SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Subota, 29.03.2003.

Poništena odluka o otkazu policajcu koji je pisao prijavu protiv Bandića

 ZAGREB, 28. ožujka - Prema odluci Upravnog suda Republike Hrvatske, Disciplinski sud Ministarstva unutarnjih poslova morat će ponoviti postupak protiv Krešimira Mihića, policajca Policijske uprave zagrebačke, čime je, praktički, poništena odluka Drugostupanjskog suda Ministarstva unutarnjih poslova na osnovu koje je, »zbog povrede službene dužnosti«, Mihiću bio uručen otkaz. Opširnije...
 

 

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 28.03.2003.

Ministar Vidović na Brijunima na antistres programu

Ministar Vidović s najbližim suradnicima otputovao je na Brijune radi sudjelovanja u Programu za razvoj i usavršavanje ljudskih resursa koji, između ostalog, sadrži i edukaciju o antistresu, upravljanju stresom i prevenciji negativnih posljedica stresa. Ovu edukaciju prošli su i službenici Ministarstva rada i socijalne skrbi, ali ne u relaksirajućem ozračju Brijunskog arhipelaga, već u domu umirovljenika. Nadamo se da će morski zrak i društvo muflona, zebri i paunova, uz odgovarajuću edukaciju, osloboditi ministra Vidovića i njegove suradnike napetosti kojoj su izloženi u svakodnevnom radu. Predlažemo da se na web stranicama Ministarstva objavi foto reportaža o edukaciji.  

 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 27.03.2003.

Od 2004. u Hrvatskoj pet statističkih regija

piše o prijedlogu Državnog zavoda za statistiku kojim se od iduće godine predviđa uvođenje pet statističkih regija druge razine u Hrvatskoj, zasnovanih na zemljopisnim, povijesnim i gospodarskim kriterijima, te na načelu nedjeljivosti postojećih teritorijalnih jedinica. Riječ je o Središnjoj Hrvatskoj (1.500.000 stanovnika), Sjevernoj Hrvatskoj (570.000), Istočnoj Hrvatskoj (891.000), Zapadnoj Hrvatskoj (566.000) i Južnoj Hrvatskoj (861.000). Opširnije...

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 26.03.2003.

Ivan Čehok optužio Željku Antunović za političku čistku

(HRT) Na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru HSLS-ov zastupnik Ivan Čehok optužio je ministricu obrane Željku Antunović da smjenom 13 od 20 načelnika ureda za obranu čini političku čistku, te da je prekršila pravilnik kada je umjesto dosadašnjeg načelnika u Varaždinu postavila osobu koja ne ispunjava uvjete za tu dužnost. Ministrica je odbacila sve optužbe, rekavši da nije, niti to može, postavila ili smijenila ni jednog načelnika, napominjući da svaka osoba, ako smatra da su joj prekršena prava, može uputiti prigovor. Naglasila je da se u MORH-u i Oružanim snagama provodi složen proces preustroja i pokušava dovesti u red niz nelogičnosti i privilegija te da slučaj u Varaždinu nema nikakve veze s politikom.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 25.03.2003.

Održana izborna skupština Podružnice Međimurske županije SDLSN RH

(Čakovec) Sindikalna podružnica Međimurske županije danas je dobila novu "staru" sindikalnu povjerenicu Biserku Begić. Skupštinu je pozdravio predsjednik SDLSN Ivica Ihas, iskoristivši ovu prigodu da članove podružnice informira o predstojećim kolektivnim pregovorima za Dodatak II. Kolektivnom ugovoru, stajalištima i očekivanjima Sindikata u narednom razdoblju, te aktivnostima koje se trenutno poduzimaju kako bi se položaj službenika i namještenika poboljšao.   

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 25.03.2003.

Radni sastanak Sindikata i predstavnika MORH

Danas su u Ministarstvu obrane razmatrana pitanja koja je SDLSN u svom otvorenom pismu ministrici obrane Željki Antunović naznačio kao prijeporna. Tajnica MORH-a Višnja Tafra i pomoćnik ministrice za upravljanje ljudskim resursima Krunoslav Mazalin su s predstavnicima Sindikata Ivicom Ihasom i Stjepanom Gamilcem dogovorili konkretnu suradnju na otklanjanju nesporazuma odnosno dogovornom rješavanju otvorenih pitanja. S time u svezi dogovoreno je da MORH Sindikatu dostavi kontakt osobe u Ministarstvu koje će biti zadužene za davanje svih potrebnih informacija glede stavljanja na raspolaganje i otpremnina službenika i namještenika. Sindikat je informiran da se od prvog svibnja kreće s plaćanjem dopunskog zdravstvenog osiguranja za djelatne vojne osobe i službenike i namještenike u OS, a radi se na tomu da budu uključeni i službenici i namještenici u MORH.          

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 24.03.2003.

Predstavnici SDLSN s načelnikom Glavnog stožera HV

General Josip Lucić

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Josip Lucić razgovarao je danas s predsjednikom Sindikata Ivicom Ihasom. Tema sastanka bilo je stavljanje na raspolaganje državnih službenika i namještenika u MORH i OS RH. Ihas je generala Lucića informirao o problemima koji se u tijeku preustroja javljaju na terenu, a do kojih smo saznanja prikupili preko naših sindikalnih povjerenika. General Lucić izrazio je spremnost na suradnju sa Sindikatom i dao punu podršku našim naporima za izjednačavanje prava na otpremninu od 525 kuna za sve branitelje, neovisno je li riječ o državnim službenicima i namještenicima ili djelatnim vojnim osobama. "Mnogi problemi ne bi danas bili na dnevnom redu da su se poštovali zakonski propisi koji daju prednost HRVI pri zapošljavanju" izjavio je general Lucić. "Ukoliko Sindikat dostavi podatke o nemogućnosti pojedinaca da dobiju pravodobnu informaciju spremni smo poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se otklonili zastoji, uključujući i pokretanje stegovnog postupka." Sastanku su nazočili pukovnici Ðuro Tihomirović i Nenad Predovan, kao i predsjednik Odbora državnih službenika i namještenika u MORH i OS RH Sindikata Stjepan Gamilec i tajnik Sindikata Siniša Kuhar. 

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 22.03.2003.

Mediji o otvorenom pismu ministrici obrane Željki Antunović

21. ožujka - Sindikat državnih službenika i namještenika zatražio je od ministrice obrane Željke Antunović da se službenike i namještenike u MORH-u i Oružanim snagama koji su stavljeni na raspolaganje izvijesti koja su im prava i mogućnosti te na koji iznos otpremnina mogu računati.
Sindikat u pismu pita ministricu obrane postoje li osobe zadužene za razgovor sa službenicima i namještenicima koji se stavljaju na raspolaganje te imaju li one zadaću objasniti im visinu otpremnine i druga prava (korištenje godišnjeg odmora i sl.) koja proistječu iz statusa državnog službenika i namještenika. Sindikat traži popis vijeća mjerodavnih za preispitivanje i utvrđivanje prijedloga za stavljanje službenika i namještenika na raspolaganje kako bi se sindikalni predstavnici uključili u njihov rad. Sindikalisti pritom tvrde da su zapovjednici u Oružanim snagama počeli s premještanjem ljudi bez rješenja. (H/zi)

Pročitajte i članak iz Vjesnika, te što je za Glas Slavonije izjavio naš sindikalni povjerenik Vjekoslav Majnarić... 

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Petak, 21.03.2003.

Osnovana Podružnica službenika i namještenika u Uredu državne uprave Požeško-slavonske županije

(Požega, 21. ožujka) Na osnivačkoj skupštini Podružnice službenika i namještenika u Uredu državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji, održanoj u Domu umirovljenika, donijeta je odluka o osnivanju Podružnice i njenom udruživanju u Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. SDLSN je tako postao bogatiji za još jednu podružnicu, premda je većina članova svoj sindikalni staž ostvarila također u podružnici Sindikata i to onoj lokalnih službenika i namještenika. Razlog za razdvajanje državnih od lokalnih službenika i namještenika, kako je istaknuto na skupštini, jest u pokušaju da se kroz posebnu podružnicu na bolji način artikuliraju specifični interesi državnih službenika i namještenika i učini više radi promjene njihovog nezadovoljavajućeg položaja...

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Petak, 21.03.2003.

Otvoreno pismo ministrici obrane Željki Antunović

Odbor državnih službenika i namještenika u MORH i OS SDLSN uputio je danas otvoreno pismo ministrici obrane, sredstvima javnog priopćavanja, kao i udrugama branitelja Domovinskog rata. Razlog za obraćanje gđi Antunović je postupak stavljanja na raspolaganje službenika i namještenika u MORH-u, koji se provodi na način koji izaziva veliku zabrinutost pogođenih službenika i namještenika, od kojih su većina branitelji Domovinskog rata. Pročitajte pismo u cijelosti... 

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


"Ne povećanju penalizacija i dobi za umirovljenje!"

"Ne povećanju penalizacija i dobi za umirovljenje!"

KREŠIMIR SEVER UPOZORAVA u srijedu je izrazio bojazan da bi se Vlada mogla poslužiti preporukama Europske komisije (EK) kao argumentom za promjene u mirovinskom sustavu već ove godine, odnosno da će povećati penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu i ubrzati pomicanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Opširnije

Socijalno vijeće gsv-a: Sindikati i poslodavci protiv povećanja naknade za obnovljive izvore neregije

Socijalno vijeće gsv-a: Sindikati i poslodavci protiv povećanja naknade za obnovljive izvore neregije

ENERGETIKA Piše: PolitikaPlus Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) razmatralo je u ponedjeljak pitanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu i prijedlog Odluke o naknadi za obnovljive izvore energije, koju su sindikati i poslodavci za sada odbili jer nemaju dovoljno informacija o pojedinostima povećenja, a predloženo je i preispitivanje modela kojim proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora - izdašno zarađuju.

Opširnije

Čelnici EU potpisali Rimsku deklaraciju

Čelnici EU potpisali Rimsku deklaraciju

Čelnici 27 zemalja članica potvrdili su u subotu u Rimu da će nastaviti zajedno graditi EU i nakon izlaska Velike Britanije. Autor: Hina Čelnici 27 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, te čelnici europskih institucija, potpisali su Rimsku deklaraciju, te potvrdili da će nastaviti zajedno graditi EU i nakon izlaska Velike Britanije. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker potpisao je deklaraciju s originalnim perom kojim su potpisani rimski ugovori prije 60 godina.

Opširnije

KOLUMNA Uniji trebaju veće plaće i investicije

KOLUMNA Uniji trebaju veće plaće i investicije

IZA POZORNICE BRANKA PODGORNIKA Autor: Branko Podgornik Europska središnja banka dvije godine masovno tiska novac kako bi ubrzala gospodarstvo. Euro je devalvirao, što je potaknulo izvoz. Kamate su pale gotovo na nulu, što je ublažilo problem dugova, a cijene nafte su se prepolovile.

Opširnije

60 godina ugovorā iz Rima: Komisija se prisjeća europskih postignuća i predvodi raspravu o budućnosti Unije s 27 država članica

60 godina ugovorā iz Rima: Komisija se prisjeća europskih postignuća i predvodi raspravu o budućnosti Unije s 27 država članica

Europska komisija - Priopćenje za tisak Bruxelles, 24. ožujka 2017. Čelnici EU-a okupit će se 25.ožujka u Rimu na proslavi 60.obljetnice ugovorā iz Rima koji su potpisani 1957. na taj dan. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker sudjelovat će na rimskom sastanku na vrhu, tijekom kojeg će biti organizirani brojni događaji kojima će se obilježiti taj trenutak i koji će biti prilika za promišljanje o zajedničkoj europskoj budućnosti.

Opširnije

Nezaposlenima kasni naknada jer na Zavodu za zapošljavanje nema dovoljno - zaposlenih

Nezaposlenima kasni naknada jer na Zavodu za zapošljavanje nema dovoljno - zaposlenih

PREVIŠE ZAHTJEVA Autor: Gabrijela Galić Uskoro će travanj, a još nema novca za siječanj, da problem postoji neslužbeno nam je potvrđeno, a službeno demantirano iz Zavoda za zapošljavanje (Novilist.hr) Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), sudeći prema nekoliko nezaposlenih osoba koje su nam se javile, ima problema s isplatom naknade za vrijeme nezaposlenosti. Prema našim informacijama »zastoj« je nastao kod nezaposlenih osoba koje su se u evidentiranu nezaposlenost prijavile tijekom siječnja i veljače.

Opširnije

Stopa registrirane nezaposlenosti u veljači skliznula na 15,3 posto

Stopa registrirane nezaposlenosti u veljači skliznula na 15,3 posto

DZS U odnosu na veljaču prošle godine, stopa nezaposlenosti pala je, pak, za 2,5 postotnih bodova, s obzirom da je tada iznosila 17,8 posto (VEČERNJI LIST) Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u veljači je pala s prethodnih 15,4 posto na 15,3 posto, što je njezin prvi pad nakon četiri mjeseca rasta, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Opširnije

Održan sastanak s ministrom pravosuđa

Održan sastanak s ministrom pravosuđa

NHS/pravosudje.gov.hr - Ministar pravosuđa Ante Šprlje je u srijedu, 22. ožujka 2017. godine održao sastanak s predstavnicima sindikata. Od predstavnika sindikata na sastanku su sudjelovali predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever te predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Armin Tatarević i dopredsjednik i povjerenik podružnice Osiguranja pravosudnih tijela Sindikata pravosudne policije Hrvatske Jelenko Krešo.

Opširnije

Izrazito visoka stopa dugotrajnog siromaštva djece: Neki roditelji su očajni kada djetetu moraju platiti izlet, a nemaju ni za hranu

Izrazito visoka stopa dugotrajnog siromaštva djece: Neki roditelji su očajni kada djetetu moraju platiti izlet, a nemaju ni za hranu

U HRVATSKOJ SVE VIŠE GLADNIH U protekla dva tjedna gladno na spavanje išlo je 21,3 posto članova kućanstava, a 43,5 posto roditelja ponekad je gladno radi zadovoljavanja potreba djece. Iako žive u siromašnim kućanstvima istraživanje je pokazalo da 73,7 posto djece smatra kako žive prosječno kao većina, njih 23,3 smatra da su siromašni, a samo jedno dijete istraživačima je reklo da su jako siromašni

Opširnije

Prosvjed riječkih kulturnjaka: vrijedi li naša diploma manje?

Prosvjed riječkih kulturnjaka: vrijedi li naša diploma manje?

AUTOR: Gloria Fabijanić Jelović (HRT Radio Rijeka) Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat obrazovanja, medija i kulture organizirali su javni prosvjed ispred zgrade Grada Rijeke. Na prosvjedu se okupilo dvjestotinjak kulturnjaka: predstavnici svih ansambala HNK Ivana pl Zajca, knjižničara, glazbenika i muzealaca.

Opširnije

Europska federacija prometnih radnika piše Petrovu, Butkoviću i Ćoriću

Europska federacija prometnih radnika piše Petrovu, Butkoviću i Ćoriću

(SZH) U ime Europske federacije prometnih radnika (ETF) i više od 840.000 željezničara glavni tajnik ETF-a, Eduardo Chagas, uputio je pismo Boži Petrovu, predsjedniku Sabora, Tomislavu Ćoriću, ministru rada i mirovinskog sustava te Olegu Butkoviću, ministru pomorstva, prometa i infrastrukture izražavajući zabrinutost zbog uznemirujućeg stanja tijekom restrukturiranja društva HŽ Cargo d.o.o.

Opširnije

Radnici u malim tvrtkama gotovo bez ikakve zaštite

Radnici u malim tvrtkama gotovo bez ikakve zaštite

NEZGODNO Posljedica politike EK-a o "olakšavanju poslovanja" manjim poduzećima U malim poduzećima (10 do 49 zaposlenih) sindikat ili radničko vijeće radnike zastupaju u 30 posto slučajeva, a u mikro tvrtkama (5 do 9 osoba) samo 17% radnika iza sebe ima sindikat ili radničko vijeće

Opširnije

Život u Hrvatskoj sve skuplji: "Treba reći da se ovog poskupljenja treba ozbiljno bojati''

Život u Hrvatskoj sve skuplji: "Treba reći da se ovog poskupljenja treba ozbiljno bojati''

OD HRANE DO PRIJEVOZA Piše: Ivan Forjan Život u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana sve je skuplji. (Dnevnik.hr) Zavod za statistiku objavio je podatke prema kojima su narasle cijene gotovo svega - od hrane do prijevoza. I dok sindikati strahuju, stručnjaci smiruju i poručuju - blagi rast cijena pozitivno će se odraziti na ukupnu ekonomsku sliku.

Opširnije

Radnici trebaju nadu!

Radnici trebaju nadu!

ETUC/NHS/SSSH - Povodom obljetnice Rimskih ugovora 25. ožujka u Rimu će se održati sastanak na vrhu šefova vlada i država članica EU. To je prigoda na kojoj oni koji donose odluke u ime svih građana država članica EU rasprave i analiziraju situaciju u Europskoj uniji i donesu odluke koje će biti na dobrobit radnika i svih građana EU.

Opširnije

Udar na slobodu radničkog organiziranja

Udar na slobodu radničkog organiziranja

(szh.hr) U Hrvatskoj, u okolnostima restrukturiranja koje ne poboljšava poslovanje, nego se temelji na uštedi otpuštanjem radnika i koje nužno vodi do sve lošijih rezultata poslovanja, predstavnici radnika obavljaju svoju funkciju, ukazuju na propuste i na druge se načine protive negativnom trendu poslovanja. Kada ne uspije „ušutkati“ predstavnike radnika, uprava društva poseže za izmjenama Pravilnika o organizaciji, a sve pod okriljem provođenja plana restrukturiranja.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Prije ljeta bi trebali započeti pregovori o novom kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Očekujem da će...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja