SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 15.04.2003.

Reakcije medija na tiskovnu konferenciju Sindikata

  15. travnja - Sindikat državnih službenika i namještenika izvijestio je da je pravomoćnom sudskom odlukom Republici Hrvatskoj naložena isplata božićnica državnim službenicima i namještenicima za 2000. godinu.
Sindikat je sudskim putem dosad zatražio isplatu božićnica za 200 članova jer se s vladom nije mogao dogovoriti o načinu isplate i visini božićnice, a prve dvije tužbe nedavno su završene u Istri.

To je hrabra odluka sudaca, koji su pokazali da se u Hrvatskoj može suditi nepristrano i prema zakonu, pa se nadamo da će to postati sudskom praksom, rekao je novinarima predsjednik Sindikata Ivica Ihas.
Najavio je da će Sindikat sudskim putem do kraja godine zatražiti isplatu božićnica za 20.000 svojih članova, a taj zahtjev težak je 20 milijuna kuna.

Sindikat je isplatu božićnica zatražio sudskim putem jer je vlada odbijala pregovarati o njezinoj isplati, iako je to pravo propisano kolektivnim ugovorom iz 2000., napomenuo je Ihas. (H/ia)

Pročitajte više...

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 15.04.2003.

Tiskovna konferencija Sindikata: Vlada mora isplatiti božićnicu za 2000. godinu

(Zagreb, 15. travnja) Na tiskovnoj konferenciji Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, predsjednik Ivica Ihas obavijestio je predstavnike medija da je prvim pravomoćnim sudskim presudama Vladi RH naložena isplata božićnice za 2000.g. državnim službenicima i namještenicima, u iznosu 1.000 kn, sa pripadajućom zateznom kamatom. "Sindikat će sudskim putem zatražiti isplatu za svojih 20.000 članova - državnih službenika i namještenika" izjavio je Ihas i dodao:"Pozdravljamo hrabrost sudaca koji su pokazali da se u Hrvatskoj može suditi nepristrano i po zakonu, posebice što se nisu ponašali oportunistički i držali predmete u ladici dok ne sazriju okolnosti za suđenje bez političkih pritisaka". Tom prigodom novinarima je podijeljeno priopćenje Sindikata koje možete pročitati u nastavku...

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 14.04.2003.

MMF-e mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrećemo

Svi mediji zabilježili su posjet izaslanstva hrvatske Vlade Svjetskoj banci i MMF-u, predvođenog potpredsjednikom Slavkom Linićem, koje je poručilo da će Vlada provesti programe nužne za dobivanje i drugog dijela kredita za strukturalnu prilagodbu. Da ne kani skrenuti s puta Svjetske banke i MMF-a Vlada je pokazala i tijekom pregovora sa sindikatima kad nije htjela pregovarati o otkaznim rokovima i otpremninama, budući da je to već dogovoreno sa Svjetskom bankom.

Predlažemo da se u sjedište Svjetske banke zapute i predstavnici sindikata. Zašto pregovarati s izvršiteljima, kad možete s nalogodavcima?

Ispis   Pošalji na mail


Nedjelja, 13.04.2003.

Odbor porezne uprave: "Sramotno niske plaće i ponižavajuči položaj djelatnika Porezne uprave"

(Zagreb, 11. travnja) Odbor porezne uprave održao je sjednicu na kojoj su, pored članova Odbora, sudjelovali pomoćnik ravnatelja službe za zajedničke poslove Željko Glavaš i načelnik službe za zajedničke poslove Miroslav Butorović. Ispred središnjice Sindikata bili su nazočni predsjednik Ivica Ihas i tajnik Siniša Kuhar. Sastanak je održan u ozračju izrazitog nezadovoljstva postojećim stanjem u poreznoj upravi, posebice, kako je naglasio zamjenik predsjednika Odbora, Josip Kovačević, zbog sramotno niske plaće i ponižavajućeg položaja djelatnika Porezne uprave.

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Subota, 12.04.2003.

Malonogometni uskrsni turnir Samobor 2003. - proglašeni pobjednici

(Samobor, 11. travnja) Malonogometni uskrsni turnir Samobor 2003 u organizaciji Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Podružnice Zagrebačke županije - Ispostava Samobor, sinoć je u restoranu Mirna završen svečanom podjelom priznanja najboljima. Međutim, razloga za slavlje imali su svi sudionici. Zajedničko druženje sigurno će se nastaviti i 2004. godine, jer je ovaj malonogometni turnir postao tradicionalan. Zato svim sudionicima želimo što manje sportskih povreda, kao što je ona koja je popularnog Dreleta spriječila da pojača jednu od ekipa, te da i iduće godine svojim sugrađanima priušte uživanje u malonogometnim majstorijama. U nastavku pogledajte našu foto priču...   

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Petak, 11.04.2003.

Sporazum središnjica o kriterijima za podjelu sindikalne imovine

Čelnici pet sindikalnih središnjica potpisali su sporazum o kriterijima za podjelu Sindikalne imovine. Imovina će se dijeliti prema broju članova središnjica, koji će se utvrditi 1. srpnja. Međutim, imovina se neće smjeti prodavati idućih 20 godina, osim iznimno i uz suglasnost svih središnjica. Pročitajte cijeli članak.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 10.04.2003.

Održan treći sastanak sindikata i zamjenika ravnatelja policije Pempera

(Zagreb, 10.travnja 2003.) U MUP-u je održan treći po redu sastanak zamjenika ravnatelja policije Milana Pempera i suradnika s predstavnicima sindikata koji djeluju u policiji. Na sastanku je izražen zajednički sindikalni zahtjev da se u razumnom roku, a svakako prije idućeg sastanka, MUP odredi spram dugovanja za odoru policijskih službenika koji posao obavljaju u civilnom odijelu za 2000., 2001. i 2002. godinu, posebice glede mogućnosti sporazumnog rješavanja ovog pitanja za sve policijske službenike, bez podizanja sudskih tužbi. 

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 10.04.2003.

Policajac koji je prijavio Bandića vraćen na posao

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 09.04.2003.

Uskrsni turnir u malom nogometu Samobor 2003

Saznajte više...

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 09.04.2003.

PREKID PREGOVORA O ZOR-u

(Zagreb, 9. travnja) Sindikalne središnjice i autonomni sindikati izvan središnjica obavijestili su Vladu Republike Hrvatske i Hrvatsku udrugu poslodavaca da prekidaju pregovore o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o radu te da zahtijevaju hitan sastanak s predsjedniko Vlade Ivicom Račanom. Razlog je što su predstavnici Vlade na zadnjim pregovorima zauzeli stav da se o visini otpremnina i duljini otkaznih rokova ne može razgovarati izvan onoga na što se Vlada obvezala prema međunarodnim financijskim institucijama. Toliko o autonomnoj politici hrvatske vlade. Možda bi sindikati trebali pregovarati s MMF-om? Sjetimo se samo riječi ministra Vidovića da je uvreda za hrvatske birače kada se tvrdi da Vlada provodi politiku MMF-a. Pročitajte dopis upućen Vladi RH...

 

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Sindikat: Vlada istodobno ranije umirovljuje državne službenike i potiče duži ostanak u svijetu rada

Sindikat: Vlada istodobno ranije umirovljuje državne službenike i potiče duži ostanak u svijetu rada

(HINA) Dan nakon što je Sabor usvojio Vladin prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima, po kojem državna služba prestaje po sili zakona kada službenik navrši 65 godina života umjesto posljednjeg dana godine u kojoj se to dogodilo, Vlada je usvojila Nacionalni program reformi 2017., u kojem se kao važna mjera osiguranja održivosti mirovinskog sustava navodi “poticanje dužeg ostanka u svijetu rada”, upozorio je u petak Sindikat lokalnih i državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Opširnije

28. travnja – Dan zaštite na radu i dan sjećanja na poginule radnike

28. travnja – Dan zaštite na radu i dan sjećanja na poginule radnike

NHS - Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada obilježava Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu s naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu, a sindikalni pokret 28. travanj obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i ozljeda na radu, s jasnom porukom: sjećamo se mrtvih, borimo se za žive.

Opširnije

Vrijeme je za NAŠ oporavak!

Vrijeme je za NAŠ oporavak!

NHS - Kao i dosadašnjih godina sindikalne središnjice i u njih udruženi sindikati i ove godine prosvjedno obilježavaju 1. svibnja, Međunarodni praznik rada. Središnje mjesto događanja je Slavonski Brod budući je Slavonija, uz Dalmaciju i Liku, regija s najizraženijim problemima nezaposlenosti, niske stope aktivnosti, posebno mladih, te iseljavanja. Slavonija se ubrzano prazni i umire, mladi odlaze trbuhom za kruhom, a Hrvatska postaje zemlja sve siromašnijih ljudi, a sigurnim korakom grabi prema zemlji bez najboljih svojih ljudi!

Opširnije

Vlada donijela Nacionalni program reformi i Plan konvergencije

Vlada donijela Nacionalni program reformi i Plan konvergencije

(HRT) Vlada je na današnjoj sjednici donijela nacionalni program reformi za 2017. te program konvergencije RH za razdoblje 2017. - 2020. koje bi trebala do kraja mjeseca poslati Europskoj komisiji. Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike.

Opširnije

Radna mjesta sve više okupiraju studenti, agencijski i radnici na određeno vrijeme

Radna mjesta sve više okupiraju studenti, agencijski i radnici na određeno vrijeme

SJEDNICA ODBORA ZA RAD Autor: Gabrijela Galić Radnici na određeno su egzistencijalno ugroženi i ucjenjeni, lako se otpuštaju, nemaju pravo na otpremninu, a s ugovorima na određeno mogu raditi do mirovine, jer većina poslodavaca ima više tvrtki pa ih mogu seliti iz jedne u drugu. Stoga i ona ističe nužnost da država takav rad stavi na dnevni red i ograniči ga

Opširnije

Komisija predstavila europski stup socijalnih prava

Komisija predstavila europski stup socijalnih prava

Europska komisija - Priopćenje za tisak Bruxelles, 26. travnja 2017. Ključni je prioritet ove Komisije izgraditi pravedniju Europu i ojačati njezinu socijalnu dimenziju. Danas ona ispunjava obećanje o donošenju prijedloga o europskom stupu socijalnih prava. U okviru tog stupa utvrđeno je 20 ključnih načela i prava kojima će se podupirati pravedna tržištâ rada i sustavi socijalne skrbi i njihovo dobro funkcioniranje. Stup je osmišljen kao kompas pri ponovnoj uspostavi pozitivne konvergencije radi stvaranja boljih radnih i životnih uvjeta u Europi.

Opširnije

Sever o promjenama Zakona o radu: Nužan je potpuni zaokret u sustavu rada

Sever o promjenama Zakona o radu: Nužan je potpuni zaokret u sustavu rada

Piše: Narod.hr Sindikalni čelnik Krešimir Sever poručio je u srijedu, na tematskoj sjednici saborskog Odbora za rad, na kojoj se raspravljalo o prijedlogu udruge U ime obitelji o zaštiti radnika nedjeljom i ispravnoj regulaciji rada nedjeljom te o položaju radnika u Hrvatskoj, kako je Hrvatskoj potreban potpun zaokret u sustavu rada.

Opširnije

Sindikat protiv povlaštenog položaja "EU službenika"

Sindikat protiv povlaštenog položaja "EU službenika"

(Nacional.hr) Predloženim izmjenama Zakona o državnim službenicima, koje bi Hrvatski sabor u srijedu trebao usvojiti po hitnom postupku, Vlada dodatno utvrđuje podjelu državnih službenika na tzv. "EU službenike" i obične službenike, koja je već uspostavljena u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, kroz njihove veće plaće, priopćio je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Opširnije

Odbor NHS-a za zaštitu na radu obilježio 28. travnja – Svjetski i nacionalni Dan zaštite na radu

Odbor NHS-a za zaštitu na radu obilježio 28. travnja – Svjetski i nacionalni Dan zaštite na radu

NHS – 24. travnja 2017. godine u Nezavisnim hrvatskim sindikatima održana je 5. sjednica Odbora NHS-a za zaštitu na radu, na kojoj su u uvodnom dijelu članovi Odbora prigodnim izlaganjem obilježili desetu obljetnicu nacionalnog Dana zaštite na radu.

Opširnije

GSV o Europskom stupu socijalnih prava – svaka zemlja prema mogućnostima

GSV o Europskom stupu socijalnih prava – svaka zemlja prema mogućnostima

Piše: Narod.hr Članovi Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) razmatrali su u ponedjeljak informaciju o novom sadržaju Europskog stupu socijalnih prava, budući da je nakon završetka gospodarske krize svakoj zemlji EU-a omogućeno da odlučuje o razini socijalnih prava u skladu sa svojim mogućnostima.

Opširnije

Sindikati najavili zajednički prvosvibanjski prosvjed u Slavonskom Brodu

Sindikati najavili zajednički prvosvibanjski prosvjed u Slavonskom Brodu

Autor: HINA Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, ove će godine tri sindikalne središnjice – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) obilježiti prosvjednim skupom u Slavonskom Brodu na koji će prosvjednici stići “vlakom solidarnosti” iz Zagreba i drugih hrvatskih krajeva, sa zahtjevom za većim plaćama i kvalitetnijim radnim mjestima.

Opširnije

Priznanje listu Grafičar za promicanje zaštite na radu

Priznanje listu Grafičar za promicanje zaštite na radu

Povodom Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu, u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Hrvatske udruge poslodavaca, 21. travnja 2017. godine održano je savjetovanje Primjeri dobre prakse u zaštiti na radu. Uz brojne zanimljive prezentacije dobrih primjera prakse, ovom prilikom uručene su nagrade za najbolje novinarske radove u području zaštite na radu, te priznanja tiskovinama za promicanje zaštite na radu.

Opširnije

Novinarki Gabrijeli Galić nagrada za sustavno praćenje područja zaštite na radu

Novinarki Gabrijeli Galić nagrada za sustavno praćenje područja zaštite na radu

Povod za nagradu je tekst »Ograničenje strojnih ulja i tekućine za kemijsko čišćenje spasit će tisuće života«, koji govori o prijedlogu Europske komisije da zabranom izloženosti radnika na dodatnih sedam kancerogenih sredstava smanji mogućnost oboljenja

Opširnije

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata u posjeti hrvatskim sindikatima

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata u posjeti hrvatskim sindikatima

NHS – U posjetu hrvatskim sindikalnim središnjicama članicama Europske konfederacije sindikata – NHS-u i SSSH, u petak, 21. travnja 2017. godine, došao je Luca Visentini, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC). Tijekom njegove posjete održan je sastanak s predsjednikom Vlade RH, ministrom rada i mirovinskog sustava i njihovim suradnicima na kojemu su sudjelovali predstavnici NHS-a i SSSH.

Opširnije

Prosječna neto plaća za veljaču 5.894 kune

Prosječna neto plaća za veljaču 5.894 kune

Piše: Narod.hr Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču ove godine iznosila je 5.894 kune, što je nominalno za 0,02 posto manje nego mjesec prije, pokazuju prvi podaci koji je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Vlada ponovno najvaljuje izradu zakona o plaćama, ali prvo u državnoj upravi. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja