kao što je predsjednik Vlade Plenković najavio, 2018. je godina reformi, i to je jedna od reformi koje želimo iduće godine iznijeti", rekao je ministar Pavić.

A nakon što reformu provede na 56 tisuća državnih službenika, Vlada isti pravilnik planira primijeniti i na profesore, liječnike i svih 260 tisuća zaposlenih u javnom sektoru.

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Boljom ocjenom do veće plaće: Tko će odlučivati o kvaliteti rada državnih službenika?

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja