SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 01.07.2003.

SABOR: UZ PROSVJEDE SINDIKATA POČELA RASPRAVA O IZMJENAMA ZAKONA O RADU

 
 Ministar Vidović: Jedan od rijetkih SDP-ovaca koji je ušao na glavni ulaz

ZAGREB, 1. srpnja (Hina) - Uz prosvjede sindikata na Markovu trgu, Hrvatski sabor počeo je danas raspravu o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), najvažnijeg zakona iz paketa radno-socijalnog zakonodavstva. Oko 400 sindikalaca prosvjedovalo je uoči rasprave o ZOR-u pred Saborom jer su nezadovoljni predviđenim skraćivanjem otkaznih rokova i smanjivanjem otpremnina, te povećanjem broja zaposlenih
kod tzv. malog poslodavca s deset na 20 radnika. Socijalni partneri, Vlada, poslodavci i sindikati, održali su 17 sastanaka na kojima su razmotrili 180 različitih instituta i njihove praktične implikacije, te pokušali uskladiti različite interese, rekao je zastupnicima u Saboru ministar rada Davorko Vidović. U tome smo postigli izvrsne rezultate, a mali je broj pitanja ostao neusuglašen, ustvrdio je Vidović. Preciznije su uređena rješenja koja osiguravaju bolju zaštitu od diskriminacije na radu i ubačen je novi instrument - zaštita radnika koji upozoravaju na korupciju. Snažnije je osiguran institut radničke participacije, što je jedno od rješenja s kojima poslodavci nisu zadovoljni - naime, u sve nadzorne odbore predviđa se uvođenje radničkih predstavnika. Izjednačena su prava pri dobivanju otkaza, pa bi ubuduće, neovisno o vrsti poslodavca, i veliki i mali poslodavci morali obrazložiti davanje otkaza. Bolja je, kaže Vidović, i ravnoteža kod otpremnina i otkaznih rokova. Smanjenje nekih prava koja pogađaju dio starijih radnika, one koji su radili 25 ili 30 godina, kompenzira Zakon o posredovanju pri zapošljavanju, iako ne u potpunosti. Cijeli paket radno-socijalnog zakonodavstva, ističe ministar, na jednoj strani osigurava fleksibilnost na tržištu rada i konkurentnost hrvatskog gospodarstva, na drugoj usklađivanje hrvatskih zakona sa zakonima EU, a sve to ne narušava socijalnu sigurnost hrvatskih ljudi. (Hina)

Upozorenje SDLSN: Hinin tekst nije usklađen sa slikovnim materijalom jer uglavnom sadrži hvalospjeve ministra Vidovića. Zašto su se sindikalci okupili na Markovom trgu ostaje misterijem do kojeg Hinina vijest nije uspjela doprijeti. 

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 30.06.2003.

URED ZA SOCIJALNO PARTNERSTVO: Članak Sindikata "Ured za odgodu ili razvoj socijalnog partnerstva?" jednostran, tendenciozan i zlonamjeran

(SDLSN, 30. lipnja) Ured za socijalno partnerstvo uputio je Sindikatu demanti u povodu članka objavljenog na našim web stranicama pod naslovom: "Ured za odgodu ili razvoj socijalnog partnerstva?". Opovrgavajući sadržaj i smisao članka Ured je zaključio da je članak "jednostran, tendenciozan i zlonamjeran". Ured navodi i sljedeće: Također, u demantiju se činjenicu da je Vlada instalirala Ured za socijalno partnerstvo kao sanitarni kordon između sindikata i poslodavaca niječe kao netočnu, pa se kaže: "Navedeni zaključak se apsolutno ne odnosi na bipartitne odnose i  nesmetani dijalog između pojedinih subjekata  kao socijalnih partnera, odnosno nositelja reguliranja kolektivnih radnih odnosa. U takvim situacijama nije potrebno posredovanje putem Ureda za socijalno partnerstvo, a što je u navedenom tekstu iskrivljeno i zlonamjerno prikazano."

Ne ulazeći u daljnju raspravu s Uredom, podsjećamo da je Vlada RH 27. ožujka zaključila sljedeće:

  1. Potrebni kontakti i ugovaranje sastanaka između predstavnika Vlade Republike Hrvatske ili pojedinih ministarstava s predstavnicima udruga poslodavaca i sindikata realizirat će se putem Ureda za socijalno partnerstvo u Republici Hrvatskoj.
  2. Za provedbu ovog Zaključka zadužuju se ministri resornih ministarstava, ministrica u Vladi Republike Hrvatske i predstojnik ureda za socijalno partnerstvo u Republici Hrvatskoj.

Da su ministarstva ozbiljno i doslovno shvatila ovaj zaključak najbolje svjedoči činjenica da je npr. prigodom traženja sastanka s predstavnicima MORH-a zbog kršenja odredbi Kolektivnog ugovora Sindikatu iz MORH-a javljeno da se sastanak mora ugovoriti putem Ureda za socijalno partnerstvo. I neki drugi sastanci koje smo tražili, a koji imaju karakter bipartitnih odnosa prolongirani su za koji mjesec ili se uopće nisu održali zbog nemogućnosti "malobrojnog ali srčanog" Ureda za socijalno partnerstvo da ih organizira. Zahvaljujemo se na demantiju Ureda kao posebnom obliku razvoja socijalnog dijaloga i želimo mu mnogo uspjeha u daljnjem radu. Jedino ga molimo da "ministrima resornih ministarstava" objasni u kojim to slučajevima trebaju tražiti "malu pomoć prijatelja" iz Ureda za socijalno partnerstvo, a u kojima ne.

Cjeloviti tekst demantija Ureda za socijalno partnerstvo možete pročitati pod opširnije...

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 30.06.2003.

SDLSN: TRAŽI SE REAKCIJA PRAVNE DRŽAVE ZBOG NEZAKONITOG POSTUPANJA MINISTARSTVA POMORSTVA, PROMETA I VEZA

(SDLSN, 30. lipnja 2003) Zbog nezakonitog postupanja odnosno sprječavanja namještenika Ministarstva pomorstva, prometa i veza da koriste godišnji odmor sukladno rješenjima o korištenju godišnjeg odmora koja su im ranije uručena, Sindikat je zatražio inspekcijski nadzor Uprave za poslove opće uprave, upravne inspekcije i građanska stanja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave. Zbog činjenice da, po nalogu tajnika Ministarstva Marka Šarića, neposredno nadređeni namještenike koji su na godišnjem odmoru nazivaju i prijete otkazima ukoliko se ne vrate na posao, tražili smo žurno postupanje od pomoćnika ministra Slobodana Ljubišića. Dopis Sindikata možete pročitati pod opširnije....

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Nedjelja, 29.06.2003.

BANKE VIŠE NEMAJU PREBIVALIŠTE U HRVATSKOJ

Hrvatski suverenitet pojam je sa sve manje sadržaja. U integracijsko-regionalnom smislu postali smo (ili ostali) dijelom Zapadnog Balkana. S Makedonijom i Albanijom dijelimo snove i šanse za ulazak u NATO. Nacionalno bogatstvo i ekonomski resursi polako ali sigurno prelaze u ruke stranog kapitala. Kako to izgleda na financijskom tržištu i koja je struktura "hrvatskih banaka" možete pročitati u VJESNIKU.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 27.06.2003.

IZ DRUGOG KUTA: SINDIKATI U KONOPCIMA

Međusobna nadmetanja i podmetanja sindikalnih središnjica i nikad potpuno ostvareno zajedništvo iz kojeg je iskakala čas jedna, čas druga središnjica, u situaciji oko izmjena ZOR-a, rezultirala su kritičkim i ne sasvim neutemeljenim napisima u tisku. Jedan takav članak objavljen je u današnjem Vjesniku iz pera Marijane Matković, pod naslovom "Loše odigrane uloge". Pročitajte... 

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 27.06.2003.

VEĆINA ČLANOVA NHS-A IZJASNILA SE NEGATIVNO O IZMJENAMA ZOR-A

ZAGREB, 27. lipnja (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)
priopćili su danas da se većina njihova članstva negativno izjasnila o rezultatima pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama Zakona o radu (ZOR). Od 92.292 evidentiranih članova NHS-a referendumu je pristupilo 65.696 članova, što je oko 71 posto. Od toga su 62.022 člana (94,4 posto) zaokružila odgovor "NE", dok su se 2.882 člana (4,4 posto) izjasnila za odgovor "DA".  Članovi su bili zbunjeni referendumskim pitanjem jer su nezadovoljni prijedlogom izmjena ZOR-a, a ne onim što je sindikat uspio učiniti u pregovorima, tako da nakon pojašnjavanja iz NHS-a odgovor treba vezivati uz konačni prijedlog ZOR-a, a ne uspjeh sindikalne strane u pregovorima, tvrdi se u priopćenju. 

S obzirom na pripreme za provedbu referenduma i cjelovite
materijale o rezultatima pregovora o cijelom paketu zakona, NHS je očekivao i veći odaziv na referendum. Slabiji odaziv zabilježen je zbog korištenja starih godišnjih odmora, rada na terenu i u inozemstvu, ali i osobnog stava nekih članova sindikata da neće pristupiti ni predstojećim izborima, jer ionako neće ništa promijeniti, a pogotovo neće sudjelovati na referendumu kojim ne mogu utjecati na sadržaj ZOR-a, tvrdi NHS. (Hina)


Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 26.06.2003.

MAJSTORI, ČISTAČICE I KUHARICE NE IDU NA MORE

(SDLSN, 26. lipnja) Dok svi mediji prikazuju velebne uspjehe naših cestograditelja, koji su zakletvu premijeru Račanu da će dovršiti cestu na vrijeme makar radili u četiri smjene ispunili kao u doba maršala Tita (ne znamo samo je li im slogan bio "Mi gradimo cestu, cesta gradi nas!"), u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza gradi se još jedna cesta, ali jednosmjerna. Naime, 36-tero namještenika službe održavanja, čišćenja i restorana društvene prehrane, na najboljem je putu u  privatizacijska bespuća.

     
Za pomoć su se obratili Sindikatu koji je u više navrata pokušavao uspostaviti "socijalni dijalog" s odgovornima u Ministarstvu, ali umjesto njega ponuđen mu je promidžbeni program u režiji tvrtke koja bi trebala preuzeti tete i stričeke koji održavaju i čiste ministarstvo ili se brinu da vrijedni službenici imaju što jesti. Osim toplog ispračaja iz državne službe, garniranog s pokušajem neisplate Kolektivnim ugovorom zagarantiranih otpremnina, odgovorni u Ministarstvu ne dopuštaju dojučerašnjim kolegama da koriste godišnji odmor na koji imaju pravo sukladno zakonu i kolektivnom ugovoru. Stoga se Sindikat danas priopćenjem obratio mjerodavnim državnim tijelima kako bi spriječili nezakonito ponašanje, zaštitili radnike i državnu imovinu od netransparentne privatizacije. Možda Državno odvjetništvo rasvijetli kojim su se državnim interesom rukovodili zagovarači privatizacije kada bi ubuduće trebali trošiti više novca za istu uslugu, a da ne govorimo o povećem iznosu koji bi se trebao isplatiti na ime otpremnina namještenicima kojima prestaje državna služba. Tekst priopćenja možete pročitati na ovim stranicama pod linkom "priopćenja".   

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 24.06.2003.

HODNJA SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA U OS ILI KAKO RAZGAZITI VLASTITE TENISICE

(SDLSN, 24. lipnja) Kako saznajemo, državne službenike u Zapovjedništvu za izobrazbu i obuku HKoV tijekom mjeseca srpnja očekuje hodnja s ciljem, pretpostavljamo, podizanja razine tjelesne spreme za teške zadaće smanjenja Hrvatske vojske koje su pred nama. No, za razliku od njihovih kolega službenika koji uživaju status djelatnih vojnih osoba, «obični» državni službenici u OS na hodnju po bespućima neke od hrvatskih gora u trajanju od gotovo pet sati trebali bi krenuti u vlastitoj opremi. To im je prigoda da nabave ili barem dobro razgaze vlastite gojzerice ili tenisice, odnosno oprobaju kako im se trenirka koju su kupili na placu ili u butiku ponaša u terenskim uvjetima. Njihovi kolege - djelatne vojne osobe iskoristit će pak hodnju kako bi «izluftali» zaduženu maskirnu odoru i adidas gojzerice, ako to već nisu učinili u privatnom životu.  

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 23.06.2003.

SINDIKAT POLJOPRIVREDE PROTIV IZMJENA ZOR-A, RAZMATRA IZLAZAK IZ SSSH

ZAGREB, 23. lipnja (Hina) - Velika većina članova Sindikata
poljoprivrede, 97 posto od onih koji su izašli na referendum,
izjasnila se protiv predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR), a zbog nezadovoljstva ponašanjem vodstva Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u vezi izmjena ZOR-a Sindikat poljoprivrede uskoro će razmotriti mogućnost istupa iz te središnjice. Na referendum je izašlo preko 28.000 članova Sindikata poljoprivrede, odnosno 72 posto, od kojih je 97 posto negativno ocijenilo rezultate pregovora o izmjenama ZOR-a, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Josip Pavić. Sindikat poljoprivrede je samostalno organizirao i proveo referendum jer se ne slaže s afirmativnim stajalištem vodstva SSSH koje je učinilo sve da bi se prihvatile izmjene ZOR-a, istaknuo je Pavić. Budući da je takvo ponašanje predsjednika SSSH Davora Jurića i većine sindikalnog vodstva "neodrživo i sramotno" Sindikat poljoprivrede uskoro će odlučiti hoće li i dalje ostati članom najveće hrvatske sindikalne središnjice. "Iz sindikalnih podružnica dolazi snažan pritisak da preispitamo svoje članstvo u SSSH-u, pa ćemo o tome odlučiti na sjednici Glavnog odbora sazvanoj za 1. srpnja", rekao je Pavić. Sindikat ne odustaje od borbe protiv izmjena ZOR-a pa će nastaviti lobirati među zastupnicima u Saboru i političkim strankama, a na dan rasprave o novom ZOR-u organizirat će prosvjed na Markovu trgu. Nismo dovoljno iskoristili predizborno vrijeme za pritisak na stranke, a ako Sabor ipak usvoji izmjene ZOR-a, ostaje nam prostor za političku borbu uz prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama ZOR-a među građanima, dodao je Pavić. (Hina)

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 19.06.2003.

URED ZA ODGODU ILI RAZVOJ SOCIJALNOG PARTNERSTVA?

(SDLSN, 19. lipnja)Zaključkom Vlade RH od 27. ožujka 2003.g., Ured za socijalno partnerstvo ovlašten je ugovarati sastanke između predstavnika Vlade ili pojedinih ministarstava s predstavnicima poslodavaca i sindikata. To znači da Vlada i ministarstva kao poslodavci više ne moraju izravno kontaktirati s "nasrtljivim" sindikatima, čak i ako je riječ o situaciji u kojoj sindikati traže razgovore radi očevidnih kršenja kolektivnog ugovora i drugih prava. Ured je tako postao sanitarni kordon koji onemogućava neposrednu komunikaciju sindikata s poslodavcima. Iako je ne tako davno potpredsjednik Vlade Goran Granić tim istim ministarstvima poslao okružnicu u kojoj ih je pozvao na socijalnu osjetljivost spram inicijativa sindikata, izgleda da je Vlada ocijenila da joj na zacrtanom putu takva socijalna osjetljivost više nije potrebna.

 

    Vitomir Begović - vladin "bog igre"

      između sindikata i poslodavaca

Pišete li Vladi i ministarstvu možete očekivati da će adresat vaš dopis preusmjeriti na Ured za socijalno partnerstvo, nakon čega će se procedura urudžbiranja dopisa još jednom ponoviti, a vaša će inicijativa milošću Ureda biti razmotrena prije ili kasnije, ovisno o važnim zadaćama koje prije toga ima obaviti. Kako bi proces socijalnog dogovaranja bio potpun Ured će na eventualni sastanak, koji se također pismeno ugovora (dakako sukladno uredskom poslovanju ponovno urudžbiranje i «dinstanje» dopisa u pisarnici nekog ministarstva neminovno je), pozvati i sve druge socijalne partnere. To što oni nisu tražili sastanak ili ih tema ne interesira za Ured nije relevantno, jedino je važno promicanje socijalnog partnerstva što god to značilo. Također, dok čekate sastanak s poslodavcem radi pokušaja rješavanja pitanja zbrinjavanja «viška» zaposlenih, može vam se dogoditi da vas Ured pozove na sastanak s tim istim poslodavcem, ali u svezi s odabirom tapeta koje će krasiti zidove ministarstva. Statistički, sastanak s poslodavcem je održan i neki visoki vladin dužnosnik s punim će pravom moći u medijima izjaviti da je sa sindikatima održano toliko i toliko sastanaka, pa što se još bune. Koliko ovakvo reguliranje prometa između sindikata i poslodavaca ima veze sa socijalnim partnerstvom nije teško zaključiti. No budući da dolazi od Vlade koja smanjenje državnog aparata rješava povećanjem broja ministarstava i vladinih ureda, kompenzirajući veći broj dužnosnika s otpuštanjem srazmjernog broja čistaćica, podvornika i servirki, nema mjesta čuđenju. Sindikatima tako preostaje da s poslodavcima «izravno» komuniciraju putem medija ili suda. Nažalost, ovakvo komuniciranje najviše košta porezne obveznike. 

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Kampanja “Stop radu na crno – stop neprijavljenom radu”

Kampanja “Stop radu na crno – stop neprijavljenom radu”

(mrms.hr) Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava glavni je korisnik IPA 2012 Twinning projekta: „Jačanje politika i kapaciteta za smanjenje neprijavljenog rada (rada na crno)“ koji se provodi u suradnji s projektnim partnerima iz Republike Slovačke i Savezne Republike Njemačke. Glavni cilj projekta jest jačanje administrativnih kapaciteta Republike Hrvatske u borbi protiv rada na crno te stvaranje učinkovitog sustava politika, mjera i kontrolnih mehanizama.

Opširnije

USPOREDBA PLAĆA OTKRIVA SAV JAD LJUDI U HRVATSKOJ: Stručnjak ovdje zaradi kao radnik jednostavnog zanimanja u Njemačkoj

USPOREDBA PLAĆA OTKRIVA SAV JAD LJUDI U HRVATSKOJ: Stručnjak ovdje zaradi kao radnik jednostavnog zanimanja u Njemačkoj

PODACI EUROSTATA Cijena rada u usporedbi s drugim zemljama pokazuje koliko Hrvatska ekonomski zaostaje. (Net.hr) Statistički podaci pokazuju da Hrvatska ne zaostaje samo za razvijenim, već i za tranzicijskim zemljama.

Opširnije

Minimalna plaća: Osnovica za doprinose umanjuje se za 50 posto

Minimalna plaća: Osnovica za doprinose umanjuje se za 50 posto

Autor Marija Zuber (LIDER) Izmjenama Zakona o minimalnoj plaći od 1. siječnja u svotu minimalne plaće ne uključuju se povećanja plaće za prekovremeni i noćni rad, rad nedjeljom i za blagdane, što pogoduje zaposlenima. Za poslodavce je pak uvedeno oslobođenje od dijela doprinosa.

Opširnije

Kampanja „Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim tvarima”

Kampanja „Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim tvarima”

Kampanja EU-OSHA (Europska agencija za zaštitu na radu) za razdoblje 2018. – 2019. NHS/EU OSHA - Izloženost opasnim tvarima na europskim je radnim mjestima mnogo češća, nego što većina ljudi može zamisliti. Opasne tvari na radnom mjestu mogu uzrokovati širok raspon zdravstvenih problema i bolesti, a predstavljaju i sigurnosne rizike. Cilj kampanje za razdoblje od 2018. – 2019. godine jest podizanje razine osviještenosti o rizicima koje predstavljaju opasne tvari na radnom mjestu te promicanje kulture sprečavanja rizika.

Opširnije

Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?

Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?

NOVA PRAKSA AUTOR: Zoran Vitas Njemački radnici više cijene kraći radni tjedan od povećanja plaća – slobodno vrijeme radišnim Nijemcima vrednije je i od novca (VEČERNJI LIST) Najveći njemački i europski sindikat IG Metall s 2,3 milijuna članova od poslodavaca traži šestpostotno povećanje plaće i fleksibilni radni tjedan za 3,9 milijuna njemačkih radnika.

Opširnije

MIROVINSKA REFORMA Oštrije će se kažnjavati prijevremeno, a bonusa za umirovljenje nakon zakonske dobi neće biti

MIROVINSKA REFORMA Oštrije će se kažnjavati prijevremeno, a bonusa za umirovljenje nakon zakonske dobi neće biti

PROMJENE U MIROVINSKOM SUSTAVU Autor: Gabrijela Galić Dobna granica za odlazak u mirovinu trebala bi biti podignuta najvjerojatnije na 67 godina života, sa sadašnjih 65, a razmišlja se i o podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu dugogodišnjeg osiguranika za jednu godinu. Na dnevni red trebala bi doći i reforma beneficiranog radnog staža

Opširnije

Javni poziv - priznanje i nagrada za promicanje zaštite na radu

Javni poziv - priznanje i nagrada za promicanje zaštite na radu

NHS – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja i nagrade za životno djelo za promicanje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj. Priznanja i nagrada za životno djelo se dodjeljuju za ostvarene značajne rezultate i postignuća u zaštiti na radu s ciljem smanjenja broja i težina posljedica na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi s radom.

Opširnije

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike?

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike?

Snimljene blagajnice dobile otkaz zbog krađe AUTOR Marinko Jurasić (VEČERNJI LIST) Pet blagajnica u španjolskom supermarketu, u dobi od 43 do 54 godine, dobilo je otkaz jer ih je poslodavac tajno snimio u krađi. Nakon što su i tamošnji sudovi zaključili da su s pravom dobile otkaz u poštenom suđenju, obratile su se Europskom sudu za ljudska prava koji im je u predmetu López Ribalda v. Španjolska dao za pravo da im je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnosti na radnom mjestu.

Opširnije

Od Hrvata su nesretniji samo Grci i Portugalci

Od Hrvata su nesretniji samo Grci i Portugalci

PSIHIČKO STANJE NACIJE Političari tvrde da smo sretni, sindikati suprotno, psiholozi kažu – okrenite se sebi (GLAS SLAVONIJE) U srijedu, 10. siječnja, obilježava se Svjetski dan smijeha. Smijeh je najbolji lijek – tu krilaticu na umu je imao i osnivač, Indijac Madan Kataira, kada ga je utemeljio. Istraživanja pokazuju kako je čak 70 posto bolesti vezano uz stres, smijeh pak izaziva smanjenje stresa i povećava razinu endorfina, hormona sreće u ljudskom tijelu.

Opširnije

Sindikati ZG Holdinga podnose tužbe zbog neisplate punog iznosa božićnica

Sindikati ZG Holdinga podnose tužbe zbog neisplate punog iznosa božićnica

Poslovni.hr/Hina Hercigonja je podsjetio da je Bandić još u prosincu tvrdio kako će sva prava biti u potpunosti ispoštovana, no kasnije je od toga odustao, pa je radnicima isplaćeno samo 1250 kuna. Čelnici četiriju najvećih sindikata Zagrebačkog holdinga izvijestili su u srijedu da će podnijeti tužbe zbog samovolje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji im je, kršeći odredbe važećeg Kolektivnog ugovora (KU), smanjio božićnice s 2885 na 1250 kuna.

Opširnije

BURZA (NE)RADA Izbrisano 45 tisuća nezaposlenih. A uskoro bi brisanja moglo biti još više

BURZA (NE)RADA Izbrisano 45 tisuća nezaposlenih. A uskoro bi brisanja moglo biti još više

NAPLATA NEAKTIVNOSTI Autor: Gabrijela Galić Ministar Pavić najavljuje pročišćavanje registra nezaposlenih, kako bi se uvozilo što manje radne snage. Tko tri puta odbije posao ili usavršavanje, brisat će se, najavljuje Marko Pavić (Novilist.hr) ZAGREB- Zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u 11 mjeseci prošle godine iz evidencije nezaposlenih brisao je preko 54 tisuće nezaposlenih osoba. Podaci za cijelu godinu bit će poznati za nekoliko dana.

Opširnije

Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u silaznoj putanji; Hrvatska prati trend

Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u silaznoj putanji; Hrvatska prati trend

Autor: Lider/Hina Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u studenome 2017. dodatno je blago smanjena, a slična kretanja bilježi i Hrvatska, koja je ujedno izdvojena u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Opširnije

Indeks slobodnih radnih mjesta za 2017. sugerira snažan oporavak tržišta rada

Indeks slobodnih radnih mjesta za 2017. sugerira snažan oporavak tržišta rada

Autor Lider/Hina Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks u prošloj je godini porastao za 33 posto u odnosu na 2016. godinu, što ukazuje na snažan oporavak potražnje za radom, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

Opširnije

Je li statistika o nezaposlenosti „zaglupljivanje naroda“?

Je li statistika o nezaposlenosti „zaglupljivanje naroda“?

GOSPODARSTVO Opet se njemački Zavod za zapošljavanje hvali „rekordnom zaposlenošću“ u ovoj zemlji. Zapravo, objašnjava profesor ekonomije Bontrup, političari toliko manipuliraju tom statistikom da je zove „zaglupljivanjem“. (Deutsche Welle) Njemački Zavod za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) objavio je najnovije podatke o broju nezaposlenih u ovoj zemlji.

Opširnije

SVE VIŠE ZAOSTAJEMO Samo Bugari u Europskoj uniji imaju manju kupovnu moć od Hrvata

SVE VIŠE ZAOSTAJEMO Samo Bugari u Europskoj uniji imaju manju kupovnu moć od Hrvata

KORAČAMO UNAZAD Autor: Branko Podgornik Na top-listi već godinama vodi Luksemburg u kojem je potrošnja po stanovniku 32 posto veća od prosjeka EU-a, dok u Bugarskoj iznosi samo 53 posto od prosjeka. Rumunjska je oduvijek bila daleko iza Hrvatske, ali je prošle godine po prvi put pretekla našu državu i dostigla 61 posto od prosjeka

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja