SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Petak, 09.12.2016.

Vlada i sindikati dogovorili rast osnovice za tri posto u travnju i tri posto u studenom

 

(HRT, 9. prosinca 2016.) Višesatni pregovori predstavnika Vlade i osam sindikata javnih službi završili su u petak dogovorom o tri postotnom povećanju osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama u travnju, te potom tri postotnom povećanju u studenom 2017. godine.

Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi izjavila je novinarima nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da je postignut dogovor o povećanju osnovice, ali ostala pitanja nisu do kraja riješena. Tekst sporazuma trebao bi biti usuglašen na radnom sastanku u subotu, a ako se postigne dogovor sindikati očekuju da će sporazum potpisati u ponedjeljak, rekla je. Pilić ne očekuje probleme kod usuglašavanja teksta jer postoji volja kod obiju strana da se to završi.

Na novinarski upit što je s vraćanjem duga zaposlenima u javnim službama za 2016. godinu Pilić je odgovorila kako o tome sada ne može govoriti jer će se na tome još raditi. Vidimo neko rješenje, iako to nije ono što bismo htjeli, ali pregovori uvijek završavaju kompromisima, istaknula je. Nema druge nego zasukati rukave i postići dogovor jer Temeljni kolektivni ugovor za javne službe istječe u ponedjeljak, 12. prosinca, pa imamo mogućnost izmjenama i dopunama TKU-a provesti ovo što smo dogovorili, rekla je Pilić.

Vlada je sindikatima u prošlom krugu pregovora ponudila povećanje osnovice za plaće od 1. siječnja za dva posto te još dva posto od 1. prosinca 2017. U vezi s dugom ponudila je isplatu sto milijuna kuna u siječnju 2017. i sto milijuna kuna u siječnju 2018.

Sindikati su to odbili naglasivši da ne odustaju od povećanja osnovice za ukupno šest posto tijekom 2017. godine, te ponudili da se to povećanje razlomi u dva djela, pa bi se prvo povećanje od tri posto primjenjivalo od 1. siječnja, a još tri posto od 1. srpnja. Također su upozorili da ukupni dug za neisplaćena povećanja iznosi 1,4 ili 1,5 milijardi kuna, ali spremni su na kompromis ako Vlada prihvati predloženo povećanje osnovice za šest posto.

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 07.12.2016.

JutarnjiLIST o nastavku pregovora Vlade i sindikata javnih službi

... za čitanje klikni na sliku

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 07.12.2016.

GLAS SLAVONIJE o pronađenim sredstvima za plaće osječkih vatrogasaca

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 06.12.2016.

STRUČNA VLADA
Zašto Vlada angažira stručnjake kada ne želi poštovati obveze koje je potpisala, ali ne i kad ih potpisuje?

Predbožićno će vrijeme pokazati krije li se iza nasmiješenih, demokratskih i konstruktivnih lica Vladinih pregovarača namjera provedbe rezultata socijalnog dijaloga odnosno sporazuma koji su godinama potpisivani da bi se jednoga dana realizirali ili je riječ o pokušaju izvrdavanja obveza koje su sami, kao dio hrvatske Vlade, obećali ispoštovati kada se za to ostvare uvjeti


(SDLSN, 6. prosinca 2016.) Jučerašnja izjava ministra rada i mirovinskoga sustava i Vladinog prvog pregovarača sa sindikatima javnih i državnih službi, Tomislava Ćorića, koji je na pitanje o obvezama Vlade po Sporazumu o osnovici za plaće rekao kako je Vlada zatražila „mišljenje o tom Sporazumu od vodećih hrvatskih stručnjaka radnog prava", nametnula je nekoliko pitanja, a možda i odgovora o tome kako Vlada pristupa pregovorima sa sindikatima i zaposlenicima koje oni zastupaju.
Prvo pitanje odnosi se vjerodostojnost Vlade koja je godinama potpisivala dokumente (sporazume i izmjene i dopune tih sporazuma), ne dovodeći u pitanje njihovu pravnu valjanost i vlastite obveze proistekle iz tih dokumenata.
Kada joj je (Vladi) odgovaralo da se takvi, danas navodno pravno upitni, dokumenti potpišu, nije u pitanje dovodila ni njihove različite potpisnike, niti vremenski okvir njihova važenja jer, razvidno je to i iz samih sporazuma o osnovici koje je zaključivala, se njima reguliralo pitanje (povratak na osnovicu iz 2009. godine) ovisno događajima (rast BDP-a) čije se nastupanje nije moglo vremenski odrediti, a i sam rast BDP-a se činio tako dalekim.
Međutim, kada se konačno dogodio rast BDP-a koji predstavlja okidač za aktiviranje sporazuma o osnovici, Vlada uz pomoć „vodećih hrvatskih stručnjaka radnog prava" pokušava osporiti pravnu valjanost onoga što je potpisala i o čemu su obje strane navodno pregovarale u dobroj vjeri, osporavajući potpisnike i navodno ograničeno vrijeme važenja takvih dogovora.

 

Naknadna pamet

Vlada time pokazuje da elemente sporazuma o kojima dosad nije vodila brigu, ne postavljajući pitanje tko ih i na koji rok potpisuje, sada želi iskoristiti kao „pravni argument" u relativizaciji vlastitih obveza.
Ovdje dolazimo do drugog pitanja koje se tiče stručnosti Vlade koja godinama na potpisivanje različitih sporazuma poziva sindikate (formulacija u tim pozivima glasi: „prema dostavnoj listi u prilogu") od kojih ih neki pozvani sindikati, sudeći prema naknadnoj procjeni „vodećih hrvatskih stručnjaka radnog prava" nisu trebali potpisati ili bez njihovog potpisa nisu valjani, a same takve dokumente Vlada zaključuje bez da u njih ugrađuje odredbe o roku njihova važenja.

Postavlja se i pitanje moralnosti Vlade koja samu sebe proglašava nestručnom po pitanju obveza koje je ugovarala pa sada, najedanput, traži stručnu pomoć vodećih pravnih „gotovaca", koji su joj na raspolaganju sigurno bili i ranije.
Vlada time šalje i poruku onima s kojima je pregovarala i koje je, ako se nastavi držati nove taktike osporavanja pravne valjanosti takvih dokumenata, uspješno zavaravala da će ono što je potpisala i poštovati.
Predbožićno će vrijeme pokazati krije li se iza nasmiješenog, demokratskog i konstruktivnog lica Vladinih pregovarača namjera provedbe rezultata socijalnog dijaloga odnosno sporazuma koji su godinama potpisivani da bi se jednoga dana realizirali ili je riječ o pokušaju izvrdavanja obveza koje su sami, kao dio hrvatske Vlade, obećali ispoštovati kada se za to ostvare uvjeti. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 05.12.2016.

Krešimir Sever o smjernicama proračuna za 2017.: Vlada ne namjerava vratiti dug zaposlenima u javnim službama

Vidi se da nisu planirali povećanja plaća ne samo za 2017. nego ni u 2018. i 2019., već, kako kaže, "samo tekuće povećanje koje se događa zbog nekih drugih razloga 

(PolitikaPlus, 5. prosinca 2016.) Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u ponedjeljak raspravlja o smjernicama za izradu državnog proračuna za 2017. i projekcijama za 2018. i 2019., a uoči sjednice predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je da su smjernice napravljene bez poslodavaca i sindikata i da su zatečeni iznesenim brojkama, te ustvrdio kako se iz smjernica vidi da Vlada u idućoj godini ne namjerava vratiti dug zaposlenima u javnim službama iz 2016.

Na sjednici, koja se održava u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, treba se raspravljati i o imenovanju predsjednika i dvojice dopredsjednika GSV-a, o prijedlogu odluke o imenovanju predstavnika GSV-a u Upravno vijeće HZMO-a i Upravno vijeće Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, te o prijedlogu odluke kojom se utvrđuje lista miritelja GSV-a za kolektivne radne sporove.

Predsjednik NHS-a Sever izjavio je novinarima da danas GSV-om vijećem počinje predsjedavati Vladina strana. Što se tiče smjernica izrada proračuna to je sve napravljeno bez poslodavaca i sindikata i doslovno smo zatečeni iznesenim brojkama. Iz smjernica je jasno da Vlada u idućoj godini ne namjerava vratiti dug zaposlenima u javnim službama iz 2016. niti planira isplatu povećanja osnovica od šest posto, ocijenio je Sever.

Također tvrdi kako se vidi da nisu planirali povećanja plaća ne samo za 2017. nego ni u 2018. i 2019., već, kako kaže, "samo tekuće povećanje koje se događa zbog nekih drugih razloga".

Sever smatra da Vlada pregovara sa sindikatima oko duga zaposlenima u državnim i javnim službama, a s druge šalje jasnu poruku državnim proračunom za 2017. i smjernicama za 2018. i 2019. kako ne računa da će se nagoditi ili povećati plaće.

To je u suprotnosti s onim što se najavljivalo i ako se ne bude mijenjalo, ova se Vlada ni po čemu neće razlikovati od bivših, ustvrdio je Sever. Dodaje kako je upravo ova Vlada najavljivala da će mijenjati pristup i razgovarati sa sindikatima i poslodavcima, a, kako kaže, sudeći po prvim znacima - izmjena poreznih zakona, prijedloga proračuna i smjernica - onda to nije dijalog kakav mo očekivali i tražili.

Upitan o minimalnoj plaći Sever je rekao kako to nije na dnevnom redu današnje sjednice GSV-a.

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 05.12.2016.

VEČERNJI LIST o božićnicama u javnom sektoru

 

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 03.12.2016.

NOVI LIST o Vladinoj taktici osporavanja pravne valjanosti sporazuma sa sindikatima

... za čitanje klikni na sliku  

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 01.12.2016.

Kako je 26-godišnji prebjeg iz SDP-a postao tajnik kabineta u Ministarstvu uprave?


Autor: Ivana Brkić-Tomljenović
Ministar uprave Ivan Kovačić iznimno je brz kad je u pitanju kadroviranje koje je, nakon afere "Kum" kada su Mostove odluke u pitanju, pod opravdanim zanimanjem javnosti.

(Dnevnik.hr, 1. prosinca 2016.) U svega dva tjedna ministar Kovačić je 26-ogodišnjaka, prebjega iz SDP-a promovirao u tajnika svog kabineta.
26-ogodišnji Čakovčanin Matija Kikelj s Mostom u rujnu izlazi na izbore. Mjesec poslije - putem natječaja zapošljava se u Hamagu. No, tamo se zadržava tek 20-ak dana.
„Nakon samih izbora, kontaktiran sam od strane Mosta s obzirom na kompetencije i područje kojim se bavim bi li došao raditi", kaže Kikelj.
Postaje tajnik kabineta ministra Kovačića, koji ga k sebi premješta već dva dana nakon što je postao ministar.


"Treba poticati izvrsnost"

Na pitanje misli li kako bi tu poziciju dobio da nije bio na listi Mosta, Kikelj odgovara da mu je žao što se razmišlja na takav način.
„Mnoge moje kolege nisu dobile tu priliku. Treba poticati tu izvrsnost", kaže Kikelj.
Tu izvrsnost, kaže, Kovačić je prepoznao. I zaposlenje Kikelja brani visokim prosjekom ocjena.


„On nema člansku iskaznicu Mosta, stavljen je na listu Mosta, ali je kontaktiran samo zbog toga što je bio studentski pravobranitelj, što je na doktorskom studiju za javnu upravu", kaže ministar Kovačić.
Iz ministarstva tvrde kako Kikelj zadovoljava kriterije za posao. Ima završen studij, znanje jednog stranog jezika i zna se služiti računalom. U sindikatu kažu - sve po zakonu.
„Što se tiče njegove mladosti mogu samo reći da je Napoleon postao general s 24 godine, a ministar Bauk pomoćnik ministra obrane sa 27", kaže Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.


Iz HDZ-a, koji se proziva zbog bujanja administracije poručuju kako državni službenici moraju biti stručni i iskusni.


Oporba puše i na hladno

Oporbi nije sporno da ministar bira suradnike. No, pušu i na hladno.
„Most se zalaže za transparentnost, vidjeli smo na slučaju kum da to baš i nije tako u praksi, nadam se da ovo nije drugi slučaj", kaže SDP-ovac Gordan Maras.
Kikelj nije ušao u Most, no tvrdi da nikad nije bio član SDP-a.


No, u SDP-u nam je potvrđeno da je bio član. Napušta ga 5. kolovoza - samo dva dana poslije objavljenog Hamagovog natječaja, kojeg vodi HDZ-ovac iz Čakovca. Kikelj potom pojašnjava da je članstvo bilo uvjet za posao u proširenim biračkim odborima.
„Oni su mene uvjetovali da moram to potpisati i to sam učinio", kaže Kikelj.
U SDP-u, tvrdi, nije bio aktivan. U Ministarstvu, kaže, hoće, jer želi pomoći funkcioniranju kabineta i javne uprave.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 01.12.2016.

SLOBODNA DALMACIJA o zahtjevima za povrat Državnog inspektorata

 ... za čitanje klikni na sliku

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 01.12.2016.

GLAS SLAVONIJE o nevoljama osječkih vatrogasaca

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Nezaposlenost raste četvrti mjesec zaredom: Stopa nezaposlenosti u siječnju porasla na 15,4 posto

Nezaposlenost raste četvrti mjesec zaredom: Stopa nezaposlenosti u siječnju porasla na 15,4 posto

Autor: Lider/Hina Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je u siječnju porasla na15,4 posto, sa14,8 posto mjesec dana prije, što je četvrti mjesec zaredom kako nezaposlenost raste na mjesečnoj razini, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Opširnije

Sever pozvao Vladu da spriječi poskupljenje plina i struje

Sever pozvao Vladu da spriječi poskupljenje plina i struje

(HRT) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever pozvao je Vladu da uloži maksimalne napore kako struja i plin ne bi poskupjeli, jer većina građana već i ovako ulaže krajnje napore i odricanja kako bi svojim mjesečnim prihodima pokrila redovite mjesečne rashode u kućanstvu.

Opširnije

Pismo NHS-a predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

Pismo NHS-a predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE n/p predsjednika, gosp. Andreja Plenkovića Poštovani gospodine Plenkoviću, ususret današnjoj sjednici Vlade RH, na kojoj se očekuje donošenje odluke o novoj, većoj cijeni plina i struje, tražimo Vladu RH, ulaganje maksimalnih napora kako struja i plin ne bi poskupjeli. Većina građana već i ovako ulaže krajnje napore i odricanja kako bi svojim mjesečnim prihodima pokrila svoje redovite mjesečne rashode u kućanstvu. Bilo kakvi izvanredni rashodi za te iste građane prava su „noćna mora“.

Opširnije

Zimski paket europskog semestra: pregled napretka država članica prema ekonomskim i socijalnim prioritetima

Zimski paket europskog semestra: pregled napretka država članica prema ekonomskim i socijalnim prioritetima

Europska komisija - Priopćenje za tisak Bruxelles, 22. veljače 2017. - Europska komisija objavila je danas svoju godišnju analizu ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama, uključujući ocjenu preostalih neravnoteža. Komisija je objavila i izvješće o provedbi Fiskalnog ugovora, izvješće o analizi stanja duga u Italiji te izvješće o pogrešnom prikazivanju statističkih podataka u Austriji, koje je popraćeno prijedlogom novčane kazne upućenim Vijeću.

Opširnije

EU postigao dogovor protiv poreznog dampinga

EU postigao dogovor protiv poreznog dampinga

Autor: Lider/Hina Ministri financija zemalja članica Europske unije postigli su u utorak u Bruxellesu politički dogovor o novim pravilima koja bi trebala onemogućiti multinacionalnim korporacijama da svoj dobit prijavljuju tamo gdje plaćaju najmanji porez, nego tamo gdje dobit i ostvaruju.

Opširnije

Počeli pregovori Vlade i sindikata javnih službi o kolektivnom ugovoru

Počeli pregovori Vlade i sindikata javnih službi o kolektivnom ugovoru

(HRT) Pregovori Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima o Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama započeli su u sjedištu Matice hrvatskih sindikata, a uoči početka obje su strane izrazile vjeru u postizanje dogovora.

Opširnije

SINDIKATI ZAGRMILI: Evo što imamo za reći o Svjetskom Danu socijalne pravde

SINDIKATI ZAGRMILI: Evo što imamo za reći o Svjetskom Danu socijalne pravde

NEZAVISNI SINDIKAT Autor: dnevno.hr Međunarodna organizacija rada donijela je u lipnju 2008. godine Deklaraciju o socijalnoj pravdi za pravednu globalizaciju. Deklaracija poseban naglasak stavlja na promicanje zaposlenosti, stvaranjem održivog institucionalnog i gospodarskog okruženja, poštivanje temeljnih načela prava na rad, promicanje socijalnog dijaloga i tripartizma te razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite.

Opširnije

NHS postao punoljetan

NHS postao punoljetan

NHS - Prije točno 18 godina u Zagrebu su osnovani Nezavisni hrvatski sindikati. Svima koji čine Nezavisne hrvatske sindikate želimo sretnu 18. obljetnicu!

Opširnije

Ćorić zatražio da se odredbe iz kolektivnog ugovora primjenjuju do dogovora sa sindikatima

Ćorić zatražio da se odredbe iz kolektivnog ugovora primjenjuju do dogovora sa sindikatima

ZAPOSLENI U JAVNIM SLUŽBAMA NEĆE OSTATI NA VJETROMETINI (NOVI LIST) Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić svjestan je, čini se, da sa sindikatima javnih službi neće dogovoriti sadržaj novog Temeljnog kolektivnog ugovora do 12. ožujka kada prestaje tromjesečna produžena primjena pravnih pravila iz isteklog TKU-a, ali i granskih kolektivnih ugovora.

Opširnije

Tko bi sve mogao u opći štrajk ovog proljeća?

Tko bi sve mogao u opći štrajk ovog proljeća?

UBRZANI SINDIKALNI PULS Autor: S. Srdoč (tportal.hr) Sprema li se u Hrvatskoj veliki štrajk javnih službi? Hoće li se željezničari, poštari i učitelji ugledati na svoje grčke, francuske ili talijanske kolege i obustaviti rad propadnu li pregovori sindikata i Vlade? Radnički problemi su nagomilani, a sindikalni vođa Vilim Ribić ovih dana govori o mogućem općem štrajku. Što kažu njegovi kolege sindikalisti? Kuha li se nešto na toj sceni, je li iluzorno očekivati sindikalno jedinstvo, baš kao što je nezamislivo da se zaposlenima u javnom sektoru štrajkom solidarnosti pridruže i zaposleni u privatnom sektoru, proizvodeći generalni štrajk u Hrvatskoj?

Opširnije

Hrvati za kredite dužni 117,6 milijardi kuna

Hrvati za kredite dužni 117,6 milijardi kuna

(POSLOVNI DNEVNIK) Ukupni stambeni krediti vezani za euro iznosili su krajem prosinca prošle godine 40,5 milijardi kuna, što je 4,7 milijardi kuna ili 13,2 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine. Ukupni krediti stanovništva krajem prošle godine iznosili su, prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), 117,6 milijardi kuna te su prema kraju 2015. smanjeni za 5,5 posto, čime je nastavljen pad na godišnjoj razini, koji traje od srpnja 2015.

Opširnije

Vlada uvodi trošarine na obnovljive izvore energije

Vlada uvodi trošarine na obnovljive izvore energije

(HRT) Hoće li plin poskupjeti za 20%? Zašto Vlada liberalizira tržište? Može li država, koja većinu plina crpi iz vlastitih izvora, imati socijalnu cijenu tog energenta? Gosti emisije bili su: Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a i bivši ministar gospodarstva; državni tajnik Ante Čikotić; Krešimir Sever, predsjednik NHS-a; Darko Horvatić, komentator HRT-a i Damir Škugor, direktor Službe trgovine prirodnim plinom Ine.

Opširnije

Svijet se mijenja iz temelja: Europski parlament izglasao Cetu

Svijet se mijenja iz temelja: Europski parlament izglasao Cetu

SLOBODNA TRGOVINA Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su podržali ratifikaciju Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA), koji bi trebao povećati razmjenu usluga, robe i ulaganja između Kanade i EU-a i ukinuti gotovo sve carine u trgovini između dvije strane

Opširnije

Bernardić: SDP obnavlja dijalog sa sindikatima

Bernardić: SDP obnavlja dijalog sa sindikatima

SASTANAK SA SINDIKALISTIMA »Svi komunikacijski kanali u zemlji su još od Zorana Milanovića pokidani. Postojeća vlast je tvrdila da će ih obnoviti, međutim već sad zadnji primjeri pokazuju da je to bila prazna priča. Pogotovo ovaj primjer s aktivnom politikom zapošljavanja i 'SOR-ovcima'. To je politika protivna nacionalnim interesima jer i dalje tjera ljude van iz zemlje i pogoduje iseljavanju, a nema težeg i većeg problema u Hrvatskoj«, poručio je Ribić

Opširnije

Privatizacija javnih usluga i multinacionalne koje mogu tužiti državu...što se zamjera trgovinskom sporazumu CETA između Eu i Kanade?

Privatizacija javnih usluga i multinacionalne koje mogu tužiti državu...što se zamjera trgovinskom sporazumu CETA između Eu i Kanade?

SLOBODNA TRGOVINA Vijesti.hr CETA-u bi Europski parlament trebao izglasati u srijedu, a nakon toga ide na glasanje u svaki državni parlament. Europski parlament bi u srijedu 15. veljače trebao izglasati trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade imena CEFTA.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

U 2017. godini očekujem...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja