SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Srijeda, 21.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi postigli dogovor

(HRT, 21. prosinca 2016.) U Ministarstvu rada nakon više od tri sata završeni su pregovori Vlade i sindikata državnih službi o mogućnostima realizacije sporazuma iz 2009. o rastu osnovica plaća za 6 posto - slijedom rasta BDP-a. Konačno je postignut dogovor.

U ovom trenutku ne mogu vam parafrazirati sve članke tog ugovora, rekao je Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša i otkrio da ugovor podrazumijeva povećanje osnovice u nekoliko faza tijekom iduće godine.

Ovo je za mene zaključena priča. Članstvo je dalo amen. Od Vlade smo primili ponudu, mi je prihvaćamo. Teško da bi sad mogli prihvatiti da bude sad manje od onog što smo primili kao ponudu, poručio je Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata MUP-a.

 

Danas smo zatvorili jedno poglavlje u razgovorima na obostrano zadovoljstvo iako u ovakvim razgovorima nikad nitko nije u potpunosti zadovoljna. Ne mogu vam sve parafrazirati članke. Taj ugovor podrazumijeva povećanje osnovice u nekoliko faza tijekom iduće godine. Sindikati su s tim suglasni, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić i zahvalio se predstavnicima sindikata na konstruktivnim pregovorima.

Ministar je najavio i da će se božićnica isplatiti do 31. prosinca ove godine, a razgovori s javnim službama o Kolektivnom ugovoru će početi u siječnju.

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 17.12.2016.

NOVI LIST o posljednjoj rundi pregovora Vlade i sindikata državnih službi

... za čitanje klikni na sliku  

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 17.12.2016.

Sindikati: Pregovori idu u dobrom smjeru - nastavak u srijedu

(HRT, 16. prosinca 2016.) Završen je još jedan krug pregovora predstavnika Vlade i Sindikata državnih službi o rastu osnovica plaća. Riječ je o realizaciji sporazuma iz 2009. o rastu osnovice za plaće zaposlenima u državnim službama za 6 posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za više od dva posto.

Pregovori idu u dobrom smjeru, ističu sindikati, a sljedeći sastanak dogovoren je za srijedu.

Gosti emisije HRT-a Tema dana bili su sindikalni čelnici koji su u pregovaračkom timu - Boris Pleša i Dubravko Jagić te čelnik sindikata Preporod Željko Stipić.

Imali smo krug pregovora u kojem smo razmatrali moguće rješenje oko realizacije osnovice. dobili smo prijedlog s kojim idemo pred naše članstvo. S njima ćemo iskomunicirati i u srijedu se ponovno naći s predstavnicima Vlade. Tad će biti trenutak da kažemo je li to to ili nije. Molim da se strpimo do srijede, rekao je Pleša.

S Vladom nećemo pregovarati putem medija. Držimo se dogovora. U srijedu ćemo znati što je što, rekao je Jagić.

Zadovoljni smo što nije postignut nikakav dogovor na osnovi koja se predlagala. To bi bio truli kompromis koji radicima ne bi donio ništa, rekao je Stipić, predstavnik sindikata javnih službi. Naime da se postignuo dogovor države i sindikata državnih službi automatizmom bi se primjenjivao i na njih.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša izjavio je nakon pregovora kako su razgovarali o mogućnostima realizacije sporazuma kroz duže ili kraće vrijeme. Došli smo na pola puta do mogućeg dogovora, no s obzirom na delikatnost situacije da ne dižemo prevelika očekivanja ili pak razočaranja, u međuvremenu ćemo iskomunicirati članstvo i da dođemo do konačnog stava prema mogućem sporazumu.

Idući sastanak je u srijedu i dobijemo li mandat da sindikati mogu potpisati sporazum to će onda biti samo tehničke naravi. Sporazum se, osim na državne službe, može odnositi samo na osnovicu u javnim službama u jednakoj visini, pojasnio je Pleša.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić također je rekao kako Vladinu ponudu tek trebaju dobiti i o njoj izvijestiti sindikalna tijela. Pregovori i dalje traju, nadamo se i želimo da idu u dobrom smjeru, no ne želimo biti taoci javnim službama ni bilo kojim drugima. Očekujemo pismenu ponudu i tada ćemo znati je li nam prihvatljiva ili ne.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 16.12.2016.

Sindikati: Pregovori idu u dobrom smjeru - nastavak u srijedu

 

(HRT, 16. prosinca 2016.) Završen je još jedan krug pregovora predstavnika Vlade i Sindikata državnih službi o rastu osnovica plaća. Riječ je o realizaciji sporazuma iz 2009. o rastu osnovice za plaće zaposlenima u državnim službama za 6 posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za više od dva posto.

Pregovori idu u dobrom smjeru, ističu sindikati, a slijedeći sastanak dogovoren je za srijedu.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša uoči sastanka izjavio je novinarima kako je uobičajeno da Vladina strana predloži tekst mogućeg sporazuma s kojim bi izašli pred sindikalna tijela.
Dođe li do dogovora o porastu osnovice za plaće, on bi se primjenjivao i na javne službe, dodao je Pleša.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da su došli dobiti ono što im po zakonu pripada - božićnice i povećanje plaća. Nećemo biti ničiji taoci, pa ni javnih službi, poručio je Jagić.

 

NA POLA PUTA
I dalje bez dogovora Vlade i sindikata državnih službi o rastu osnovice plaća


(SLOBODNA DALMACIJA, 16. prosinca 2016.) Nakon još jednog kruga pregovora Vladinog pregovaračkog tima sa sindikatima državnih službi održanog u petak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nema konačnog dogovora o rastu osnovice plaća sukladno sporazumu kojim je predviđen njihov rast vezano uz rast BDP-a, a nastavak razgovora predviđen je za iduću srijedu.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša izjavio je nakon pregovora kako su razgovarali o mogućnostima realizacije sporazuma kroz duže ili kraće vrijeme.

Došli smo na pola puta do mogućeg dogovora, no s obzirom na delikatnost situacije da ne dižemo prevelika očekivanja ili pak razočaranja, u međuvremenu ćemo iskomunicirati članstvo i da dođemo do konačnog stava prema mogućem sporazumu. Pitanje je vrlo važno kako za naše ljude u smislu realizacije sporazuma tako i za Vladinu stranu kako bi se to realiziralo, istaknuo je Pleša.

Idući sastanak je u srijedu i dobijemo li mandat da sindikati mogu potpisati sporazum to će onda biti samo tehničke naravi. Sporazum se, osim na državne službe, može odnositi samo na osnovicu u javnim službama u jednakoj visini, pojasnio je Pleša.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić također je rekao kako Vladinu ponudu tek trebaju dobiti i o njoj izvijestiti sindikalna tijela. Pregovori i dalje traju, nadamo se i želimo da idu u dobrom smjeru, no ne želimo biti taoci javnim službama ni bilo kojim drugima. Mi smo državne službe, specifični smo, radimo za sebe i napravit ćemo najbolje što možemo za naše članove i u srijedu je nastavak u 10 sati. Očekujemo pismenu ponudu i tada ćemo znati je li nam prihvatljiva ili ne.

Upitan za pojašnjenje svoje jutrošnje izjave da ne žele bit taoci javnih službi, Jagić je rekao kako su se već neke stvari mogle dogovoriti. "Mi (državne službe) smo već godinama u puno lošijem i slabijem položaju od javnih službi i to nikako da shvati ni jedna vlada do sada", ustvrdio je Jagić.

Predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić rekao je da nisu došli do konačne ponude ni dogovora, ali da su na dobrom putu i da moraju iskomunicirati članstvo te da su u srijedu ponovno sastaju i izrazio nadu da će doći do konačnog dogovora. Pregovori idu u dobrom smjeru, iako ne možemo reći da smo postigli dogovor, dodao je.  

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 16.12.2016.

SLOBODNA DALMACIJA o odluci Vlade o isplati uvećanih otpremnina policajcima od 2018. godine

 

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 14.12.2016.

SJEDNICA VLADE
Plenković obećao božićnice


Amandmani na državni proračun za 2017. godinu te pitanje isplate božićnica zaposlenima u javnim i državnim službama, glavne su teme današnje sjednice Vlade uoči sutrašnja izglasavanja proračuna u Saboru

(Tportal.hr, 14. prosinca 2016.) "Iza nas je cjelovita porezna reforma, novi zakon o javnim nabavama, a pred nama je sutra usvajanje proračuna u Saboru i smatram da smo time u vrlo kratkom roku ispunili očekivanja", kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade te najavio da se dijalog sa sindikatima javnih i državnih službi nastavlja te da će božićnice javnim i državnim službenicima biti isplaćene do kraja godine.

 

VLADA: Božićnica sindikatima državnih i javnih službi

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio kako će se do kraja godine iznaći sredstva za isplatu božićnica zaposlenicima državnih i javnih službi.

(PolitikaPlus, 14. prosinca 2016.) "U fazi smo razgovora sa socijalnim partnerima, sindikatima javnih i državnih službi. Očekujem nastavak tih razgovora u pozitivnom i konstruktivnom tonu i želim reći da će se, uz sav angažman i mogućnosti koje su na raspolaganju, do kraja ove godine, u koordinaciji Ministarstva financija, iznaći sredstva kako bi se isplatila božićnica državnim i javnim službenicima. Nadamo se, do kraja ove kalendarske godine", rekao je Plenković u uvodu sjednice Vlade. 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 14.12.2016.

PISMO BOŽIĆU IZ DRŽAVNE UPRAVE

Dragi Božiću, dođi na vrijeme da mama ne pegla karticu!


Dragi Božiću,
pišem Ti jer mama kaže da ćeš ove godine doći kasnije, a možda tek druge godine.
Tata kaže da će mama zbog toga opet peglati karticu.
Ja znam da mama ne voli peglati, jer tata uvijek nosi majice koje se, kako kaže mama, na njemu same ispeglaju, pogotovo na trbuhu, ali tata kaže da karticu stalno pegla.
Ako je to ono kad kupuje bez novaca pa ga onda nikad nema jer mora platiti za karticu, moram priznati da mi nije sasvim jasno ko tu kome i što plaća.
Tata kaže da njega ništa ne pitam jer je on u blokadi i kako će njemu božićnicu ionako pojesti dug za kredit od stričeka Štefa kojemu je jamac, a mama kaže da će i nju stići ovrha ako tako nastavi.
Kad tako govore u šiframa ja ih ništa ne razumijem, osim da će božićnica koju mama dobije na sudu gdje piše što govore suci stići nakon Božića pa će zato kod nas i Božić doći kasnije.
Zato te molim Božiću da kao i dosad dođeš na vrijeme, kako se mama i tata ne bi opet svađali oko peglanja kartica i meni pod bor (imamo plastični od prošle godine) doneseš onaj autić na daljinski o kojem sam ti već pričao, a sad te opet podsjećam.
Vjeroučiteljica kaže da je Božić u srcu i mislim da je u pravu jer su za Božić svi malo bolji nego inače, ali kad dobiješ poklon još ti je ljepši.
Šaljem ti i crtež koji sam naslikao.
Voli te Danijel

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 14.12.2016.

ZAPELI PREGOVORI O POVEĆANJU PLAĆE
Sindikati u petak očekuju konačnu ponudu Vlade


(GLAS SLAVONIJE, 14. prosinca 2016.) Pregovori predstavnika Vlade i sindikata državnih službi o rastu osnovice za plaće nastavljaju se u petak, izvijestio je u utorak predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić nakon još jednog kruga razgovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Radi se o realizaciji sporazuma iz 2009. o rastu osnovice za plaće zaposlenima u državnim službama za šest posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za više od dva posto.
- Ništa nije dogovoreno, u petak bismo trebali znati kakva je konačna ponuda - rekao je Jagić napominjući da su razgovarali i o sastanku Vlade sa sindikatima javnih službi. "Vlada pokušava zadovoljiti državne i javne službe, i tu smo se našli u nekakvoj slijepoj ulici i nadam se da će se to riješiti do petka", kazao je Jagić.
Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika policije Zdravko Lončar napomenuo je da su sindikati zamoljeni za "time out" kako bi Vlada usuglasila ponudu iza koje može stati. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da su iz Vlade, nakon što su propali pregovori s javnim službama, zatražili nekoliko dana vremena da stvari ponovno poslože, a u petak će izići s novim prijedlogom i ponudom za povećanje osnovice.
- Razgovarali smo i o drugim stvarima vezanim uz sporazum i očekivali smo Vladinu ponudu, no nismo je dobili, i tu se otvaraju pitanja zanimljiva objema stranama - kazao je Pleša. Na upit je li im prihvatlijv model povećanja osnovice ponuđen javnim službama - tri posto 1. travnja i još tri 1. studenoga, Pleša je rekao kako prvo trebaju vidjeti što će ponuditi Vlada i da svaku ponudu koju dobiju moraju iskomunicirati sa sindikalnim članstvom.
- Imamo vremena do kraja godine jer se naš sporazum automatski aktivira od 1. siječnja 2017., kada počinju teći rokovi koji bi bili relevantni u eventualnim sudskim sporovima - pojasnio je. Odgovarajući na upit o mogućim sindikalnim akcijama, Pleša je rekao kako za njih ima vremena, a o tome ne želi špekulirati.
Sindikati javnih službi su, pak, nakon propalih pregovora o povećanju osnovice za plaće u otvorenom pismu pozvali premijera Andreja Plenkovića da ih nakon "neugodne završnice pregovora primi ili sazove pregovaračke timove obiju strana kako bi čuo punu informaciju i na temelju toga procijenio tko je doista pregovarao u dobroj vjeri, a tko je onemogućio konsenzus". Sindikalci su izrazili razočaranje Vladinim odnosom u pregovorima, ocijenivši ga ponižavajućim za sindikate i njihovih 250.000 članova koji s pravom očekuje da Vlada nakon sedam godina ispuni obveze o povećanju plaća i rješavanju pitanja dugova zaposlenima u javnim službama.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 13.12.2016.

Pleša: Imamo ugovor o automatizmu povećanja plaća i očekujemo realizaciju


(HRT, 13. prosinca 2016.) Sindikalni pregovarači državnih službi danas su u Ministarstvo rada došli čuti vladinu ponudu kojom bi se realizirao sporazum o povećanju osnovice plaće od 6%. No nakon dva i pol sata razgovora otišli su bez ponude. Na pregovore se vraćaju u petak.

Kad smo sklapali sporazum nije bilo važno dali stoji u definiciji "u 2 tromjesečja" ili "za 2 tromjesečja". Kad dođete u situaciju da sporazum realizirate onda se gleda svako slovo, svaka točka i zarez. Smatramo da je sporazum vrlo jasan očekujemo njegovu realizaciju. Danas s vladine strane nismo čuli niti jedan konkretan prijedlog i onda ga očekujemo u petak, rekao je u središnjem Dnevniku HRT-a predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

Na pitanje jesu li njihove odredbe ugovora s Vladom bolje od odredbi ugovora sindikata javnih službi Pleša je rekao da je teško reći jesu li su odredbe ugovora državih sindikata bolje, ali su jednostavije i operativnije. Naš ugovor koji smo potpisali 2009. vrlo jasan. Onog trenutka kada se ostvare uvjeti, rast BDP-a za 2 tromjesečja u jednoj godini, da se odmah od sljedeće godine, u ovom slučaju od 1. siječnja 2017. da se osnovica automatski vraća na razinu osnovice iz 2009. godine, dodao je.

Ostaje sporno pitanje 2016. godine jer je BDP rastao i tijekom 2015., a onda je Državni zavod za statistiku počeo izvoditi s decimalama govoreći da je rast BDP-a 1.9999... To je veći bio način na koji se pokušavalo reći da rast nije ostvaren pa se ovi sporazumi ne mogu realizirati, izjavio je Pleša.

 

Sve je na stolu, nisam siguran u kojem će pravcu ići ponuda Vlade. Vidjet ćemo što će Vlada ponuditi. Imamo sporazum koji jasno definira automatizam primjene osnovice i povećanje plaće za 6%. Ako se to ne bi dogodilo, onda moramo ići pred naše članstvo i pitati što ćemo napraviti, rekao je Pleša.

Na pitanje što očekuje da će sutra Vlada na sjednici odlučiti po pitanju božićnica, odnosno hoće li se i kada isplatiti javnim i državnim službenicima, Pleša rekao kako misli da božićnica ne bi trebala biti sporna. Dobili smo informaciju da će božićnice biti, samo ne znamo ovaj mjesec ili idući. Ja se nadam ovaj mjesec, odgovorio je Pleša.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 13.12.2016.

Pregovori Vlade i sindikata državnih službi - bez dogovora


(HRT, 13. prosinca 2016.) Bez dogovora završio je današnji krug pregovora predstavnika sindikata, državnih službi i vladinog pregovaračkog tima o realizaciji sporazuma o rastu osnovice plaća za šest posto slijedom rasta BDP-a.

Pregovori će se nastaviti u petak.
Prema riječima predstavnika sindikata, nisu dobili konkretnu ponudu, nego su samo obaviješteni o pojedinostima jučerašnjeg neuspješnog pokušaja potpisivanja sporazum s javnim službama. Sindikati nisu mogli potvrditi ni hoće biti isplaćene božićnice, no očekuju da hoće.
Uoči početka sastanka predsjednik Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Boris Pleša istaknuo je da će insistirati na ispunjenju sporazuma i 6-postotnom povećanju osnovice od početka godine. "Vidjet ćemo što će nam vladina strana ponuditi, posebice u kontekstu jučerašnjih događaja, dodao je. Pojasnio je kako svaki sporazum koji potpišu sindikati javnih ili državnih službi vrijedi i za one druge. Odgovarajući na novinarski upit rekao je da će božićnice biti isplaćene i u javnim i u državnih službama i da bi to prema neslužbenim informacijama, moglo biti još ove godine.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da im je prihvatljiva vladina ponuda o povećanju osnovice 1. travnja i 1. studenog iduće godine.

 

Ne zna se kad će se nastaviti pregovori s osam sindikata javnih službi. Sindikalisti ističu da nisu mogli pristati na uvjete Vlade - nižu osnovicu plaća za 2016., preispitivanje pravne utemeljenosti i isplatu božićnica u siječnju. Zatražili su i sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem. "Predsjednik Vlade bi trebao imati punu infomaciju tko je pokušavao u iskrenoj namjeri postići konsenzus i dogovor, tko je pregovarao u dobroj mjeri, i tko je nemogućim zahtjevima onemogućio konsenzus i dogovor", izjavio je predsjednik Matice sindikata i potpredsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


"Ne povećanju penalizacija i dobi za umirovljenje!"

"Ne povećanju penalizacija i dobi za umirovljenje!"

KREŠIMIR SEVER UPOZORAVA u srijedu je izrazio bojazan da bi se Vlada mogla poslužiti preporukama Europske komisije (EK) kao argumentom za promjene u mirovinskom sustavu već ove godine, odnosno da će povećati penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu i ubrzati pomicanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Opširnije

Socijalno vijeće gsv-a: Sindikati i poslodavci protiv povećanja naknade za obnovljive izvore neregije

Socijalno vijeće gsv-a: Sindikati i poslodavci protiv povećanja naknade za obnovljive izvore neregije

ENERGETIKA Piše: PolitikaPlus Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) razmatralo je u ponedjeljak pitanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu i prijedlog Odluke o naknadi za obnovljive izvore energije, koju su sindikati i poslodavci za sada odbili jer nemaju dovoljno informacija o pojedinostima povećenja, a predloženo je i preispitivanje modela kojim proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora - izdašno zarađuju.

Opširnije

Čelnici EU potpisali Rimsku deklaraciju

Čelnici EU potpisali Rimsku deklaraciju

Čelnici 27 zemalja članica potvrdili su u subotu u Rimu da će nastaviti zajedno graditi EU i nakon izlaska Velike Britanije. Autor: Hina Čelnici 27 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, te čelnici europskih institucija, potpisali su Rimsku deklaraciju, te potvrdili da će nastaviti zajedno graditi EU i nakon izlaska Velike Britanije. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker potpisao je deklaraciju s originalnim perom kojim su potpisani rimski ugovori prije 60 godina.

Opširnije

KOLUMNA Uniji trebaju veće plaće i investicije

KOLUMNA Uniji trebaju veće plaće i investicije

IZA POZORNICE BRANKA PODGORNIKA Autor: Branko Podgornik Europska središnja banka dvije godine masovno tiska novac kako bi ubrzala gospodarstvo. Euro je devalvirao, što je potaknulo izvoz. Kamate su pale gotovo na nulu, što je ublažilo problem dugova, a cijene nafte su se prepolovile.

Opširnije

60 godina ugovorā iz Rima: Komisija se prisjeća europskih postignuća i predvodi raspravu o budućnosti Unije s 27 država članica

60 godina ugovorā iz Rima: Komisija se prisjeća europskih postignuća i predvodi raspravu o budućnosti Unije s 27 država članica

Europska komisija - Priopćenje za tisak Bruxelles, 24. ožujka 2017. Čelnici EU-a okupit će se 25.ožujka u Rimu na proslavi 60.obljetnice ugovorā iz Rima koji su potpisani 1957. na taj dan. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker sudjelovat će na rimskom sastanku na vrhu, tijekom kojeg će biti organizirani brojni događaji kojima će se obilježiti taj trenutak i koji će biti prilika za promišljanje o zajedničkoj europskoj budućnosti.

Opširnije

Nezaposlenima kasni naknada jer na Zavodu za zapošljavanje nema dovoljno - zaposlenih

Nezaposlenima kasni naknada jer na Zavodu za zapošljavanje nema dovoljno - zaposlenih

PREVIŠE ZAHTJEVA Autor: Gabrijela Galić Uskoro će travanj, a još nema novca za siječanj, da problem postoji neslužbeno nam je potvrđeno, a službeno demantirano iz Zavoda za zapošljavanje (Novilist.hr) Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), sudeći prema nekoliko nezaposlenih osoba koje su nam se javile, ima problema s isplatom naknade za vrijeme nezaposlenosti. Prema našim informacijama »zastoj« je nastao kod nezaposlenih osoba koje su se u evidentiranu nezaposlenost prijavile tijekom siječnja i veljače.

Opširnije

Stopa registrirane nezaposlenosti u veljači skliznula na 15,3 posto

Stopa registrirane nezaposlenosti u veljači skliznula na 15,3 posto

DZS U odnosu na veljaču prošle godine, stopa nezaposlenosti pala je, pak, za 2,5 postotnih bodova, s obzirom da je tada iznosila 17,8 posto (VEČERNJI LIST) Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u veljači je pala s prethodnih 15,4 posto na 15,3 posto, što je njezin prvi pad nakon četiri mjeseca rasta, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Opširnije

Održan sastanak s ministrom pravosuđa

Održan sastanak s ministrom pravosuđa

NHS/pravosudje.gov.hr - Ministar pravosuđa Ante Šprlje je u srijedu, 22. ožujka 2017. godine održao sastanak s predstavnicima sindikata. Od predstavnika sindikata na sastanku su sudjelovali predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever te predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Armin Tatarević i dopredsjednik i povjerenik podružnice Osiguranja pravosudnih tijela Sindikata pravosudne policije Hrvatske Jelenko Krešo.

Opširnije

Izrazito visoka stopa dugotrajnog siromaštva djece: Neki roditelji su očajni kada djetetu moraju platiti izlet, a nemaju ni za hranu

Izrazito visoka stopa dugotrajnog siromaštva djece: Neki roditelji su očajni kada djetetu moraju platiti izlet, a nemaju ni za hranu

U HRVATSKOJ SVE VIŠE GLADNIH U protekla dva tjedna gladno na spavanje išlo je 21,3 posto članova kućanstava, a 43,5 posto roditelja ponekad je gladno radi zadovoljavanja potreba djece. Iako žive u siromašnim kućanstvima istraživanje je pokazalo da 73,7 posto djece smatra kako žive prosječno kao većina, njih 23,3 smatra da su siromašni, a samo jedno dijete istraživačima je reklo da su jako siromašni

Opširnije

Prosvjed riječkih kulturnjaka: vrijedi li naša diploma manje?

Prosvjed riječkih kulturnjaka: vrijedi li naša diploma manje?

AUTOR: Gloria Fabijanić Jelović (HRT Radio Rijeka) Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat obrazovanja, medija i kulture organizirali su javni prosvjed ispred zgrade Grada Rijeke. Na prosvjedu se okupilo dvjestotinjak kulturnjaka: predstavnici svih ansambala HNK Ivana pl Zajca, knjižničara, glazbenika i muzealaca.

Opširnije

Europska federacija prometnih radnika piše Petrovu, Butkoviću i Ćoriću

Europska federacija prometnih radnika piše Petrovu, Butkoviću i Ćoriću

(SZH) U ime Europske federacije prometnih radnika (ETF) i više od 840.000 željezničara glavni tajnik ETF-a, Eduardo Chagas, uputio je pismo Boži Petrovu, predsjedniku Sabora, Tomislavu Ćoriću, ministru rada i mirovinskog sustava te Olegu Butkoviću, ministru pomorstva, prometa i infrastrukture izražavajući zabrinutost zbog uznemirujućeg stanja tijekom restrukturiranja društva HŽ Cargo d.o.o.

Opširnije

Radnici u malim tvrtkama gotovo bez ikakve zaštite

Radnici u malim tvrtkama gotovo bez ikakve zaštite

NEZGODNO Posljedica politike EK-a o "olakšavanju poslovanja" manjim poduzećima U malim poduzećima (10 do 49 zaposlenih) sindikat ili radničko vijeće radnike zastupaju u 30 posto slučajeva, a u mikro tvrtkama (5 do 9 osoba) samo 17% radnika iza sebe ima sindikat ili radničko vijeće

Opširnije

Život u Hrvatskoj sve skuplji: "Treba reći da se ovog poskupljenja treba ozbiljno bojati''

Život u Hrvatskoj sve skuplji: "Treba reći da se ovog poskupljenja treba ozbiljno bojati''

OD HRANE DO PRIJEVOZA Piše: Ivan Forjan Život u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana sve je skuplji. (Dnevnik.hr) Zavod za statistiku objavio je podatke prema kojima su narasle cijene gotovo svega - od hrane do prijevoza. I dok sindikati strahuju, stručnjaci smiruju i poručuju - blagi rast cijena pozitivno će se odraziti na ukupnu ekonomsku sliku.

Opširnije

Radnici trebaju nadu!

Radnici trebaju nadu!

ETUC/NHS/SSSH - Povodom obljetnice Rimskih ugovora 25. ožujka u Rimu će se održati sastanak na vrhu šefova vlada i država članica EU. To je prigoda na kojoj oni koji donose odluke u ime svih građana država članica EU rasprave i analiziraju situaciju u Europskoj uniji i donesu odluke koje će biti na dobrobit radnika i svih građana EU.

Opširnije

Udar na slobodu radničkog organiziranja

Udar na slobodu radničkog organiziranja

(szh.hr) U Hrvatskoj, u okolnostima restrukturiranja koje ne poboljšava poslovanje, nego se temelji na uštedi otpuštanjem radnika i koje nužno vodi do sve lošijih rezultata poslovanja, predstavnici radnika obavljaju svoju funkciju, ukazuju na propuste i na druge se načine protive negativnom trendu poslovanja. Kada ne uspije „ušutkati“ predstavnike radnika, uprava društva poseže za izmjenama Pravilnika o organizaciji, a sve pod okriljem provođenja plana restrukturiranja.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Prije ljeta bi trebali započeti pregovori o novom kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Očekujem da će...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja