SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Ponedjeljak, 14.07.2003.

SABOR PRIHVATIO IZMJENE ZAKONA O RADU

ZAGREB, 14. srpnja (Hina) - Hrvatski je sabor danas većinom
glasova, poimeničnim glasovanjem, sa 71 za, 45 protiv i pet
suzdržanih prihvatio izmjene Zakona o radu, kojima su skraćeni
otkazni rokovi i smanjene otpremnine. Otkazni će rok trajati dva tjedna ako je radnik kod istog poslodavca proveo neprekidno manje od jedne godine, a do tri mjeseca ako je radnik kod istog poslodavca bio neprekidno 20 godina. Najviša je otpremnina šest mjesečnih plaća radnika. Na spomenute poteze Vlada se odlučila uz tumačenje da su dosadašnje dužine otkaznih rokova i visine otpremnina znatno povećavale fiksne troškove poslodavca i tako kočile brzo restrukturiranje hrvatskog gospodarstva, što je preduvjet gospodarskom rastu i većem zapošljavanju. Izmjene Zakona o radu stupit će na snagu danom objave u "Narodnim novinama", možda već idući tjedan, a odredbe o otpremninama i otkaznim rokovima primjenjivat će se od početka 2004. Saborska većina nije prihvatila prijedlog IDS-ovca Damira Kajina da se te odredbe primjenjuju tek kad Hrvatska uđe u EU, kako je to uredila Slovenija. Malim poslodavcem ubuduće će se smatrati poslodavac koji zapošljava 20 radnika (do sada deset), a zastupnici nisu prihvatili amandman kojim je Klub HSP/HKDU-a tražio da se odustane od takva rješenja s obrazloženjem da nema pokazatelja koji bi govorili o pozitivnim učincima prijašnjeg povećanja tog broja s pet na deset radnika. Tako će se samo povećati broj radnika s manjim radničkim pravima, kazao je Tonči Tadić (HSP), upozoravivši da mali poslodavac ne mora voditi računa o uzdržavanju radnika koji ostane bez posla. Većina je odbacila i prijedlog toga kluba da se u Zakonu
navede zabrana otpuštanja radnika zbog prijavljivanja korupcije u tvrtki. Uveden je solidarni doprinos koji će plaćati nečlanovi sindikata ako na to na referendumu pristane većina radnika u čije ime sindikat pregovara o kolektivnom ugovoru. Odbačen je prigovor da se time uvodi članarina nečlanovima sindikata, što su neki zastupnici ocijenili kršenjem Ustava. "Takav namet nije u skladu s građanskim pravom. Neka sindikati nove članove privlače na primjereniji način", rekao je Želimir Janjić (HSLS), prozvavši sindikate da su zbog doprinosa solidarnosti pristali na manja radnička prava i to na Vladin nagovor. Odbačen je i amandman kojim se HDZ-ova zastupnica Jadranka Kosor usprotivila skraćenju prava roditelja koji imaju pravo na čuvanje radnog mjesta s tri na dvije godine života djeteta. Iako su njegovi stranački kolege poduprli izmjene ZOR-a, HSS-ovac Nikola Ivaniš bio je suzdržan, kao i Damir Kajin (IDS), te Goranko Fižulić (Libra), dok je nezavisni Zlatko Canjuga podupro izmjene. (Hina) 

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 11.07.2003.

ČISTAČICA - VRSTA KOJA NESTAJE!

Pozivamo sve zaposlene u državnoj upravi da se priključe humanitarnoj akciji

 

"SPASIMO RUKU KOJA ČISTI"

 

s ciljem očuvanja rijetke nezaštićene vrste u puku poznatije pod nazivom "ČISTAČICA" (čistikus vulgaris), koja polako ali sigurno nestaje iz naših ureda i radnih sredina. Iako u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima još postoje kao vrsta pogodna za "čišćenje radnih prostorija", koja čak i uživa visoki status namještenika, čistačice su u posljednje vrijeme postale žrtvom zloćudne bolesti nazvane "preuzimanje". Bolest čistačice napada voljom čelnika tijela državne uprave koji su usnuli viziju državne uprave bez namještenika koji čiste, popravljaju i poslužuju - ukratko smetaju. Oni svoj prijezir spram tih nižih životnih vrsta iskazuju njihovim "izdvajanjem" iz svojih radnih sredina i uručivanjem u ruke privatnika koji s njima znaju postupati. Službena odluka o "konačnom rješenju" pitanja čistačica naravno ne postoji (takve odluke u svojim mračnim kožnim kabinetima donose naši vođe), ali novi nacrti uredbi o unutarnjem ustrojstvu i pravilnika o unutarnjem redu ministarstava svoje su tekstove "pročistili" od čistačica i drugih namješteničkih nametnika. 

 
Pozivom na broj bilo kojeg državnog dužnosnika i očitovanjem podrške akciji "SPASIMO RUKU KOJA ČISTI" uvećavate svoj telefonski račun za cijenu impulsa po redovnoj tarifi
Cilj prosvijećenih čelnika je riješiti se ove opasne vrste prije nego što uredbe i pravilnici stupe na snagu, kako se ne bi stvorila kriva slika o tobožnjem otpuštanju čistačica ili nekakvom tehnološkom višku. Prvo se čistačice "dobrovoljno" prepuste preuzimanju od strane privatnika, a tek onda se "postojeće stanje" naprosto ugradi u uredbu i pravilnik. Nitko otpušten - nikome otpremnina. Vuk sit - čistačica nema. Da bi mogli mirno spavati čelnici ovu operaciju "humanog preseljenja" pravdaju činjenicom da im čistačice smetaju da se posvete važnim državnim poslovima u kojima su ih dosad ometale, čak su spremni i više platiti privatniku koji ih je "obuzeo" samo da s njima više nemaju posla. Čistačicama se garantira da će privatnik preuzeti i kolektivne ugovore koji sada štite njihova prava, pa sada imamo novu vrstu mutanata - državne namještenike u privatnoj službi. Garantiraju im kontinuitet radničkih prava, pa tako i pravo na otpremninu koje će, svaka podudarnost je sasvim slučajna, nakon usvajanja izmjena ZOR-a biti drastično smanjene.

Stoga Vas molimo da se okrenete oko sebe i pogledom obuhvatite svijet koji nestaje. Kroz neko vrijeme te će iste gospođe koje ste znali po imenu oko Vas hodati s akreditacijom privatne tvrtke koje su "sretne" uposlenice. 

Ne zaboravite, danas su na redu one jer su nevažne i smetaju napretku i boljoj budućnosti, a sutra.... 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 10.07.2003.

Ministarstvo pomorstva, prometa i veza pokušava prevariti čistaćice!

(SDLSN, 10. srpnja) Sindikat je danas Ministarstvu pomorstva, prometa i veza uputio očitovanje zbog nezakonite privatizacije službe održavanja.  Odgovorne osobe privatizaciju pokušavaju provesti na način da se namještenicima kojima prestaje državna služba uskrati pravo na Kolektivnim ugovorom zajamčenu otpremninu. Sindikat traži od mjerodavnih državnih institucija da preispitaju ovakav model privatizacije državnih službi i nezakonito postupanje odgovornih osoba u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza. Skrećemo pozornost na činjenicu da privatizaciju provodi Vlada koja je u svome mandatu radi stranačkih kadrovskih interesa uvela dva nova ministarstva i pregršt vladinih ureda. Osuđujemo pokušaj da se smanjenjem broja čistaćica, majstora i kuharica kompenzira nabujala dužnosnička elita. Jedan dužnosnik u za njega izmišljenom uredu, koji dodatno komplicira posao ministarstava u čiji djelokrug spadaju njegovi poslovi, kada se zbroje svi njegovi troškovi (dužnosnička plaća, naknada za odvojeni život, šofer, službene kartice i sl.) košta državu više negoli svi namještenici koji se ovim sramotnim ugovorom pokušavaju izigrati. Ako već želite stvoriti privid u javnosti da ste smanjili državni aparat nemojte to činiti preko leđa i sudbina čistačica kojima svoj  naum prikazujete kao humanitarni čin i gestu dobre volje, prikrivajući činjenicu da jedino želite ušparati iznos koji ste im dužni isplatiti na ime otpremnina. Ne zaboravite da su vas glasovi tih čistaćica doveli na mjesto gdje ste danas, ali ne zato da ih prodate «najboljem ponuđaću» za judine škude. Naime, Sindikat ima informacije da se iza ovog «svjetski uspješnog» modela «outsourcinga» krije nitko drugi do Svjetska banka, koja suverenoj Hrvatskoj, pored otpremnina i otkaznih rokova, sada određuje i tko će čistiti njezina državna tijela.

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 09.07.2003.

MORH: Održan radni sastanak s predstavnicima SDLSN

 (SDLSN, 9. srpnja) Danas je održan radni sastanak s predstavnicima MORH i OS glede primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, preustroja, zaštite sindikalnih povjerenika i dr. pitanja, gotovo mjesec dana nakon što je Sindikat dopisom zatražio njegovo održavanje. U međuvremenu je MORH o zahtjevu Sindikata izvijestio Ured za socijalno partnerstvo, a sastanak je uslijedio tek nakon odgovora Ureda "da za ovakvu vrstu sastanka ne morate tražiti posredovanje Ureda za socijalno partnerstvo u RH". Razgovaralo se po točkama koje je Sindikat predložio u svome dopisu.

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 08.07.2003.

SDLSN i Hrvatski zavod za zapošljavanje utvrdili datum početka kolektivnih pregovora

(SDLSN, 8. srpnja) Predstavnici Sindikata i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje danas su u Uredu za socijalno partnerstvo utvrdili datum početka pregovora za zaključenje kolektivnog ugovora za zaposlene u HZZ-u. Pregovori bi trebali započeti 15. srpnja, s ciljem stvaranja kolektivnog ugovora kojim bi se, pored specifičnosti koje nisu obuhvaćene Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama, trebali stimulirati rezultati rada. Naime, ravnateljica HZZ Sanja Crnković-Pozaić primjetila je da tekst kolektivnog ugovora koji je ranije dostavljen od strane Sindikata predstavlja povećanje plaća za gotovo sve zaposlene u Zavodu, ali da se to povećanje nigdje ne veže uz rezultate rada, već isključivo uz status zaposlenika. Ovakvim prijedlogom, ustvrdila je Pozaić,  npr. stariji radnici imaju prednost nasuprot radnicima koji postižu natprosječne rezultate rada što je neprihvatljivo. Milan Hrboka, Sindikalni povjerenik iz HZZ-a dodao je da se slaže s potrebom veće afirmacije kvalitete rada zaposlenika Zavoda. 

 

 Ravnateljica Crnković-Pozaić i sindikalni povjerenik Milan Hrboka - zaposlenici HZZ-a uspjeli se dogovoriti tek u Uredu za socijalno partnerstvo

Međutim, budući su kolektivni pregovori naprasno prekinuti nakon negativnog mišljenja potpredsjednika Vlade Gorana Granića, socijalni partneri nisu ni bili u prilici pregovarati o sadržaju i konkretnim rješenjima kojima bi se to omoogućilo. Predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović naglasio je da je nažalost česta praksa da se u kolektivnim ugovorima prepisuje Zakon o radu što nije njihova svrha, te da kolektivnim ugovorom za HZZ treba eventualno pokušati riješiti pitanje ugovaranja posebnih prava (npr. dodatnog zdravstvenog osiguranja i sl.). Predsjednik Sindikata Ivica Ihas izjavio je da su se u HZZ-u previše oslonili na mišljenje Gorana Granića i podsjetio da svaka ustanova ima mogućnost sklapanja kolektivnog ugovora za svoje zaposlene. Izrazio je žaljenje zbog činjenice da je Sindikat bio doveden u situaciju da mora inicirati postupak mirenja radi rješavanja kolektivnog radnog spora, posebice što su socijalni partneri već bili pred potpisivanjem protokola o pregovorima. Iako je rasplet događaja zasad sretno i spretno razriješen, u trenutku kad je Sindikat već navijestio mogućnost poduzimanja sindikalnih akcija, ostaje nejasno zbog čega HZZ nije pokazao jednaku kooperativnost u izravnim kontaktima sa Sindikatom.  

 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 07.07.2003.

Odbor vatrogasaca SDLSN: Podržati sustavno rješavanje organizacije i financiranja profesionalnog vatrogastva

(SDLSN, 4. srpnja) Po prvi puta nakon siječnja sastao se sindikalni Odbor vatrogasaca, kako bi razmotrio situaciju i probleme u vatrogastvu. Odbor je zasjedao u proširenom sastavu, a kao gost se nazočnima obratio i Mladen Jurin, načelnik Odjela za vatrogastvo u MUP-u i glavni vatrogasni zapovjednik. Jurin je upoznao nazočne s pripremama za (vatrogasnu) sezonu i upućivanju gasitelja na priobalje. Zapovje-dnici županijskih i Javnih vatrogasnih postrojbi aktivno su uključeni u pripreme, a smjene vatrogasaca pokušavaju se uskladiti tako da se ne remete svakodnevni poslovi. Lujdstvo koje se šalje preko MUP-a u priobalje osigurano je preko Croatia osiguranja. Od 2. srpnja pokriveno je cijelo priobalje i spremna je popuna u slučaju potrebe opsežnije intervencije. Nažalost, osigurana sredstva su upola manja, ali vatrogasci su spremni za sezonu ukoliko ne dođe do požara većih razmjera. Opširnije....

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Nedjelja, 06.07.2003.

OPĆINSKI SUD U ZAGREBU: Muke po spisima

(SDLSN, 3. srpnja) Općinski sud u Zagrebu, kao najveći takav sud u Europi, specifičan je po mnogo ćemu. Obilje sudskih predmeta, velik broj zaposlenih, neprimjereni uvjeti rada i male plaće onih koji svojim radom servisiraju ovaj pogon u kojem se kroji pravda građanima grada Zagreba problemi su s kojima se svakodnevno susreću njegovi zaposlenici. Međutim nas je ovaj put zanimalo kako i u kojim uvjetima rade službenici brojnih sudskih pisarnica, kao "ložaći" bez kojih bi sudska lokomotiva ubrzo ostala bez pare. Ova usporedba nije nimalo slučajna jer su službenice suda pravi fizički radnici koji na svojim leđima iznesu tone i tone sudskih spisa. Nažalost, ta činjenica sama po sebi nije bila dovoljna da bi im se priznalo da rade na poslovima s posebnim uvjetima. Budući da nam je predsjednik Općinskog suda Đuro Sessa omogućio da se kao predstavnici Sindikata osvjedočimo u kojim uvjetima i kako rade zaposleni u sudskim pisarnicama, o tome donosimo foto priču. Nadamo se da će ona pomoći da se njihov položaj promijeni, a uvjeti rada poboljšaju ili im se utvrdi odgovarajući dodatak na plaću zbog posebnih uvjeta rada. Može li se o njima govoriti? Pogledajte....   

Opširnije  Ispis   Pošalji na mail


Petak, 04.07.2003.

VJESNIK: Sindikalci napadaju i brane Ured za socijalno partnerstvo

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 04.07.2003.

25. sjednica Glavnog povjereništva: «Mi nismo glumište nego sindikat!»

 
Jozo Perić, iako najstariji član Glavnog povjereništva, još uvijek jedan od najaktivnijih
(SDLSN, 3. srpnja) Ova je izjava najstarijeg člana Glavnog povjereništva Joze Perića povodom najave scenskog performancea sindikalnih središnjica na Markovom trgu na dan donošenja Izmjena i dopuna ZOR-a, možda najbolje oslikala sindikalno postreferendumsko ozračje. Na povjereništvu se moglo čuti kako je referendumsko pitanje bilo nedefinirano, što je posljedica kompromisa koji je bio prihvatljiv središnjicama. Predsjednik Sindikata Ivica Ihas izvjestio je povjereništvo da u dijelu podružnica referendum nije proveden zbog kasne dostave materijala i listića. Međutim, rezultati nedvojbeno pokazuju da je raspoloženje članstva protiv predloženih Izmjena i dopuna ZOR-a, odnosno da za njih nisu prihvatljivi rezultati pregovora između sindikata i Vlade.

Predsjednik organizacijskog odbora 9.Športskih susreta ocijenio ih je ocjenom vrlodobar, te izjavio da su po regularnosti bili dosad najuspješniji. Podsjetio je da je Šibenik odabran i stoga jer nam je ponudio termin (kraj svibnja/početak lipnja) koji u Zatonu nismo mogli dobiti (ponuđen početak svibnja). Tijekom rasprave mogle su se čuti kritike na račun dislociranosti sudionika i uslijed toga nemogućnosti zajedničkog druženja, kao i previsokih cijena pića. Ipak, zaključeno je kako je promjena mjesta održavanja bila dobrodošla. «Sada ćemo lakše usporediti koje je mjesto bolje» izjavila je Zrinka Babić, a Mladen Kokan dodao da je Zaton kao mjesto održavanja susreta primjereniji zbog lakše komunikacije sudionika. Ivica Ihas je zaključio kako je glavni cilj susreta zajedničko druženje svih sudionika. «Kritike nisu iznenađujuće, već očekivane» dodao je. Međutim, podsjetio je da se htjela promjena te da će se uskoro uputiti dopis na adrese potencijalnih odredišta za jubilarne 10. Športske susrete. U rujnu ili listopadu organizacijski odbor razmotrit će pristigle ponude i odlučit će se o mjestu njihova održavanja.

Razmotrene su i izborne aktivnosti na razini sindikalnih podružnica. Ihas je ponovno naglasio važnost provedbe izbora u podružnicama najkasnije do 15. rujna, zbog konstituiranja županijskih povjereništava i izbora predstavnika i kandidata za tijela Sindikata na Izbornom Saboru Sindikata u studenome ove godine.   

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 03.07.2003.

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA TRAŽI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U HZZ-U

ZAGREB, 3. srpnja (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zatražio je danas od ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Sanje Crnković-Pozaić da pokrene postupak mirenja u kolektivnom sporu nastalu zato što je odbila da se zaključi kolektivni ugovor za zaposlene u Zavodu. Sindikat je također zatražio od HZZ-a da svojim zaposlenicima isplati regres za godišnji odmor u skladu s naputkom Ministarstva financija, priopćio je danas Sindikat. U Sindikatu upozoravaju da bi "odgoda isplate regresa mogla izazvati sindikalne akcije". U obrazloženju zahtjeva da se potpiše kolektivni ugovor za zaposlenike u HZZ-u taj sindikat navodi kako se Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe prepušta reguliranje mnogih pitanja granskim kolektivnim ugovorima, kao što je raspored radnog vremena, godišnji odmor, povišenje plaća, plaća za rad u posebnim uvjetima itd. Odbivši sindikalni zahtjev, Crnković-Pozaić se pozvala na dopis potpredsjednika Vlade Gorana Granića, koji je u prosincu 2002. odbio taj sindikalni zahtjev, navodeći da "predloženi tekst kolektivnog ugovora ne odražava osobite specifičnosti koje bi opravdale sklapanje granskoga kolektivnog ugovora". Zbog toga Sindikat traži od ravnateljice HZZ-a da pokrene postupak mirenja, pri čemu je za člana mirovnog vijeća iz sindikata imenovao Ivicu Ihasa, te zatražio od HZZ-a da u roku od 24 sata predloži svog predstavnika. (Hina)

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Sastanak na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast: jačanje socijalne dimenzije EU-a

Sastanak na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast: jačanje socijalne dimenzije EU-a

Europska komisija - Priopćenje za tisak Bruxelles, 16. studenoga 2017. Predsjednik Juncker i švedski premijer Löfven 17. studenoga zajednički će dočekati čelnike EU-a na prvom socijalnom sastanku na vrhu EU-a u 20 godina. Predsjednici institucija EU-a, predsjednici država ili vlada EU-a, socijalni partneri i drugi ključni dionici okupit će se na socijalnom sastanku na vrhu u Göteborgu u Švedskoj kako bi sudjelovali u otvorenoj raspravi sa svim sudionicima o načinima promicanja pravednog zapošljavanja i rasta u Europskoj uniji.

Opširnije

Nastavlja se postupak osnivanja Hrvatskog saveza za nedjelju

Nastavlja se postupak osnivanja Hrvatskog saveza za nedjelju

(HRT) Na Inicijativnom skupu za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju, koji trenutačno okuplja 16 ustanova i udruga predvođenih Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita, sinoć je zaključeno da će se nastaviti s aktivnostima osnivanja tog saveza koji se zauzima da nedjelja bude neradni dan.

Opširnije

Pučka pravobraniteljica: Svaka treća pritužba na diskriminaciju odnosi se na rad i zapošljavanje

Pučka pravobraniteljica: Svaka treća pritužba na diskriminaciju odnosi se na rad i zapošljavanje

Autor: Lider/Hina Hrvatska i dalje nema važeći Nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije, ali ni migracijsku politiku, istaknula je u svom godišnjem izvješću pučka pravobraniteljica Lora Vidović čiji je ured u prošloj godini otvorio 5433 predmeta u 50 gradova i sela u kojima je istraženo više stotina sudionika, nadležnih tijela javne vlasti, organizacija civilnog društva, sindikata, sveučilišta i vjerskih organizacija.

Opširnije

GSV: Socijalni dijalog može biti bolji, sastanci svakih šest mjeseci

GSV: Socijalni dijalog može biti bolji, sastanci svakih šest mjeseci

PROBLEMI U KOMUNIKACIJI (JUTARNJI LIST) ZAGREB- Socijalni dijalog može biti bolji, a način njegova vođenja važan je za hrvatsko društvo, poruke su sa sastanka premijera Andreja Plenkovića sa članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) koji je u ponedjeljak održan u Banskim dvorima i na kojem je dogovoreno da će se takvi sastanci održavati svakih šest mjeseci.

Opširnije

Bez upozorenja poslodavac ne smije nadzirati zaposlenika

Bez upozorenja poslodavac ne smije nadzirati zaposlenika

PRIVATNOST NA POSLU (GLAS SLAVONIJE) Od 25. svibnja 2018. primjenjivat će se Opća uredba o zaštiti osobnih podataka – nova EU direktiva o pohranjivanju i dijeljenju osobnih podataka. Tema zaštite privatnosti, zaštite osobnih podataka posebno je osjetljiva na relaciji poslodavac – zaposlenik u smislu smije li se radniku pregledavati pozivi sa službenog telefona, mailovi, izlagati ga videonadzoru, zatražiti od njega alkotest, ili određeni liječnički pregled.

Opširnije

Europski stup socijalnih prava

Europski stup socijalnih prava

ETUC/NHS – U Göteborgu se 17. studenoga održava Sastanak na vrhu EU na kojemu bi se trebao usvojiti Europski stup socijalnih prava. Europski sindikati žele da usvajanje socijalnog stupa bude popraćeno ostvarivanjem prava u praksi, kao što su pravedne plaće i sigurno zaposlen

Opširnije

UPLATE IZ INOZEMSTVA U HRVATSKU: Svojim obiteljima naši 'gastarbajteri' poslali do 378 milijuna eura

UPLATE IZ INOZEMSTVA U HRVATSKU: Svojim obiteljima naši 'gastarbajteri' poslali do 378 milijuna eura

PODACI EUROSTATA Od pristiglih doznaka u Hrvatsku u 2016. godini, iznos od 201 milijun eura uplaćen je iz zemalja članica EU, dok je preostalih 177 milijuna stiglo iz zemalja izvan EU-a. Od ukupnih doznaka poslanih iz Hrvatske, u druge je članice EU-a poslano 59 milijuna, a 74 milijuna eura otišlo je u zemlje izvan EU-a.Većinu osobnih transfera čine novčane doznake migranata, koji novac šalju u svoje matične zemlje, napominje se u Eurostatovu izvješću.

Opširnije

BERLIN: Rasprava o fleksibilnom radnom vremenu u Njemačkoj

BERLIN: Rasprava o fleksibilnom radnom vremenu u Njemačkoj

Fleksibilno radno vrijeme je tema pregovora o koalicijskoj vladi demokršćana, liberala i zelenih koji se upravo vode u Berlinu. Piše: PolitikaPlus/Hina U Njemačkoj se razvila rasprava oko uvođenja fleksibilnog radnog vremena i promjeni zakona o radu koji bi bio prikladniji modernim radnom okruženju, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

Opširnije

Stariji od 50 godina u Hrvatskoj zanemareni, u ostatku EU-a poštovani

Stariji od 50 godina u Hrvatskoj zanemareni, u ostatku EU-a poštovani

KVALITETA RADNOG ŽIVOTA Duboko je pogrešna teza da stariji zauzimaju radna mjesta mladima (GLAS SLAVONIJE) Kvalitetom radnog života zaposlenika starijih od 50 godina u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj i Europskoj uniji bavi se tek završeno istraživanje hrvatskih stručnjaka - Zvonimira Galića i Maje Parmač Kovačić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te ekonomistice Maja Vehovec s Ekonomskog instituta. Zaključak je kako je kvaliteta radnog života naših zaposlenika te dobi lošija nego u ostatku EU-a.

Opširnije

Über u Britaniji izgubio spor oko prava radnika: Svojim vozačima moraju dati zajamčenu minimalnu plaću

Über u Britaniji izgubio spor oko prava radnika: Svojim vozačima moraju dati zajamčenu minimalnu plaću

IZRABLJIVALI BI RADNIKE Uber je odmah objavio da će se žaliti na donesenu sudsku odluku. Ta američka tvrtka, koja nailazi na veliki otpor tradicionalnih taxi kompanija i regulatornih tijela, već se prije suočila sa sudskim porazima u zemljama diljem svijeta. Uber je također morao potpuno napustiti neke zemlje, poput Danske i Mađarske.

Opširnije

Krajem listopada 180.404 nezaposlene osobe: Najviše nezaposlenih u Dalmaciji i Zagrebu

Krajem listopada 180.404 nezaposlene osobe: Najviše nezaposlenih u Dalmaciji i Zagrebu

PODACI HZZ-A Najviše je nezaposlenih u evidenciju došlo izravno iz radnog odnosa – njih 69,2 posto ili 22.714, i to poglavito iz turizma i ugostiteljstva. Naime, promatrano s obzirom na djelatnost prethodnoga zaposlenja, izravno iz radnog odnosa u evidenciju nezaposlenih najviše je osoba došlo iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, i to 36,8 posto ili 8.367 osoba.

Opširnije

Minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu

Minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu

E-SAVJETOVANJE O NACRTU ZAKONA Autor: Ljerka Bratonja Martinović Novosti su to iz nacrta novog zakona o obavljanju studentskih poslova, koji se nalazi na e-savjetovanju, a trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2018. (Novilist.hr) Preko student-servisa od iduće godine moći će se zaposliti i izvanredni studenti, minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu.

Opširnije

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA? Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada (Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Zakon o studentskim poslovima: Dolazi li kraj zapošljavanju preko tuđih studentskih ugovora?

Zakon o studentskim poslovima: Dolazi li kraj zapošljavanju preko tuđih studentskih ugovora?

MINISTRICA NAJAVLJUJE »Zakonom o studentskim poslovima pokušavamo regulirati i zaštititi studente da budu sigurni da im neće biti uskraćena njihova prava i naknada za njihov rad«, rekla je ministrica Divjak novinarima ispred Banskih dvora.

Opširnije

PROCJENA EUROPSKE KOMISIJE: Hrvatsko gospodarstvo iznenađujuće otporno. BDP će rasti ne 2,9, nego 3,2 posto

PROCJENA EUROPSKE KOMISIJE: Hrvatsko gospodarstvo iznenađujuće otporno. BDP će rasti ne 2,9, nego 3,2 posto

OPTIMISTIČNE PROGNOZE »Dok učinci nedavnih poreznih reformi kopne, očekuje se da će potrošnja kućanstava ostati snažna zahvaljujući rastu zaposlenosti, povećanju plaća i povoljnim kreditnim uvjetima. Investicije će ostati najdinamičnija domaća komponenta s javnim investicijama koje su poduprte povlačenjem europskih strukturnih fondova«, navodi Komisija.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Ministar Marko Pavić sindikatima je poručio kako intencija Vlade u pregovorima za novi kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike nije smanjivanje prava. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja