SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Srijeda, 20.12.2017. Ispis Pošalji na mail

ZAKON O PLAĆAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA
Vlada uvodi novi platni sustav zbog Europe, ali ne prihvaća sugestije njenih konzultanata

Predlagatelj Zakona iskoristio je izradu zakona kojim se, navodno, želi nagraditi one koji dobro rade u državnoj službi, kako bi najboljima među njima zamrznuo plaću na najmanje dvije, a onima koji pouzdano i profesionalno rade čak na pet godina, a pri tome se još i hvali kako se to radi njima u korist

(SDLSN, 21. prosinca 2017.) Nacrt prijedloga Zakona o plaćama koji je ovih dana dignuo na noge sindikate državnih službi donosi se zbog Europske unije, kojoj smo Nacionalnim programom reformi za 2017. godinu obećali izradu njegovog nacrta u prosincu 2017. godine.
Tako je sindikatima objasnila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, dr. sc. Martina Dalić, dodavši kako se zbog neizvršene obveze ne namjerava crvenjeti pred Europskom komisijom.
Potpredsjednici Vlade ne treba zamjeriti njezin angažman na odrađivanju obveza koje si je Hrvatska sama propisala NPR, iako je izrada nacrta ovako dalekosežnog propisa u roku od 20-tak dana neozbiljna i isforsirana.
Međutim, još je intrigantnije pitanje zašto ovaj „europski" zakon sadrži rješenja koja su suprotna od preporuka EU novcem plaćenih konzultantskih usluga inozemnih savjetnika i Svjetske banke, na čije preporuke se uvijek pozivamo kada idu na štetu zaposlenika javnog sektora.
Naime, Nacrt prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika sadrži rješenja kojima se utjecaj individualnog učinka na rast plaće službenika i namještenika odlaže na rok od dvije (ocjena „izuzetan"), tri (ocjena „primjeran") i pet godina (ocjena „uspješan").
Predlagatelj se pri tome hvali uštedom koja se postiže odgodom povećanja plaće, kao da je normalno da čak ni „odlikaši" ne budu nagrađeni nakon što pokažu natprosječne rezultate rada, već za to moraju čekati dvije godine, a ako se radi o službenicima sa srednjom stručnom spremom, plaća im može narasti čak i jedan posto između drugog i trećeg platnog stupnja u prvom platnom razredu, što je ekvivalent povišice koju bi dobili nakon dvije godine rada u sadašnjem sustavu od 0,5 posto dodatka za svaku navršenu godinu staža.

... za uvećanje klikni na sliku

Suprotno takvom rješenju, u dokumentu „Konzultantske usluge u vezi ocjenjivanja sustava plaća i naknada - Opcije i prijedlozi reforme", koji je 2006. godine izradio David Richards iz Bannock Consulting Ltd., hrvatskoj vladi predloženo je sljedeće:


„Kako ocjenjivanje učinka ima godišnji ciklus, preporučuje se da se rast plaća zasniva na priznavanju godišnjih povišica (tj. radije nego li da su one odgođene za jednu ili dvije godine, bilo uzduž ljestvice ili viših bodova unutar ljestvice.,,,. Preporučenu stopu kretanja povezanu s ocjenom učinka bi tada bilo moguće dogovoriti kao -


Ocjenu 1 - tri povišice (i napredak do maksimuma na ljestvici)
Ocjenu 2 - dvije povišice (i napredak do maksimuma na ljestvici)
Ocjenu 3 - jedna povišica (i napredak do dvanaestog boda na ljestvici)
Ocjenu 4 - povišica odgođena do ponovnog ocjenjivanja (npr. odgoda od tri do šest mjeseci dok se učinak ne poboljša izobrazbom, podukom ili činjenicom da zaposlena osoba bolje poznaje posao koji je za nju možda bio novi posao)
Ocjenu 5 - nema povišice (i raskid ako se učinak ne poboljša)".

 

Ovu preporuku predlagatelji Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika prihvatili su samo u dijelu koji se odnosi na odgodu povišice.
Jednako tako je i direktor Svjetske banke, Anand K. Seth,  u svom dopisu državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za upravu Antunu Palariću od 23. siječnja 2007. godine, prigovorio kako nacrt Zakona o plaćama u državnoj službi „treba osigurati snažniju osnovu za sustav nagrađivanja zasnovan na zasluzi", te kako „u skoroj budućnosti sustav ocjenjivanja učinka treba poboljšati tako da se plaće mogu povećati godišnje za one službenike koji imaju dobar učinak".

Na žalost državnih službenika i namještenika, predlagatelj Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika iskoristio je izradu zakona kojim se, navodno, želi nagraditi one koji dobro rade u državnoj službi, kako bi čak najboljima među njima zamrznuo plaću na najmanje dvije, a onima koji pouzdano i profesionalno rade čak na pet godina, a pri tome se još i hvali kako se to radi njima u korist. S. Kuhar 

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Vlada uvodi novi platni sustav zbog Europe, ali ne prihvaća sugestije njenih konzultanata

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja