SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Subota, 12.04.2003.

Malonogometni uskrsni turnir Samobor 2003. - proglašeni pobjednici

(Samobor, 11. travnja) Malonogometni uskrsni turnir Samobor 2003 u organizaciji Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Podružnice Zagrebačke županije - Ispostava Samobor, sinoć je u restoranu Mirna završen svečanom podjelom priznanja najboljima. Međutim, razloga za slavlje imali su svi sudionici. Zajedničko druženje sigurno će se nastaviti i 2004. godine, jer je ovaj malonogometni turnir postao tradicionalan. Zato svim sudionicima želimo što manje sportskih povreda, kao što je ona koja je popularnog Dreleta spriječila da pojača jednu od ekipa, te da i iduće godine svojim sugrađanima priušte uživanje u malonogometnim majstorijama. U nastavku pogledajte našu foto priču...   

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Petak, 11.04.2003.

Sporazum središnjica o kriterijima za podjelu sindikalne imovine

Čelnici pet sindikalnih središnjica potpisali su sporazum o kriterijima za podjelu Sindikalne imovine. Imovina će se dijeliti prema broju članova središnjica, koji će se utvrditi 1. srpnja. Međutim, imovina se neće smjeti prodavati idućih 20 godina, osim iznimno i uz suglasnost svih središnjica. Pročitajte cijeli članak.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 10.04.2003.

Održan treći sastanak sindikata i zamjenika ravnatelja policije Pempera

(Zagreb, 10.travnja 2003.) U MUP-u je održan treći po redu sastanak zamjenika ravnatelja policije Milana Pempera i suradnika s predstavnicima sindikata koji djeluju u policiji. Na sastanku je izražen zajednički sindikalni zahtjev da se u razumnom roku, a svakako prije idućeg sastanka, MUP odredi spram dugovanja za odoru policijskih službenika koji posao obavljaju u civilnom odijelu za 2000., 2001. i 2002. godinu, posebice glede mogućnosti sporazumnog rješavanja ovog pitanja za sve policijske službenike, bez podizanja sudskih tužbi. 

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 10.04.2003.

Policajac koji je prijavio Bandića vraćen na posao

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 09.04.2003.

Uskrsni turnir u malom nogometu Samobor 2003

Saznajte više...

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 09.04.2003.

PREKID PREGOVORA O ZOR-u

(Zagreb, 9. travnja) Sindikalne središnjice i autonomni sindikati izvan središnjica obavijestili su Vladu Republike Hrvatske i Hrvatsku udrugu poslodavaca da prekidaju pregovore o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o radu te da zahtijevaju hitan sastanak s predsjedniko Vlade Ivicom Račanom. Razlog je što su predstavnici Vlade na zadnjim pregovorima zauzeli stav da se o visini otpremnina i duljini otkaznih rokova ne može razgovarati izvan onoga na što se Vlada obvezala prema međunarodnim financijskim institucijama. Toliko o autonomnoj politici hrvatske vlade. Možda bi sindikati trebali pregovarati s MMF-om? Sjetimo se samo riječi ministra Vidovića da je uvreda za hrvatske birače kada se tvrdi da Vlada provodi politiku MMF-a. Pročitajte dopis upućen Vladi RH...

 

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 04.04.2003.

Večernji list o prosvjedu Sindikata

 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 03.04.2003.

Sindikat uputio prosvjed ministru Lučinu i sredstvima javnog priopćavanja radi neisplate naknade za odore policijskih službenika

(3. travnja) Naknada za odoru policijskih službenika koji poslove obavljaju u civilnom odijelu ne isplaćuje se od 2000. godine, stoji u priopćenju Sindikata. "Razlog zbog kojeg se Sindikat odlučio na ovaj korak je u zastari potraživanja po isteku roka od tri godine i pokušaju da se isplata naknada riješi sporazumno, bez generiranja novih sudskih postupaka i troškova", izjavio je Ivica Ihas. 

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 01.04.2003.

Granić najavljuje bolje dane za službenike i namještenike

Goran Granić je u razgovoru za HINU izjavio: "Priznajem da se Hrvatska ponekad ponašala mačehinski prema državnim i lokalnim službenicima i namještenicima, ali sad je tomu došao kraj. Odgovorno najavljujem bolje dane službenicima i namještenicima."  Najavio je paket izmjena i dopuna zakona kojima će se položaj državnih činovnika podići na razinu koju zasluženo uživaju u zemljama EU. "Osnovna plaća službenika u državnoj službi vezat će se za istu takvu plaću u zemaljama koje su kandidati za proširenje EU u omjeru 1:1". Prema riječima potpredsjednika Granića to bi trebalo značiti kraj sindikalnim prosvjedima i početak socijalnog dijaloga na novim osnovama. Najavio je i formiranje radne skupine s ciljem izrade programskog dokumenta "Hrvatska uprava za 21. stoljeće", kojim bi se trebalo definirati strategiju razvoja državne i javne uprave u narednom desetogodišnjem razvoju. "Uži kabinet Vlade razmatrao je i kadrovsku stambenu politiku. U idućih pet godina Vlada će kroz ekvivalent programu socijalno poticane stanogradnje izgraditi 6.000 stanova za potrebe državne uprave". Jesu li ove dobre vijesti tek početak predizborne kampanje ili najava sustavnog poboljšanja položaja službenika i namještenika, vidjet ćemo uskoro? (Vjekoslav Aprilić)

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 01.04.2003.

Organizacijski odbor 9.Športskih susreta SDLSN: "IGRE MOGU POČETI!"

Organizacijski odbor 9. Športskih susreta SDLSN koji se ove godine održavaju u Hotelu SOLARIS u Šibeniku od 28. svibnja do 1. lipnja, razmatrao je tijek priprema za športske susrete i zaključio:

"IGRE MOGU POČETI!". Članstvo je kao i obićno pokazalo velik interes za ovu tradicionalnu manifestaciju druženja i športskog nadmetanja službenika i namještenika. Obilazak smještajnih i športskih objekata u Šibeniku pokazao je da izbor Šibenika za ovogodišnje športske susrete ima puno opravdanje, te da se domaćin ozbiljno pripremio za susrete.  

 

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


KOLUMNA Škrtost prema radnicima

KOLUMNA Škrtost prema radnicima

IZA POZORNICE BRANKA PODGORNIKA Autor: Branko Podgornik U većini tranzicijskih zemalja EU-a odvija se zaokret. Političke stranke i vlade shvatile su da moraju poboljšati životni standard te izvesti preraspodjelu u korist građana, a na štetu kapitala, kako bi spriječile nezadovoljstvo naroda i iseljavanje. Hrvatska vlada i najveći dio oporbe, po običaju, kasne za trendom, vjerojatno se bojeći da će ih netko prozvati »populistima«.

Opširnije

Potpisan Kolektivni ugovor za Hrvatsku poštu d.d.

Potpisan Kolektivni ugovor za Hrvatsku poštu d.d.

Novi Kolektivni ugovor vrijedit će tri godine (HSP) Pregovarački odbor Hrvatske pošte i pregovarački odbor reprezentativnih sindikata postigli su u utorak, 5. prosinca 2017. dogovor za sklapanje novog Kolektivnog ugovora za radnike HP – Hrvatske pošte d.d.

Opširnije

Potpisan kolektivni ugovor: Evo što njime dobivaju zaposleni u javnim službama

Potpisan kolektivni ugovor: Evo što njime dobivaju zaposleni u javnim službama

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ocijenio je kako je put do novog TKU-a bio dug i težak... (VEČERNJI LIST) Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama potpisan je u Banskim dvorima između Vlade i predstavnika 11 sindikata na rok od četiri godine, njime je ugovorena osnovica plaće u visini od 5421,54 kune s primjenom od 1. studenoga i naknada za prijevoz, koja je povećana s 0,75 kuna na jednu kunu po prijeđenom kilometru za djelatnike koji nemaju mogućnost korištenja javnog prijevoza.

Opširnije

Dogodine u Hrvatsku stiže više od 30 tisuća stranih radnika: Vlada utvrdila nove, povećane kvote za zapošljavanje osoba iz trećih zemalja

Dogodine u Hrvatsku stiže više od 30 tisuća stranih radnika: Vlada utvrdila nove, povećane kvote za zapošljavanje osoba iz trećih zemalja

ZAMJENA ZA ONE U IRSKOJ (SLOBODNA DALMACIJA) Vlada je u četvrtak na sjednici utvrdila i nove, povećane kvote za zapošljavanje osoba iz trećih zemalja, a ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je kako su one povećane prvenstveno da se ne ugrozi investicijski ciklus zbog nedostatka radne snage, a cilj je Vlade prvenstveno aktivirati domaću radnu snagu.

Opširnije

Porezom država uzima 40 posto posmrtnine

Porezom država uzima 40 posto posmrtnine

NAKARADNO I TRAGIKOMIČNO AUTOR Božena Matijević Postavlja se pitanje smisla posmrtnine jer proizlazi da se u trenucima nečije smrti podjednako pomaže obitelji umrloga i državi (VEČERNJI LIST) Ako ste obitelj članice ili člana neke neprofitne udruge koja vam nakon smrti te članice ili člana, u tim teškim trenucima za obitelj želi pomoći određenim novčanim iznosom (posmrtninom), država će oporezovati, odnosno uzeti čak 40 postotog iznosa jer ga smatra drugim dohotkom.

Opširnije

Danas uredba o minimalnoj plaći: Zbog povećanja minimalca država poduzetnicima spremila pola milijarde kuna kompenzacija

Danas uredba o minimalnoj plaći: Zbog povećanja minimalca država poduzetnicima spremila pola milijarde kuna kompenzacija

PODUZETNIČKA KLIMA Autor: Gabrijela Galić Osim Uredbe o visini minimalne plaće i prijedloga hitne izmjene Zakona o minimalnoj plaći kako bi se jasno propisalo da se dodaci za prekovremeni rad, noćni rad, kao i rad blagdanima, praznicima i drugim zakonom propisanim neradnim danima isplaćuju na plaću, Vlada bi danas trebala predložiti i izmjene dijela pravilnika, kao i zakona o porezu na dohodak. Opet u cilju rasterećenja poslodavaca, prije svega u turizmu.

Opširnije

Očitovanje NHS-a na Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o minimalnoj plaći

Očitovanje NHS-a na Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o minimalnoj plaći

(NHS) Nezavisni hrvatski sindikati uputili su danas Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava očitovanje na Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o minimalnoj plaći s tekstom Konačnog prijedloga zakona. Očitovanje možete pročitati u nastavku...

Opširnije

Sever: Uvozom radnika pogoduje se niskoj cijeni rada

Sever: Uvozom radnika pogoduje se niskoj cijeni rada

(HRT) Tko će sve dobiti 130 kuna veću minimalnu plaću? Može li to ugroziti tekstilnu i drvoprerađivačku industriju? Kako spriječiti isplatu minimalca putem računa, a ostatka plaće na ruke? Tko će sve dobiti božićnicu? Analizirali su gosti: Marko Pavić –ministar rada i mirovinskog sustava (HDZ), Gordan Maras –predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo (SDP), Krešo Sever –predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Josipa Maslać Petričević -poduzetnica, Davor Majetić- glavni direktor HUP-a

Opširnije

TKO JE ZAPRAVO NA DOBITKU Rastom minimalca radnik dobija 131, a poslodavac 295 kuna više

TKO JE ZAPRAVO NA DOBITKU Rastom minimalca radnik dobija 131, a poslodavac 295 kuna više

KOMPENZACIJSKE MJERE Autor: Gabrijela Galić Poslodavcima neće biti umanjen samo doprinos za zdravstveno osiguranje, već će im ukupni doprinosi biti umanjeni, ali zbog tih potpora najviše prihoda izgubit će upravo zdravstveni fond (Novilist.hr) ZAGREB Poslodavci koji radnicima isplaćuju minimalnu plaću, i to rade u kontinuitetu 12 minulih mjeseci, moći će koristiti kompenzacijske mjere, odnosno država će ih subvencionirati na način da doprinose na plaću obračunavaju na pola iznosa minimale plaće. To, međutim, neće moći primijeniti na novozaposlene radnike. Koliko je poslodavaca u pitanju i koliko oni radnika zapošljavaju, nije poznato.

Opširnije

Seminar Sindikata TOKG o analizi financijskih izvješća

Seminar Sindikata TOKG o analizi financijskih izvješća

(TOKG) U organizaciji Sindikata TOKG u Stubičkim Toplicama održan je seminar na temu: ''Analiza financijskih izvješća trgovačkih društava“, te način obračuna plaća. Seminar je kvalitetno i vrlo profesionalno odradila gospodarstvena savjetnica u NHS-u, Katarina Litva.

Opširnije

Vlada odlučuje koliku će plaću primati 75.000 ljudi: "Ne znam što da radim, ne možeš više ni živjeti"

Vlada odlučuje koliku će plaću primati 75.000 ljudi: "Ne znam što da radim, ne možeš više ni živjeti"

RASTE MINIMALAC? Piše: Ivan Forjan Minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi 2600 kuna, a prima je 75 tisuća građana. Vlada će na sjednici u četvrtak razmotriti iznos minimalca za iduću godinu, što je i dužna napraviti svake godine. Minimalna plaća je najniži mjesečni iznos plaće koji radniku pripada za rad u punom radnom vremenu. Ispod tog iznosa poslodavac plaću ne smije isplaćivati.

Opširnije

Rad i sindikati u središtu razvoja

Rad i sindikati u središtu razvoja

NHS - NHS i SSSH uputili su danas otvoreno pismo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, Vladi RH i Hrvatskoj udruzi poslodavaca u kojemu te dvije sindikalne središnjice pozivaju vodstvo Katoličke crkve da dade potporu radnicima i njihovim sindikatima u borbi protiv nepravde, pozove pripadnike svoje kongregacije na aktivizam učlanjenjem u sindikat te potakne poslodavce da uvažavaju sindikate i pristupe socijalnom dijalogu. Pozivaju Vladu RH i poslodavce na iskreni i suštinski dijalog, zajedničko djelovanje u cilju ostvarivanja socijalne pravde i dostojanstva rada, za dobrobit svih radnika i građana Republike Hrvatske

Opširnije

Viši minimalac kao božićni dar Vlade Hrvatima: poslodavci za, ali traže dio i za sebe, inače su moguća otpuštanja

Viši minimalac kao božićni dar Vlade Hrvatima: poslodavci za, ali traže dio i za sebe, inače su moguća otpuštanja

SLABA UTJEHA GRAĐANIMA KOJI JEDVA KRPAJU KRAJ S KRAJEM Ivana Ivanda Rožić Premijer Andrej Plenković za ponedjeljak je najavio detalje velikog dara građanima Hrvatske uoči Božića. Dao je naslutiti našoj novinarki već jučer da će popustiti sindikatima i povisiti minimalnu plaću radnika

Opširnije

Najviše iseljenih imalo je posao u Hrvatskoj, a u Njemačkoj žele ostati

Najviše iseljenih imalo je posao u Hrvatskoj, a u Njemačkoj žele ostati

Emigrantima koji se ne bi vratili u domovini smeta korumpiranost, nepostojanje pravne države, nezaposlenost, socijalna nepravda AUTOR Darko Pavičić (VEČERNJI LIST) Velika većina onih koji su nedavno emigrirali iz Hrvatske nema u planu povratak u zemlju, među njima je više od 55 posto žena, a čak 71 posto ih je u braku ili stalnoj vezi. Rezultati su to prvog istraživanja emigrantskog vala iz Hrvatske, koje će danas biti predstavljeno na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Opširnije

Očitovanje NHS-a na Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote za 2018. godinu

Očitovanje NHS-a na Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote za 2018. godinu

NHS - U nastavku prenosimo cjelovito očitovanje Nezavisnih hrvatskih sindikata na Prijedlog Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku 2018. godinu: U vezi dostavljenog Prijedloga Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. godinu, mišljenja smo kako je godišnja kvota dozvola za novo zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj od ukupno 29.000 dozvola neprihvatljiva.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja