SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Ponedjeljak, 10.03.2003.

U Sheratonu održana radionica "Pregovorima do uspjeha"

10. ožujka u zagrebačkom hotelu Sheraton održana je, u okviru USAID-ova projekta tripartitnog dijaloga, radionica "Pregovorima do uspjeha". Voditelj je, kao i nekoliko puta dosad, bio Pete Swanson, američki stručnjak s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom u interesnom pregovaranju, mirenju, facilitaciji i drugim područjima vezanim uz pregovaranje. Svrha radionice bila je upoznati socijalne partnere s facilitacijom - vođenjem sastanaka i interesnim pregovaranjem kao alatima za postizanje uspješnijeg i produktivnijeg poslovanja. Premda je radionica bila interesantna, većina sudionika bili su stari poznanici sa sličnih radionica, koji su svjedoci da se kvaliteta pregovora, a posebno poštivanja dogovorenog, nije posebno poboljšala, usprkos uloženom trudu naših američkih prijatelja.

Ispis   Pošalji na mail


Nedjelja, 09.03.2003.

Policajac Stjepan Majnović sam se ranio

Koprivnički granični policajac Stjepan Majnović sam se 7. ožujka ranio zbog neopreznog rukovanja pištoljem, nakon čega je, kako bi prikrio nesretni događaj, lažno prijavio da su u njega pucala dvojica muškaraca, izvijestila je u nedjelju koprivnička policija.

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Nedjelja, 09.03.2003.

Nastavlja se potraga za napadačima na koprivničkog policajca

44-godišnji Stjepan Majnović, policajac koprivničke granične postaje ranjen pri redovnoj kontroli granice operiran je u koprivničkoj Općoj bolnici i izvan je životne opasnosti.

Potraga za napadačima u kojoj  sudjeluje više stotina policajaca s jedne i druge strane granice nastavlja se.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 07.03.2003.

Ranjen koprivnički granični policajac

(HRT) 7. ožujka Na hrvatskoj strani granice s Mađarskom kod mjesta Novo Virje kraj Đurđevca jutros oko 6 sati teško je ranjen koprivnički granični policajac na kojega je pucano iz gumenog čamca kojim su dvojica muškaraca prešli Dravu, doznaje se u PU koprivničko-križevačkoj.

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Petak, 07.03.2003.

Dražba za pomoć obitelji stradalog policajca

(Večernji list, 6. ožujka) Podružnica Udruge poslodavaca Požege u suradnji s podružnicom PU požeško-slavonske SDLSN organizirala je u restoranu "Stari grad" javnu dražbu umjetnina na kojoj su prikupili oko osam tisuća kuna za pomoć obitelji stradaloga policajca Gorana Domazetovića iz Adžamovaca pokraj Nove Gradiške, djelatnika PU požeško-slavonske. "Goran, otac jednog djeteta, stradao je u prometnoj nesreći, pa je na rehabilitaciji u Varaždinskim toplicama, a ovaj novac je naša pomoć obitelji za troškove liječenja" istaknuo je predsjednik Odbora policije SDLSN Mirko Bošković.

 

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 07.03.2003.

Tripartitna radna skupina o ZOR-u

5. ožujka održan je radni sastanak zjedničke tripartitne radne skupine u vezi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu. Ovdje možete pročitati bilješku sa tog sastanka...

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 05.03.2003.

Životno pitanje hrvatske nacije

Glas Koncila u posljednjem broju komentira izvješće Odsjeka za stanovništvo UN-ova Odjela za ekonomske i socijalne poslove o kretanju stanovništva u Hrvatskoj. Prema tom izvješću, Hrvatska će s 4,446 milijuna stanovnika u 2000. godini pasti na 3,587 milijuna u 2050. godini, odnosno broj stanovnika smanjit će se čak za 860.000 ili 19,3 posto. I promjene Zakona o radu trebalo bi proučiti s demografskog aspekta te ponuditi ne samo krajnje liberalna rješenja koja idu u prilog poslodavcima a na štetu radnicima koji nemaju mogućnosti socijalne zaštite kao u razvijenim demokratskim zapadnim državama. Potpuna liberalizacija tržišta rada u maloj zemlji kao što je Hrvatska, nedvojbeno je, loše će se odraziti na položaj žena općenito, a posebno na položaj trudnica i mladih majki. Već sada se događa da trudnice i mlade majke, koje moraju češće izbivati zbog bolesti djeteta ili djece, dobivaju otkaze, pa tako trka za profitom izravno pogađa roditeljstvo u Hrvatskoj.

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Nedjelja, 02.03.2003.

Uskoro pregovori o Dodatku II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

26. veljače Sindikatima je iz ureda potpredsjednika Vlade RH, Gorana Granića, dostavljen na očitovanje Protokol o pregovorima za sklapanje Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Od sindikata se traži da do 7. ožujka 2003. godine Uredu za socijalno partnerstvo dostave primjedbe na  tekst Protokola, radi usklađivanja konačnog teksta, da bi se zatim pristupilo kolektivnim pregovorima o pitanjima navedenim u Protokolu. Međutim, i dalje ostaje sporno pitanje pravne valjanosti Dodatka I. Kolektivnom ugovoru, budući da je suprotan članku 1. i 101. Kolektivnog ugovora, te da odluku o proširenju primjene KU nije donio ministar nadležan za rad već Vlada RH zaključkom, što je u suprotnosti s člankom 201. Zakona o radu. Stoga se nameće pitanje kako nadograđivati rješenja iz Dodatka I., čija je pravna vrijednost upitna i koji je proizveo pravu zbrku zbog izmjene članka 15. stavka 1. KU, a da je istovremeno stavak 2. rečenog članka ostao neusklađen s ovom izmjenom.    

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 27.02.2003.

Tko je uvrijedio hrvatske građane?

21. veljače, na tematskoj sjednici saborskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, ministar Vidović oštro je reagirao na tvrdnju sindikalnog čelnika Borisa Kunsta da je Vlada "usidrena na sidra MMF-a i Svjetske banke", riječima da je to uvreda i za Vladu i za one koji su je izabrali. Međutim, prijedlog izmjena ZOR-a, po svemu sudeći, predstavlja ispunjenje ugovorne obveze iz Ugovora o zajmu za strukturnu prilagodbu (NN - međunarodni ugovori, broj 2/2002). Stoga se postavlja pitanje tko je uvrijedio hrvatske građane?

 

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 27.02.2003.

ODRŽAN PRVI HRVATSKI SVESINDIKALNI SABOR

 Pogledajte našu foto priču...

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Univerzalni osobni dohodak postaje ozbiljna ideja u EU

Univerzalni osobni dohodak postaje ozbiljna ideja u EU

URAVNILOVKA ILI PRAVEDNOST? (GLAS SLAVONIJE) Univerzalni osnovni dohodak - UBI (Universal Basic income) koncept je opće socijalne mjere koja u zadnje vrijeme izaziva mnogo polemike. Riječ je o minimalnom iznosu koji bi primao svaki član zajednice - bezuvjetno. Pitanje je kako si uopće možemo priuštiti ovakvu univerzalnu socijalnu beneficiju?

Opširnije

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj za travanj 5.914 kuna

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj za travanj 5.914 kuna

(N1) Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.914 kuna, što je na mjesečnoj razini nominalno manje za 1,8 posto, a na godišnjoj porast za gotovo pet posto, pokazuju prvi podaci koji je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Opširnije

Migracija i sezonsko zapošljavanje: Stopa nezaposlenosti u svibnju najniža u povijesti praćenja

Migracija i sezonsko zapošljavanje: Stopa nezaposlenosti u svibnju najniža u povijesti praćenja

Autor: Lider/Hina Državni zavod za statistiku u petak je objavio kako je stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u svibnju pala na 11,7 posto, s 13,2 posto mjesec dana prije, spustivši se četvrti mjesec zaredom, i to na najnižu razinu od 2000. godine, odnosno od kada službena statistika prati ovaj pokazatelj.

Opširnije

Neki oblik potpore dobiva tek svaki šesti nezaposleni

Neki oblik potpore dobiva tek svaki šesti nezaposleni

BEZ POSLA I NAKNADE (GLAS SLAVONIJE) Četrdesetogodišnja ekonomska tehničarka Ivana Zorić iz Đakova nezaposlena je više od tri godine. Kaže, ne prima nikakav oblik potpore za nezaposlene niti, osim za naknadu s biroa, koju je primala nakon prestanka radnog odnosa, zna što bi to (još) bilo.

Opširnije

KONAČNA POTVRDA: Hrvatska izlazi iz Postupka prekomjernog deficita

KONAČNA POTVRDA: Hrvatska izlazi iz Postupka prekomjernog deficita

ECOFIN DANAS POTVRĐUJE Hrvatska je u Postupku prekomjernog deficita bila od siječnja 2014., kada je Vijeće EU-a dalo rok da se proračunski deficit do kraja 2016. svede na 2,7 posto. Hrvatska je prošle godine znatno premašila taj cilj i smanjila proračunski deficit na 0,8 posto BDP-a s 3,4 posto iz 2015.

Opširnije

Siromašnija od Hrvatske u EU samo je Bugarska

Siromašnija od Hrvatske u EU samo je Bugarska

Česi i Litavci pomaknuli se najviše, Britanci pali AUTOR: LJUBICA GATARIĆ (VEČERNJI LIST) Nakon što su nas 2015. godine prestigli po kupovnoj moći mjereno udjelom stvarne potrošnje stanovništva u BDP-u, Rumunjska nas je sustigla i po BDP-u po stanovniku koji je 2016. u obje zemlje bio 41% niži od prosjeka EU 28 država članica, objavio je jučer europski statistički ured Eurostat. Tako je i službenoiza Hrvatske ostala samo Bugarska, koja je jedina članica s BDP-om nižim od 50%.

Opširnije

„M&S 2017“ – 12. Međunarodna konferencija Menadžment i sigurnost

„M&S 2017“ – 12. Međunarodna konferencija Menadžment i sigurnost

NHS - Međunarodna stručno-znanstvena konferencija Managment and Safety – M&S 2017 održana je je 9. i 10. lipnja 2017. godine u Neumu i Mostaru (Bosna i Hercegovina). Cvetan Kovač, koordinator Odbora za zaštitu na radu Nezavisnih hrvatskih sindikata i Natalija Pejnović, predstavnica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, aktivno su sudjelovali na ovom skupu pisanim radom i usmenom prezentacijom pod nazivom “Suradnja Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i Nezavisnih hrvatskih sindikata u edukaciji sindikalnih povjerenika”.

Opširnije

Kujundžić ne isključuje mogućnost poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Kujundžić ne isključuje mogućnost poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

IPAK... Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je sudjelovao na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, te tom prigodom izjavio kako je cilj i Vlade i socijalnih partnera smanjenje dugova u zdravstvu koji iznose oko osam milijardi kuna, a nije isključio ni mogućnost poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja u cilju povećanja prihoda u zdravstvu.

Opširnije

Kako se rastopio Mikado, prva i najbolja čokolada s rižom na svijetu: i ponosni Švicarci uvozili su tone slastica od Zvečeva, imali su unosan ugovor s Nestleom, a onda...

Kako se rastopio Mikado, prva i najbolja čokolada s rižom na svijetu: i ponosni Švicarci uvozili su tone slastica od Zvečeva, imali su unosan ugovor s Nestleom, a onda...

BUDI ISKREN Piše: Saša Jadrijević-Tomas (SLOBODNA DALMACIJA) Ne znam koja je vama najdraža čokolada iz djetinjstva, ali za mene nema nikakve dvojbe - to je Mikado s rižom. I to ne samo u djetinjstvu, nego i danas. Hm, a sve one njemačke i švicarske, pita me kolegica s kojom sam se upustio u čokoladni rat. Iz tog rata izišao sam kao pobjednik: na stol smo stavili i strane čokolade i one domaće, proizvođača Zvečevo. I ove potonje su u našem mini-istraživanju odnijele premoćnu pobjedu.

Opširnije

Globalna ekonomija raste najviše od 2011., ali se nejednakost ne smanjuje

Globalna ekonomija raste najviše od 2011., ali se nejednakost ne smanjuje

Generalni tajnik OECD-a Angel Gurria poručio je da trebamo inkluzivniju globalizaciju koja radi za sve, usmjerenu na dobrobit ljudi AUTOR: VALENTINA WIESNER MIJIĆ (VEČERNJI LIST) Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) popravila je svoje prognoze globalnog gospodarskog rasta iz ožujka: smatraju da će svjetska ekonomija u ovoj godini rasti po stopi od 3,5 posto, a u sljedećoj po 3,6 posto, što je najbolji rezultat od 2011.

Opširnije

Udruge i sindikati: "Povucite zakon o ratifikaciji CETA-e iz hitne procedure"

Udruge i sindikati: "Povucite zakon o ratifikaciji CETA-e iz hitne procedure"

H-ALTER Iako Vlada nije naručila detaljnu studiju utjecaja CETA-e na RH, s obzirom na trenutnu slabost hrvatskog gospodarstva i na činjenicu da nam je Kanada relativno nebitan trgovinski partner, za očekivati je kako se Hrvatska neće nalaziti među dobitnicima u slučaju ratifikacije sporazuma", poručile su udruge i sindikati.

Opširnije

Iz Zvečeva podnijeli prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe

Iz Zvečeva podnijeli prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe

Poslovni.hr Uprava Zvečeva javnosti je velike probleme u tvrtki priznala još u svibnju kada je objavljeno da je račun tvrtke u blokadi 40 dana 'zbog trenutačnih problema u poslovanju'.

Opširnije

106. zasjedanje Međunarodne konferencije rada

106. zasjedanje Međunarodne konferencije rada

NHS - 5. lipnja 2017. godine u Ženevi je sa zasjedanjem počela 106. Međunarodna konferencija rada. U predstavljanju svog izvještaja Rad u klimatskim prmjenama: Zelena inicijativa, glavni direktor Međunarodne organizacije rada (MOR), Guy Ryder, naglasio je sve veću važnost zelenog gospodarstva te važnost tripartitnog dijaloga u što pravednijem prijelazu u okolišno održivom razvoju.

Opširnije

Probuđen strah od još veće nesigurnosti radnih mjesta

Probuđen strah od još veće nesigurnosti radnih mjesta

NAJAVE IZMJENA RADNOG ZAKONODAVSTVA Sindikati upozoravaju na enorman rast rada na određeno i agencijskog rada u Hrvatskoj (GLAS SLAVONIJE) Dok Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavljuje izmjene Zakona o radu, a koje idu u smjeru daljnje fleksibilizacije radnih mjesta i novih oblika rada, hrvatski radnik strahuje od tog procesa jer je bauk nesigurnosti radnog mjesta sve veći.

Opširnije

Bolji uvjeti rada za vozače i digitalna naplata cestarine

Bolji uvjeti rada za vozače i digitalna naplata cestarine

PAKET MJERA EK (GLAS SLAVONIJE) Niz inicijativa i novosti koji se odnose na stakleničke plinove i digitalnu naplatu cestarina predstavila je u srijedu Europska komisija. Pod nazivom “Europa u pokretu” EK je objavila paket mjera koji se odnosi na promet, povećanje sigurnosti u prometu, osiguranja primjerenih uvjeta rada i odmora za profesionalne vozače, pametnu naplatu cestarina i smanjenje birokratskih prepreka za tvrtke.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Vlada ponovno najvaljuje izradu zakona o plaćama, ali prvo u državnoj upravi. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja