SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Ponedjeljak, 30.06.2003.

SDLSN: TRAŽI SE REAKCIJA PRAVNE DRŽAVE ZBOG NEZAKONITOG POSTUPANJA MINISTARSTVA POMORSTVA, PROMETA I VEZA

(SDLSN, 30. lipnja 2003) Zbog nezakonitog postupanja odnosno sprječavanja namještenika Ministarstva pomorstva, prometa i veza da koriste godišnji odmor sukladno rješenjima o korištenju godišnjeg odmora koja su im ranije uručena, Sindikat je zatražio inspekcijski nadzor Uprave za poslove opće uprave, upravne inspekcije i građanska stanja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave. Zbog činjenice da, po nalogu tajnika Ministarstva Marka Šarića, neposredno nadređeni namještenike koji su na godišnjem odmoru nazivaju i prijete otkazima ukoliko se ne vrate na posao, tražili smo žurno postupanje od pomoćnika ministra Slobodana Ljubišića. Dopis Sindikata možete pročitati pod opširnije....

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Nedjelja, 29.06.2003.

BANKE VIŠE NEMAJU PREBIVALIŠTE U HRVATSKOJ

Hrvatski suverenitet pojam je sa sve manje sadržaja. U integracijsko-regionalnom smislu postali smo (ili ostali) dijelom Zapadnog Balkana. S Makedonijom i Albanijom dijelimo snove i šanse za ulazak u NATO. Nacionalno bogatstvo i ekonomski resursi polako ali sigurno prelaze u ruke stranog kapitala. Kako to izgleda na financijskom tržištu i koja je struktura "hrvatskih banaka" možete pročitati u VJESNIKU.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 27.06.2003.

IZ DRUGOG KUTA: SINDIKATI U KONOPCIMA

Međusobna nadmetanja i podmetanja sindikalnih središnjica i nikad potpuno ostvareno zajedništvo iz kojeg je iskakala čas jedna, čas druga središnjica, u situaciji oko izmjena ZOR-a, rezultirala su kritičkim i ne sasvim neutemeljenim napisima u tisku. Jedan takav članak objavljen je u današnjem Vjesniku iz pera Marijane Matković, pod naslovom "Loše odigrane uloge". Pročitajte... 

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 27.06.2003.

VEĆINA ČLANOVA NHS-A IZJASNILA SE NEGATIVNO O IZMJENAMA ZOR-A

ZAGREB, 27. lipnja (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)
priopćili su danas da se većina njihova članstva negativno izjasnila o rezultatima pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama Zakona o radu (ZOR). Od 92.292 evidentiranih članova NHS-a referendumu je pristupilo 65.696 članova, što je oko 71 posto. Od toga su 62.022 člana (94,4 posto) zaokružila odgovor "NE", dok su se 2.882 člana (4,4 posto) izjasnila za odgovor "DA".  Članovi su bili zbunjeni referendumskim pitanjem jer su nezadovoljni prijedlogom izmjena ZOR-a, a ne onim što je sindikat uspio učiniti u pregovorima, tako da nakon pojašnjavanja iz NHS-a odgovor treba vezivati uz konačni prijedlog ZOR-a, a ne uspjeh sindikalne strane u pregovorima, tvrdi se u priopćenju. 

S obzirom na pripreme za provedbu referenduma i cjelovite
materijale o rezultatima pregovora o cijelom paketu zakona, NHS je očekivao i veći odaziv na referendum. Slabiji odaziv zabilježen je zbog korištenja starih godišnjih odmora, rada na terenu i u inozemstvu, ali i osobnog stava nekih članova sindikata da neće pristupiti ni predstojećim izborima, jer ionako neće ništa promijeniti, a pogotovo neće sudjelovati na referendumu kojim ne mogu utjecati na sadržaj ZOR-a, tvrdi NHS. (Hina)


Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 26.06.2003.

MAJSTORI, ČISTAČICE I KUHARICE NE IDU NA MORE

(SDLSN, 26. lipnja) Dok svi mediji prikazuju velebne uspjehe naših cestograditelja, koji su zakletvu premijeru Račanu da će dovršiti cestu na vrijeme makar radili u četiri smjene ispunili kao u doba maršala Tita (ne znamo samo je li im slogan bio "Mi gradimo cestu, cesta gradi nas!"), u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza gradi se još jedna cesta, ali jednosmjerna. Naime, 36-tero namještenika službe održavanja, čišćenja i restorana društvene prehrane, na najboljem je putu u  privatizacijska bespuća.

     
Za pomoć su se obratili Sindikatu koji je u više navrata pokušavao uspostaviti "socijalni dijalog" s odgovornima u Ministarstvu, ali umjesto njega ponuđen mu je promidžbeni program u režiji tvrtke koja bi trebala preuzeti tete i stričeke koji održavaju i čiste ministarstvo ili se brinu da vrijedni službenici imaju što jesti. Osim toplog ispračaja iz državne službe, garniranog s pokušajem neisplate Kolektivnim ugovorom zagarantiranih otpremnina, odgovorni u Ministarstvu ne dopuštaju dojučerašnjim kolegama da koriste godišnji odmor na koji imaju pravo sukladno zakonu i kolektivnom ugovoru. Stoga se Sindikat danas priopćenjem obratio mjerodavnim državnim tijelima kako bi spriječili nezakonito ponašanje, zaštitili radnike i državnu imovinu od netransparentne privatizacije. Možda Državno odvjetništvo rasvijetli kojim su se državnim interesom rukovodili zagovarači privatizacije kada bi ubuduće trebali trošiti više novca za istu uslugu, a da ne govorimo o povećem iznosu koji bi se trebao isplatiti na ime otpremnina namještenicima kojima prestaje državna služba. Tekst priopćenja možete pročitati na ovim stranicama pod linkom "priopćenja".   

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 24.06.2003.

HODNJA SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA U OS ILI KAKO RAZGAZITI VLASTITE TENISICE

(SDLSN, 24. lipnja) Kako saznajemo, državne službenike u Zapovjedništvu za izobrazbu i obuku HKoV tijekom mjeseca srpnja očekuje hodnja s ciljem, pretpostavljamo, podizanja razine tjelesne spreme za teške zadaće smanjenja Hrvatske vojske koje su pred nama. No, za razliku od njihovih kolega službenika koji uživaju status djelatnih vojnih osoba, «obični» državni službenici u OS na hodnju po bespućima neke od hrvatskih gora u trajanju od gotovo pet sati trebali bi krenuti u vlastitoj opremi. To im je prigoda da nabave ili barem dobro razgaze vlastite gojzerice ili tenisice, odnosno oprobaju kako im se trenirka koju su kupili na placu ili u butiku ponaša u terenskim uvjetima. Njihovi kolege - djelatne vojne osobe iskoristit će pak hodnju kako bi «izluftali» zaduženu maskirnu odoru i adidas gojzerice, ako to već nisu učinili u privatnom životu.  

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 23.06.2003.

SINDIKAT POLJOPRIVREDE PROTIV IZMJENA ZOR-A, RAZMATRA IZLAZAK IZ SSSH

ZAGREB, 23. lipnja (Hina) - Velika većina članova Sindikata
poljoprivrede, 97 posto od onih koji su izašli na referendum,
izjasnila se protiv predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR), a zbog nezadovoljstva ponašanjem vodstva Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u vezi izmjena ZOR-a Sindikat poljoprivrede uskoro će razmotriti mogućnost istupa iz te središnjice. Na referendum je izašlo preko 28.000 članova Sindikata poljoprivrede, odnosno 72 posto, od kojih je 97 posto negativno ocijenilo rezultate pregovora o izmjenama ZOR-a, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Josip Pavić. Sindikat poljoprivrede je samostalno organizirao i proveo referendum jer se ne slaže s afirmativnim stajalištem vodstva SSSH koje je učinilo sve da bi se prihvatile izmjene ZOR-a, istaknuo je Pavić. Budući da je takvo ponašanje predsjednika SSSH Davora Jurića i većine sindikalnog vodstva "neodrživo i sramotno" Sindikat poljoprivrede uskoro će odlučiti hoće li i dalje ostati članom najveće hrvatske sindikalne središnjice. "Iz sindikalnih podružnica dolazi snažan pritisak da preispitamo svoje članstvo u SSSH-u, pa ćemo o tome odlučiti na sjednici Glavnog odbora sazvanoj za 1. srpnja", rekao je Pavić. Sindikat ne odustaje od borbe protiv izmjena ZOR-a pa će nastaviti lobirati među zastupnicima u Saboru i političkim strankama, a na dan rasprave o novom ZOR-u organizirat će prosvjed na Markovu trgu. Nismo dovoljno iskoristili predizborno vrijeme za pritisak na stranke, a ako Sabor ipak usvoji izmjene ZOR-a, ostaje nam prostor za političku borbu uz prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama ZOR-a među građanima, dodao je Pavić. (Hina)

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 19.06.2003.

URED ZA ODGODU ILI RAZVOJ SOCIJALNOG PARTNERSTVA?

(SDLSN, 19. lipnja)Zaključkom Vlade RH od 27. ožujka 2003.g., Ured za socijalno partnerstvo ovlašten je ugovarati sastanke između predstavnika Vlade ili pojedinih ministarstava s predstavnicima poslodavaca i sindikata. To znači da Vlada i ministarstva kao poslodavci više ne moraju izravno kontaktirati s "nasrtljivim" sindikatima, čak i ako je riječ o situaciji u kojoj sindikati traže razgovore radi očevidnih kršenja kolektivnog ugovora i drugih prava. Ured je tako postao sanitarni kordon koji onemogućava neposrednu komunikaciju sindikata s poslodavcima. Iako je ne tako davno potpredsjednik Vlade Goran Granić tim istim ministarstvima poslao okružnicu u kojoj ih je pozvao na socijalnu osjetljivost spram inicijativa sindikata, izgleda da je Vlada ocijenila da joj na zacrtanom putu takva socijalna osjetljivost više nije potrebna.

 

    Vitomir Begović - vladin "bog igre"

      između sindikata i poslodavaca

Pišete li Vladi i ministarstvu možete očekivati da će adresat vaš dopis preusmjeriti na Ured za socijalno partnerstvo, nakon čega će se procedura urudžbiranja dopisa još jednom ponoviti, a vaša će inicijativa milošću Ureda biti razmotrena prije ili kasnije, ovisno o važnim zadaćama koje prije toga ima obaviti. Kako bi proces socijalnog dogovaranja bio potpun Ured će na eventualni sastanak, koji se također pismeno ugovora (dakako sukladno uredskom poslovanju ponovno urudžbiranje i «dinstanje» dopisa u pisarnici nekog ministarstva neminovno je), pozvati i sve druge socijalne partnere. To što oni nisu tražili sastanak ili ih tema ne interesira za Ured nije relevantno, jedino je važno promicanje socijalnog partnerstva što god to značilo. Također, dok čekate sastanak s poslodavcem radi pokušaja rješavanja pitanja zbrinjavanja «viška» zaposlenih, može vam se dogoditi da vas Ured pozove na sastanak s tim istim poslodavcem, ali u svezi s odabirom tapeta koje će krasiti zidove ministarstva. Statistički, sastanak s poslodavcem je održan i neki visoki vladin dužnosnik s punim će pravom moći u medijima izjaviti da je sa sindikatima održano toliko i toliko sastanaka, pa što se još bune. Koliko ovakvo reguliranje prometa između sindikata i poslodavaca ima veze sa socijalnim partnerstvom nije teško zaključiti. No budući da dolazi od Vlade koja smanjenje državnog aparata rješava povećanjem broja ministarstava i vladinih ureda, kompenzirajući veći broj dužnosnika s otpuštanjem srazmjernog broja čistaćica, podvornika i servirki, nema mjesta čuđenju. Sindikatima tako preostaje da s poslodavcima «izravno» komuniciraju putem medija ili suda. Nažalost, ovakvo komuniciranje najviše košta porezne obveznike. 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 18.06.2003.

SINDIKALNI REFERENDUM PRI KRAJU; SINDIKATI I DALJE PODIJELJENI

 
 Postoji li sindikalno zajedništvo?
ZAGREB, 18. lipnja (Hina) - Privodi se kraju sindikalni referendum koji je posvađao njihova vodstva i prije nego je počeo, a kojim se od članstva tražila ocjena uspješnosti pregovora o Zakonu o radu (ZOR). Trodnevni referendum koji završava danas su zajednički organizirale četiri od pet sindikalnih središnjica i autonomni sindikati izvan središnjica. Sindikati su planirali zajedničke akcije u slučaju da njihovo članstvo negativno ocijeni pregovore vođene s Vladom i poslodavcima. No, kako se čini, sindikati rezultate neće objaviti zajedno. Dvije središnjice, Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i Hrvatska udruga sindikata (HUS), te autonomni sindikati su odlučili da to svako učini zasebno. Čelnici URSH-a i HUS-a, Boris Kunst i Zdenko Mučnjak, dogovorili su da će Hrvatskom saboru uputiti zajedničke amandmane na ZOR, te ovisno o rezultatima organizirati prosvjed na koji će pozvati i ostale središnjice. Davor Jurić, predsjednik najveće središnjice, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), najavio je da će odluku o samostalnoj ili zajedničkoj objavi rezultata donijeti po završetku referenduma. S druge strane, Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), druga po veličini središnjica koju predvodi Krešimir Sever, smatra da bi rezultate, bez obzira na nastali spor, trebalo zajednički objaviti i ovisno o njima organizirati sindikalne akcije. Prema ranijem dogovoru sindikata, referendum bi trebao biti valjan pristupi li mu dvije trećine glasača, odnosno najmanje 300.000 članova. Rezultat glasovanja bio bi obvezujući ocijeni li izmjene ZOR-a, bilo negativno bilo pozitivno, natpolovična većina članstva.
Na referendum se dosad odazvalo oko 95 posto članova URSH-a, a 75 posto ih je nezadovoljno pregovorima o ZOR-u, doznaje se poslijepodne u tom sindikatu. HUS-ovog članstva odazvalo se nešto manje od 75 posto članstva, a protiv izmjena ZOR-a izjasnilo ih se preko 80 posto, doznaje se u toj središnjici. 
U autonomnim sindikatima, koje predstavlja Josip Kolarić, kažu da je odaziv njihova članstva 50 posto, ali još ne znaju za što se
članstvo opredijelilo. Do razdora među sindikatima došlo je kad je, uz usuglašeni letak kojim se članstvo poziva da izađe na referendum, NHS svom članstvu uputio i vlastiti. Taj potez osudio je Savez samostalni sindikata Hrvatske, optužujući Nezavisne hrvatske sindikate da letkom sugerira članstvu da ne podrži pregovore. Matica hrvatskih sindikata javnih službi ne sudjeluje u referendumu, smatrajući da je u pregovorima o izmjenama ZOR-a ipak postignut napredak u odnosu na prvi prijedlog. Njega su sindikati ocijenili kao pokušaj drastičnog umanjivanja radničkih prava. Izmjene Zakona o radu (ZOR), te paket šest pratećih zakona, među kojima i zakonski tekst o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavaca, Vlada je poslala Hrvatskom saboru na donošenje u prošli četvrtak. (Hina)

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 17.06.2003.

ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU: REFERENDUM SE USPJEŠNO PROVODI

 

Županijski sud u Zagrebu prvog dana provođenja sindikalnog referenduma zabilježio je odličan odaziv članova Sindikata. Do 8:30 sati na referendumsko pitanje odgovorilo je gotovo 50% članstva  podružnice. Što su zaokružili znat će se po završetku referenduma, ali izvjesno je da sindikalno članstvo svojim odzivom podržava činjenicu da ih netko konačno pita za mišljenje, izjavila je sindikalna povjerenica Andreja Smoljanec. 

Andreja Smoljanec - sindikalni povjerenik nove genercije

 

 

 

 

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


GSV: O povećanju minimalne plaće i poskupljenju električne energije

GSV: O povećanju minimalne plaće i poskupljenju električne energije

Piše: PolitikaPlus/Hina Na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) bilo je riječi o aspektima vezanimuz Zakon o minimalnoj plaći,efektima koje povećanje minimalne plaće imaposebice na one sektore koji su zapravo industrijske prirode - radno intenzivni izvozno orijentirani idrugih visokoproizvodnih gdje jevelik broj osoba koje dobivaju minimalnu plaću, izjavila je u ponedjeljak državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević.

Opširnije

EU traži veću zaštitu radnika na povremenim poslovima poput onih "samozaposlenih" u Uberu

EU traži veću zaštitu radnika na povremenim poslovima poput onih "samozaposlenih" u Uberu

RADNIČKA PRAVA Komisija predlaže da bi radnici trebali biti uredno informirani u vezi uvjeta njihova zapošljavanja, a poslodavci bi im trebali dati pojašnjenje zašto nakon nekoliko godina rada na istom poslu nisu dobili stalni ugovor o radu

Opširnije

NUDI SE KVALIFICIRANI RADNIK, POVOLJNO I ODMAH! Otkrivamo kako funkcionira agencija za privremeno zapošljavanje radnika. I što to točno znači...

NUDI SE KVALIFICIRANI RADNIK, POVOLJNO I ODMAH! Otkrivamo kako funkcionira agencija za privremeno zapošljavanje radnika. I što to točno znači...

PRIVREMENO ZAPOŠLJAVANJE RADNIKA AUTOR: Jasmina Trstenjak (JUTARNJI LIST) Amerikanci žele biti freelanceri pa im privremeni poslovi odgovaraju. Žele fleksibilnost i slobodu. Hrvati, pak, žele sigurnost. Ali do nje teško dolaze. Stoga pristaju na privremene poslove ili, kako ih najčešće klasificiraju, one nesigurne. I to, čini se, sve više. Tržište privremenog zapošljavanja, koje se otvorilo 2003., raste.

Opširnije

'Država mjerama SOR-a vara samu sebe'

'Država mjerama SOR-a vara samu sebe'

Piše: Ana Blašković Izaslanstvo EP-a o provedbi Inicijative za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj. (POSLOVNI DNEVNIK) Izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta stiglo je u Zagreb kako bi ocijenilo provedbu Inicijative za zapošljavanje mladih.

Opširnije

KOLUMNA Eksplozija plaća, ali ne kod nas

KOLUMNA Eksplozija plaća, ali ne kod nas

IZA POZORNICE BRANKA PODGORNIKA Autor: Branko Podgornik Ako Hrvatska bude zaostajala za trendom povećavanja plaća, mladi i stručni ljudi nastavit će napuštati zemlju, a poduzetnici neće moći nabaviti radnike iz susjednih zemalja (Novilist.hr) Kažu da se plaće u Hrvatskoj i Europi otimaju kontroli. U Hrvatskoj, trenutačno, one prosječno rastu po stopi od 4 do 5 posto godišnje.

Opširnije

Radnici u Hrvatskoj na poslu gotovo 10 godina kraće nego u Švedskoj

Radnici u Hrvatskoj na poslu gotovo 10 godina kraće nego u Švedskoj

OČEKIVANI RADNI VIJEK U EUROPI (GLAS SLAVONIJE) Na razini Europske unije (EU) u 2016. godini građani su mogli očekivati da će u prosjeku raditi 35,6 godina, što je u prosjeku 1,8 godina dulje nego prije deset godina. Hrvatska je daleko od toga, s očekivanih 32,1 godinu radnog vijeka treći smo od dna u Europskoj uniji.

Opširnije

528. plenarno zasjedanje EGSO-a

528. plenarno zasjedanje EGSO-a

NHS - U Bruxellesu je 20. i 21. rujna 2017. godine održana 528. plenarna sjednica Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Plenarnoj sjednici uvijek prethodi sastanak radničke skupine (Skupina II) na kojem se uobičajeno raspravljaju prijedlozi mišljenja o kojima će se glasovati na plenarnoj sjednici te trenutačni problemi s kojima su suočeni radnici u zemljama EU. Tijekom sastanka radničke skupine održana je opća rasprava o govoru o stanju Unije 2017. godine, koji je u Europskom parlamentu održao Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

Opširnije

CETA privremeno stupila na snagu – Od danas se ukida 98 posto carina na trgovinu između Kanade i EU

CETA privremeno stupila na snagu – Od danas se ukida 98 posto carina na trgovinu između Kanade i EU

Autor: Astrid Elizabeth Pavleković (LIDER) U četvrtak na snagu privremeno stupa CETA, sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između Kanade i Europske unije, što znači da će se od 21. rujna primjenjivati svi trgovinski značajni elementi sporazuma, uključujući ukidanje 98 posto carina na trgovinu između Kanade i EU, pristup tržištu i regulatornu suradnju.

Opširnije

Razlike u plaćama između zemalja članica EU

Razlike u plaćama između zemalja članica EU

NHS/ETUC - Ako se u obzir uzmu troškovi života, radnici u 11 EU zemalja središnje i istočne Europe plaćeni su mjesečno 944 eura manje od radnika u Njemačkoj, kaže se u studiji koju je danas objavio Europski sindikalni institut (ETUI). Razlika u neto mjesečnim plaćama prilagođenim za sastav radne snage i strukturu gospodarstva je veća nego kad se u obzir uzimaju samo troškovi života.

Opširnije

Pola milijuna građana ne može si priuštiti meso ni tri puta tjedno

Pola milijuna građana ne može si priuštiti meso ni tri puta tjedno

PORAŽAVAJUĆI POKAZATELJI SIROMAŠTVA Prag rizika od siromaštva za četveročlanu obitelj je 4491 kunu mjesečno (GLAS SLAVONIJE) Prema novim podacima Državnoga zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj iznosi 19,9 posto.

Opširnije

EUROPLJANI U PROSJEKU RADE 35,6 GODINA Građani jedne skandinavske zemlje rade najduže, saznajte kakva je situacija u Hrvatskoj

EUROPLJANI U PROSJEKU RADE 35,6 GODINA Građani jedne skandinavske zemlje rade najduže, saznajte kakva je situacija u Hrvatskoj

TRAJANJE RADNOG VIJEKA (JUTARNJI LIST) Na razini Europske unije (EU) u 2016. godini građani su mogli očekivati da će u prosjeku raditi 35,6 godina, što je u prosjeku 1,8 godina dulje nego prije deset godina, a za Hrvatsku se ta brojka u prosjeku kreće ispod 33 godine, pokazalo je izvješće Eurostata.

Opširnije

Restrukturiranje HŽ-a propalo je zbog neodgovornih uprava

Restrukturiranje HŽ-a propalo je zbog neodgovornih uprava

Institut za javne financije: 'HŽ Cargo, Infrastruktura i Putnički prijevoz unatoč pomoći sve su nelikvidniji'. (POSLOVNI DNEVNIK) Ciljevi restrukturiranja državnih željezničkih poduzeća, provedenog od 2012. do 2016. nisu ostvareni, te je likvidnost tvrtki HŽ Cargo, HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz slabija nego prije restrukturiranja.

Opširnije

Studijski posjet Kraljevini Švedskoj

Studijski posjet Kraljevini Švedskoj

NHS - U sklopu projekta „Unapređenje sustava pružanja usluga cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere jačanjem uloge Foruma za cjeloživotno profesionalno usmjeravanje i razvoj karijere u Republici Hrvatskoj“, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava organiziralo je studijski posjet Kraljevini Švedskoj za članove Foruma za cjeloživotno profesionalno usmjeravanje i razvoj karijere, u razdoblju od 11. do 15. rujna. 2017. godine.

Opširnije

Više od 40 milijuna ljudi u svijetu lani je robovalo, neki su proizvodili odjeću koju nosimo

Više od 40 milijuna ljudi u svijetu lani je robovalo, neki su proizvodili odjeću koju nosimo

GLOBALNI PROBLEM Više od 40 milijuna ljudi u svijetu prošle je godine provelo u ropstvu, na prisilnom radu ili u prisilnim brakovima, navodi se u prvoj zajedničkoj procjeni skupina za borbu protiv ropstva (Tportal.hr) Međunarodna organizacija rada (ILO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Zaklada 'Walk Free' procjenjuju da je u modernom ropstvu prošle godine bilo 40,3 milijuna ljudi i napominju da se radi o konzervativnoj procjeni.

Opširnije

Božinović: Veći koeficijent za 7.655 policijskih službenika

Božinović: Veći koeficijent za 7.655 policijskih službenika

(HRT) Ravnateljstvo policije sazvalo je konferenciju za novinare na kojoj je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao da je njegov tim jutros imao sastanak s predstavnicima reprezentativnih sindikata u MUP-u. Ministar Božinović zahvalio je na suradnji čelnicima sindikata, Dubravku Jagiću iz Sindikata policije Hrvatske, Zdravku Lončaru iz Nezavisnoga sindikata MUP-a RH i Borisu Pleši iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Ministar Marko Pavić sindikatima je poručio kako intencija Vlade u pregovorima za novi kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike nije smanjivanje prava. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja