SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Srijeda, 14.12.2016.

SJEDNICA VLADE
Plenković obećao božićnice


Amandmani na državni proračun za 2017. godinu te pitanje isplate božićnica zaposlenima u javnim i državnim službama, glavne su teme današnje sjednice Vlade uoči sutrašnja izglasavanja proračuna u Saboru

(Tportal.hr, 14. prosinca 2016.) "Iza nas je cjelovita porezna reforma, novi zakon o javnim nabavama, a pred nama je sutra usvajanje proračuna u Saboru i smatram da smo time u vrlo kratkom roku ispunili očekivanja", kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade te najavio da se dijalog sa sindikatima javnih i državnih službi nastavlja te da će božićnice javnim i državnim službenicima biti isplaćene do kraja godine.

 

VLADA: Božićnica sindikatima državnih i javnih službi

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio kako će se do kraja godine iznaći sredstva za isplatu božićnica zaposlenicima državnih i javnih službi.

(PolitikaPlus, 14. prosinca 2016.) "U fazi smo razgovora sa socijalnim partnerima, sindikatima javnih i državnih službi. Očekujem nastavak tih razgovora u pozitivnom i konstruktivnom tonu i želim reći da će se, uz sav angažman i mogućnosti koje su na raspolaganju, do kraja ove godine, u koordinaciji Ministarstva financija, iznaći sredstva kako bi se isplatila božićnica državnim i javnim službenicima. Nadamo se, do kraja ove kalendarske godine", rekao je Plenković u uvodu sjednice Vlade. 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 14.12.2016.

PISMO BOŽIĆU IZ DRŽAVNE UPRAVE

Dragi Božiću, dođi na vrijeme da mama ne pegla karticu!


Dragi Božiću,
pišem Ti jer mama kaže da ćeš ove godine doći kasnije, a možda tek druge godine.
Tata kaže da će mama zbog toga opet peglati karticu.
Ja znam da mama ne voli peglati, jer tata uvijek nosi majice koje se, kako kaže mama, na njemu same ispeglaju, pogotovo na trbuhu, ali tata kaže da karticu stalno pegla.
Ako je to ono kad kupuje bez novaca pa ga onda nikad nema jer mora platiti za karticu, moram priznati da mi nije sasvim jasno ko tu kome i što plaća.
Tata kaže da njega ništa ne pitam jer je on u blokadi i kako će njemu božićnicu ionako pojesti dug za kredit od stričeka Štefa kojemu je jamac, a mama kaže da će i nju stići ovrha ako tako nastavi.
Kad tako govore u šiframa ja ih ništa ne razumijem, osim da će božićnica koju mama dobije na sudu gdje piše što govore suci stići nakon Božića pa će zato kod nas i Božić doći kasnije.
Zato te molim Božiću da kao i dosad dođeš na vrijeme, kako se mama i tata ne bi opet svađali oko peglanja kartica i meni pod bor (imamo plastični od prošle godine) doneseš onaj autić na daljinski o kojem sam ti već pričao, a sad te opet podsjećam.
Vjeroučiteljica kaže da je Božić u srcu i mislim da je u pravu jer su za Božić svi malo bolji nego inače, ali kad dobiješ poklon još ti je ljepši.
Šaljem ti i crtež koji sam naslikao.
Voli te Danijel

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 14.12.2016.

ZAPELI PREGOVORI O POVEĆANJU PLAĆE
Sindikati u petak očekuju konačnu ponudu Vlade


(GLAS SLAVONIJE, 14. prosinca 2016.) Pregovori predstavnika Vlade i sindikata državnih službi o rastu osnovice za plaće nastavljaju se u petak, izvijestio je u utorak predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić nakon još jednog kruga razgovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Radi se o realizaciji sporazuma iz 2009. o rastu osnovice za plaće zaposlenima u državnim službama za šest posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za više od dva posto.
- Ništa nije dogovoreno, u petak bismo trebali znati kakva je konačna ponuda - rekao je Jagić napominjući da su razgovarali i o sastanku Vlade sa sindikatima javnih službi. "Vlada pokušava zadovoljiti državne i javne službe, i tu smo se našli u nekakvoj slijepoj ulici i nadam se da će se to riješiti do petka", kazao je Jagić.
Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika policije Zdravko Lončar napomenuo je da su sindikati zamoljeni za "time out" kako bi Vlada usuglasila ponudu iza koje može stati. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da su iz Vlade, nakon što su propali pregovori s javnim službama, zatražili nekoliko dana vremena da stvari ponovno poslože, a u petak će izići s novim prijedlogom i ponudom za povećanje osnovice.
- Razgovarali smo i o drugim stvarima vezanim uz sporazum i očekivali smo Vladinu ponudu, no nismo je dobili, i tu se otvaraju pitanja zanimljiva objema stranama - kazao je Pleša. Na upit je li im prihvatlijv model povećanja osnovice ponuđen javnim službama - tri posto 1. travnja i još tri 1. studenoga, Pleša je rekao kako prvo trebaju vidjeti što će ponuditi Vlada i da svaku ponudu koju dobiju moraju iskomunicirati sa sindikalnim članstvom.
- Imamo vremena do kraja godine jer se naš sporazum automatski aktivira od 1. siječnja 2017., kada počinju teći rokovi koji bi bili relevantni u eventualnim sudskim sporovima - pojasnio je. Odgovarajući na upit o mogućim sindikalnim akcijama, Pleša je rekao kako za njih ima vremena, a o tome ne želi špekulirati.
Sindikati javnih službi su, pak, nakon propalih pregovora o povećanju osnovice za plaće u otvorenom pismu pozvali premijera Andreja Plenkovića da ih nakon "neugodne završnice pregovora primi ili sazove pregovaračke timove obiju strana kako bi čuo punu informaciju i na temelju toga procijenio tko je doista pregovarao u dobroj vjeri, a tko je onemogućio konsenzus". Sindikalci su izrazili razočaranje Vladinim odnosom u pregovorima, ocijenivši ga ponižavajućim za sindikate i njihovih 250.000 članova koji s pravom očekuje da Vlada nakon sedam godina ispuni obveze o povećanju plaća i rješavanju pitanja dugova zaposlenima u javnim službama.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 13.12.2016.

Pleša: Imamo ugovor o automatizmu povećanja plaća i očekujemo realizaciju


(HRT, 13. prosinca 2016.) Sindikalni pregovarači državnih službi danas su u Ministarstvo rada došli čuti vladinu ponudu kojom bi se realizirao sporazum o povećanju osnovice plaće od 6%. No nakon dva i pol sata razgovora otišli su bez ponude. Na pregovore se vraćaju u petak.

Kad smo sklapali sporazum nije bilo važno dali stoji u definiciji "u 2 tromjesečja" ili "za 2 tromjesečja". Kad dođete u situaciju da sporazum realizirate onda se gleda svako slovo, svaka točka i zarez. Smatramo da je sporazum vrlo jasan očekujemo njegovu realizaciju. Danas s vladine strane nismo čuli niti jedan konkretan prijedlog i onda ga očekujemo u petak, rekao je u središnjem Dnevniku HRT-a predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

Na pitanje jesu li njihove odredbe ugovora s Vladom bolje od odredbi ugovora sindikata javnih službi Pleša je rekao da je teško reći jesu li su odredbe ugovora državih sindikata bolje, ali su jednostavije i operativnije. Naš ugovor koji smo potpisali 2009. vrlo jasan. Onog trenutka kada se ostvare uvjeti, rast BDP-a za 2 tromjesečja u jednoj godini, da se odmah od sljedeće godine, u ovom slučaju od 1. siječnja 2017. da se osnovica automatski vraća na razinu osnovice iz 2009. godine, dodao je.

Ostaje sporno pitanje 2016. godine jer je BDP rastao i tijekom 2015., a onda je Državni zavod za statistiku počeo izvoditi s decimalama govoreći da je rast BDP-a 1.9999... To je veći bio način na koji se pokušavalo reći da rast nije ostvaren pa se ovi sporazumi ne mogu realizirati, izjavio je Pleša.

 

Sve je na stolu, nisam siguran u kojem će pravcu ići ponuda Vlade. Vidjet ćemo što će Vlada ponuditi. Imamo sporazum koji jasno definira automatizam primjene osnovice i povećanje plaće za 6%. Ako se to ne bi dogodilo, onda moramo ići pred naše članstvo i pitati što ćemo napraviti, rekao je Pleša.

Na pitanje što očekuje da će sutra Vlada na sjednici odlučiti po pitanju božićnica, odnosno hoće li se i kada isplatiti javnim i državnim službenicima, Pleša rekao kako misli da božićnica ne bi trebala biti sporna. Dobili smo informaciju da će božićnice biti, samo ne znamo ovaj mjesec ili idući. Ja se nadam ovaj mjesec, odgovorio je Pleša.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 13.12.2016.

Pregovori Vlade i sindikata državnih službi - bez dogovora


(HRT, 13. prosinca 2016.) Bez dogovora završio je današnji krug pregovora predstavnika sindikata, državnih službi i vladinog pregovaračkog tima o realizaciji sporazuma o rastu osnovice plaća za šest posto slijedom rasta BDP-a.

Pregovori će se nastaviti u petak.
Prema riječima predstavnika sindikata, nisu dobili konkretnu ponudu, nego su samo obaviješteni o pojedinostima jučerašnjeg neuspješnog pokušaja potpisivanja sporazum s javnim službama. Sindikati nisu mogli potvrditi ni hoće biti isplaćene božićnice, no očekuju da hoće.
Uoči početka sastanka predsjednik Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Boris Pleša istaknuo je da će insistirati na ispunjenju sporazuma i 6-postotnom povećanju osnovice od početka godine. "Vidjet ćemo što će nam vladina strana ponuditi, posebice u kontekstu jučerašnjih događaja, dodao je. Pojasnio je kako svaki sporazum koji potpišu sindikati javnih ili državnih službi vrijedi i za one druge. Odgovarajući na novinarski upit rekao je da će božićnice biti isplaćene i u javnim i u državnih službama i da bi to prema neslužbenim informacijama, moglo biti još ove godine.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da im je prihvatljiva vladina ponuda o povećanju osnovice 1. travnja i 1. studenog iduće godine.

 

Ne zna se kad će se nastaviti pregovori s osam sindikata javnih službi. Sindikalisti ističu da nisu mogli pristati na uvjete Vlade - nižu osnovicu plaća za 2016., preispitivanje pravne utemeljenosti i isplatu božićnica u siječnju. Zatražili su i sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem. "Predsjednik Vlade bi trebao imati punu infomaciju tko je pokušavao u iskrenoj namjeri postići konsenzus i dogovor, tko je pregovarao u dobroj mjeri, i tko je nemogućim zahtjevima onemogućio konsenzus i dogovor", izjavio je predsjednik Matice sindikata i potpredsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 13.12.2016.

TVRDO PREGOVARANJE
Vlada pokušava unijeti razdor među sindikate


Nakon što su u ponedjeljak propali gotovo cjelodnevni pregovori Vlade s osam sindikata javnih službi o povećanju plaća javnih službenika, oni bi trebali biti nastavljeni danas u 11 sati, ali s predstavnicima sindikata državnih službenika. Iako nije precizirano kada će se nastaviti pregovori sa sindikatima javnih službenika, izvjesno je da će se oni odvijati u puno sumornijem ozračju jer je Vlada sporazum koji je bio osnova za te pregovore proglasila pravno dvojbenim, na što su sindikati poručili kako Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri i najavili tužbe

Autor: Tomislav Oharek

"Posljednjih nekoliko tjedana pregovaramo u dobroj vjeri, međutim, pozicije s kojih smo polazili mi, a s druge strane naši sindikalni partneri, bile su vrlo različite. Da smo imali vremena, vjerujem da bismo postigli dogovor i vjerujem da ga možemo postići.

Mi ćemo se ponašati odgovorno prema proračunu RH. Bez obzira na činjenicu što neki misle da nepoštivanjem njihovih ideja mi ne poštujemo mišljenje svih građana Hrvatske. Dobra vjera postoji. Želja za razgovorom postoji", rekao je u ponedjeljak ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te jedan od pregovarača, odgovorio mu je da je potpisao velik broj sporazuma, a što se tiče pravne valjanosti, pitao se bi li ih Ćorić i Marić držali punih osam sati kada bi bila istina da sporazum nije pravno valjan.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, rekao je da je njegov sindikat u boljoj poziciji od onih koji zastupaju javne službenike.

"Sporazum koji smo mi potpisali 2009. puno je jednostavniji. U trenutku kada se rast BDP-a ostvari dva tromjesečja zaredom, dva ili više posto osnovice se vraća. Danas imamo sastanak s pregovaračkim odborom Vlade i očekujemo realizaciju tog sporazuma koji je vrlo jasan. Možda ne bismo trebali doći na sastanak jer je riječ o automatizmu, ali ćemo doći jer smo ozbiljni partneri", rekao je Pleša.

S njime se složio i Ćorić, poručivši kako taj sporazum nije sporan.

"Kada govorimo o rastu plaća nakon dva uzastopna tromjesečja rasta BDP-a, nije isto kod državnih i javnih službenika. Kod državnih se rast podrazumijeva automatikom, a kod javnih nije tako izražen automatizam. Kod javnih su sporni dijelovi koji se tiču prilagodbe, odnosno konvergencijskog momenta, a sporna su i pitanja potpisa, na određenim dokumentima ima niz pravnih anomalija. Vlada je u petak, odnosno jučer, imala želju potpisati. To je nesporno. Jučer smo na sastanku govorili o pruženoj ruci, odnosno kompromisu obiju strana", rekao je Ćorić.

Što o toj ruci misli, odgovorio mu je Ribić:

"Narušili ste sve moguće principe koje ste mogli. Gospodarstvo je iz krize izišlo prije dvije godine, deficit srušen na 1,6 posto, kako nema novca? Samo nikad nema novca za ove ljude, medicinske sestre, znanstvenike... Ova zemlja ostaje bez najvažnijeg resursa, bez dijamanata izbrušenih u obrazovnom sustavu. Javni sektor služi svim slojevima ove zemlje", naglasio je Ribić i dodao:

"Hvalili smo riječi Plenkovića, ali, naravno, svi iščekujemo djela. Očekujemo da se uključi u ovu priču jer je riječ o moralnoj vjerodostojnosti ove vlasti. Mogu reći da ministar i premijer mogu biti mirni tijekom Božića i nove godine. Jesam dovoljno rekao?" poručio je Ribić.

Ćorić mu je odgovorio da je premijer jasno artikulirao stavove kojima će se ova vlada voditi tijekom mandata.

"Mi smo predvidjeli u okviru cijelog paketa rješenja 700 milijuna kuna u 2017. godini, a to preliveno na 2018. treba ići do dvije milijarde kuna, ako to nije pozitivan iskorak, ne znam što jest", pitao se Ćorić.

"U smjernicama koje smo primili toga uopće nije bilo. To ne mijenja optiku. Koliko je to opterećenje, nas nije briga, naša je briga da se ispoštuju obveze prema 250.000 ljudi. Vlada je podmetnula sindikatima da pristanemo na nešto što bi derogiralo vjerodostojnost sindikata u razdoblju od punih sedam godina", zaključio je Ribić, na što je Pleša pomirljivo dodao kako se nada dobrom rješenju.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 13.12.2016.

OPATIJA: Potpisani ugovori oko osnovica plaća za djelatnike gradske uprave i gradskih ustanova

(Opatija.hr, 13. prosinca 2016.) U uredu gradonačelnika danas je potpisan Sporazum o visini osnovice za 2017. godinu u gradskoj upravi Grada Opatije, Dječjem vrtiću Opatija i Festivalu Opatija, kao i aneksi Kolektivnih ugovora kojima se reguliraju pojedina materijalna prava.

Potpisivanju su prisustvovali predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Božena Strugar, kao predstavnica jednog od Sindikata koji djeluje u Dječjem vrtiću Opatija, u ime Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske za Grad Opatiju i Festival Opatiju prisustvovao je sindikalni povjerenik Željko Harbaš. U ime Osnivača Dječjeg vrtića i Festivala Opatija, odnosno Poslodavca za gradsku upravu, akte je potpisao gradonačelnik Ivo Dujmić.

Predstavnici ugovornih strana usuglasili su se da visina osnovice, kao i materijalna prava, ostaju na razini 2016. godine. Podsjećamo da je u 2016. godini osnovica za obračun plaće u Dječjem vrtiću Opatija i Gradskoj knjižnici i čitaonici V.C. Emin Opatija uvećana za 5% dok je zaposlenicima Grada, Festivala i Javne vatrogasne postrojbe, kojima je umanjena osnovica za 3% u 2013., 2014., 2015. godini, vraćena na iznos prije umanjenja.

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 12.12.2016.

DVOSTRUKA KAZNA
Otac alimentaciju za djecu nije plaćao majci, a kad je ona nije platila njemu - izgubila je posao

Gubitak jedinog izvora prihoda za osuđenu osobu kudikamo je stroža sankcija od one izrečene u kaznenom postupku
    
Donedavna djelatnica općinskog suda nakon mučne obiteljske situacije suočila se sa sudskom osudom koja ju je stajala i radnog mjesta

AUTOR: Romana Kovačević Barišić

(VEČERNJI LIST, 12. prosinca 2016.) Pravomoćna presuda radi neplaćanja alimentacije za obveznika uzdržavanja znači ovrhu. Ako je pravomoćno osuđena osoba ujedno državni službenik, ostat će i bez posla. To se dogodilo 52-godišnjoj majci dvoje djece, S. M. (podaci poznati redakciji), do studenog zaposlenoj na mjestu administratorice jednog općinskog suda. Svatko će prvo pomisliti: pa zašto nije plaćala alimentaciju?! Odgovor treba tražiti u poremećenim obiteljskim odnosima koji uključuju i nasilje. Djecu je sud naizmjence na skrb povjeravao ocu pa majci, a dok su kao mala, nakon rastave, bila kod majke, otac nije plaćao alimentaciju i za to je ostao dužan 55.000 kn.

 

Dugove ostavio bivšoj supruzi

Nije imao prihoda pa se nije imalo otkud ni naplatiti - kao što to prečesto biva! Zajedničke dugove ostavio je bivšoj supruzi, pa i otplatu automobila - koji je odvezao sa sobom.

- Kad sam kćer ispisivala iz vrtića, ispalo je da ga nije plaćao iako je to preuzeo na sebe. Nisam plaćala alimentaciju jer sam znala da bi on uzeo taj novac. Djeci sam davala kad god sam i koliko mogla. Kćer su ponovno dodijelili meni nakon što su je bivši suprug i sin, koji je sad punoljetan, teško premlatili - kazala je. Osuđena je ljetos, a bez posla je ostala prije mjesec dana. Kako će s 52 godine naći novi, pitanje je. Sindikat državnih službenika pokušava joj pomoći. U Uredu pučke pravobraniteljice održan je i sastanak na kojem je zaključeno kako u njegovo rješavanje treba uključiti više resora, ali se do danas nije ništa promijenilo.

 

Gubitak izvora egzistencije

Prema Zakonu o državnim službenicima, državna služba prestaje službeniku po sili zakona kad je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci, odnosno kad je osuđen za kazneno djelo koje je zapreka za prijam u državnu službu.

- Ovakvim se uređenjem državni službenici osuđeni za kazneno djelo koje nema veze sa službom koju obavljaju, niti na nju utječe, dvostruko kažnjavaju, pri čemu sankcija prestanka službe odnosno gubitak izvora egzistencije predstavlja nesrazmjernu i kudikamo strožu sankciju od one izrečene u kaznenom postupku. Time se, u slučaju S. M., dovodi u pitanje i svrha kazne izrečene u kaznenom postupku jer se ona izriče sa svrhom osvješćivanja i promjene inkriminiranog ponašanja, a gubitak izvora zarade sigurno neće doprinijeti redovitom plaćanju alimentacije - kaže Siniša Kuhar iz Sindikata.

Na Pravnom su fakultetu raspravljali o slučaju i izradit će, kažu, pravno mišljenje o ovom slučaju.

- Ne ulazeći u pravno tumačenje, smatram kako se u ovom slučaju nije dovoljno vodilo računa o primjerenosti kazne ni o dobrobiti djece koja ostaju bez mogućnosti da jedan od roditelja doprinosi za njihovo uzdržavanje. Smatram kako prvenstveni interes pravde ne može uvijek biti doslovna primjena članka zakona bez vođenja računa o kontekstu i širim posljedicama koje izrečena kazna može proizvesti. Vjerujem da će se u budućnosti naći način da se promijeni (ospori) izrečena presuda te da se postojeća pravna regulativa uskladi s načelom razmjernosti u izricanju kazni - mišljenja je prof. Nino Žganec, predstojnik Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 10.12.2016.

NOVI LIST o rezultatima pregovora o sporazumu o osnovici

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 09.12.2016.

IZBORILI SE ZA 6% POVEĆANJA
Zaposlenima u javnim službama rast će plaće, a dobit će i božićnicu

Kompromis: sindikati će se odreći potraživanja za 6 posto povećanja plaća u 2016. godini 

AUTOR: Romana Kovačević Barišić

(VEČERNJI LIST, 9. prosinca 2016.) Osnovica plaća u javnim službama od 1. travnja 2017. godine porast će za tri posto, a još toliko rast će od 1. studenog. Takav su dogovor danas postigli predstavnici sindikata javnih službi s Vladinim pregovaračkim timom, a njime će se poštovati obveza prema zaposlenima u javnim službama zapisana 2009. godine u sporazumu o rastu plaća od šest posto nakon što BDP dva kvartala zaredom raste dva posto. Sindikati su iscrpljeni, ali zadovoljni izašli s petosatnog sastanka u Ministarstvu rada. Pravnici obiju pregovaračkih strana imat će radni vikend jer će dogovoreno pretočiti u tekst Dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru koji bi trebalo u ponedjeljak ujutro i potpisati.


Pregovori početkom 2017.

- Strateški cilj je postignut - kaže Ljubica Pilić iz Sindikata zaposlenih u kulturi, jednog od šest sindikata potpisnika TKU-a, dodavši da će se o svemu ostalom nastaviti pregovarati naknadno. Naime, u ponedjeljak istječe Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i od utorka je na snazi tzv. produljena primjena tog ugovora, a za to se vrijeme on ne može mijenjati. Stoga je jasno da su sindikati u pet do dvanaest uspjeli postići pristanak druge strane na svoje glavne zahtjeve. Do Božića će im biti isplaćene i božićnice zajamčene TKU-om, u ukupnom iznosu od 370 milijuna kuna, odnosno 1250 kuna po zaposlenom.

- Ministar Marić rekao je da novac za božićnice nije osigurao, ali da ćemo božićnice ipak dobiti. Isto je tako bilo i s regresom, nije predviđen, ali je bio isplaćen iako se za to nije unaprijed osigurao novac - navodi Ljubica Pilić.

Dodatak TKU-u za javne službe vrijedit će do 1. kolovoza 2017. godine, ali će u njemu jasno biti utvrđeni termini povećanja i u travnju i u studenom. Zašto će onda vrijediti do ljeta? Zato što do tada vrijedi temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, a Vladi je stalo da ti dokumenti budu i terminski usklađeni, objašnjava Branimir Mihalinec, koordinator sindikalnog pregovaračkog tima i čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

 

Kriza je završila

- Krajem prvog kvartala sljedeće godine započinjemo pregovore o novom, višegodišnjem kolektivnom ugovoru u kojem će morati biti utvrđena dinamika usklađivanja plaća u javnim službama s plaćama u gospodarstvu. Vrijeme krize je prošlo i trebamo nakon sedam godina postaviti metodologiju kojom će se konačno doći do pravednih plaća za javne službenike - kaže Mihalinec. A postave li se stvari tako, napominje, dug za 2016. godinu u tom slučaju nije toliko značajan.

Naime, svaki je dogovor kompromis pa tako i u ovom slučaju sindikati od nečega moraju odustati. Iako stoje pri tome da im Vlada duguje i da zaposleni imaju pravo na 6-postotno povećanje plaća i u 2016. godini, tog će se potraživanja, kako stoje stvari, odreći. To više jer se sudska praksa za utužene jubilarne nagrade pokazala poprilično neujednačena, pa dok su neki po istoj osnovi tu tužbu dobili, u drugom slučaju pojedinci su je pod jednakim okolnostima izgubili. Inače, sindikati procjenjuju da dug države javnim službama iznosi između 1,4 i 1,5 milijardi kuna.

 

Isto i državnim službenicima

Jednako kao javnim službenicima, odnosno zaposlenima u školstvu, na fakultetima, u zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi - kazalištima, arhivima i sl., povećanje osnovice za plaće sljedeće godine, kao i isplata božićnica u periodu od iduća dva tjedna, koliko do Božića preostaje, uslijedit će i državnim službenicima, odnosno zaposlenima u ministarstvima, agencijama, Poreznoj i Carinskoj upravi...

Naime, i dosadašnja praksa, ali i usmene najave ministra financija i Vladina pregovaračkog tima ovih dana govore da se sve što uspiju ispregovarati javnoslužbenički sindikati primjenjuje i na državne službenike.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u ponedjeljak će također biti na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u 8.30 jer su supotpisnici Dodatka TKU-a za javne službe, jer i tamo imaju članova.

- U utorak već imamo dogovoren sastanak za istu stvar u državnoj službi. Obično su se dosad isti uvjeti primjenjivali i za državne i za javne službenike - govori Siniša Kuhar, glavni tajnik državnoslužbeničkog sindikata.

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Nezaposlenost raste četvrti mjesec zaredom: Stopa nezaposlenosti u siječnju porasla na 15,4 posto

Nezaposlenost raste četvrti mjesec zaredom: Stopa nezaposlenosti u siječnju porasla na 15,4 posto

Autor: Lider/Hina Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj je u siječnju porasla na15,4 posto, sa14,8 posto mjesec dana prije, što je četvrti mjesec zaredom kako nezaposlenost raste na mjesečnoj razini, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Opširnije

Sever pozvao Vladu da spriječi poskupljenje plina i struje

Sever pozvao Vladu da spriječi poskupljenje plina i struje

(HRT) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever pozvao je Vladu da uloži maksimalne napore kako struja i plin ne bi poskupjeli, jer većina građana već i ovako ulaže krajnje napore i odricanja kako bi svojim mjesečnim prihodima pokrila redovite mjesečne rashode u kućanstvu.

Opširnije

Pismo NHS-a predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

Pismo NHS-a predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE n/p predsjednika, gosp. Andreja Plenkovića Poštovani gospodine Plenkoviću, ususret današnjoj sjednici Vlade RH, na kojoj se očekuje donošenje odluke o novoj, većoj cijeni plina i struje, tražimo Vladu RH, ulaganje maksimalnih napora kako struja i plin ne bi poskupjeli. Većina građana već i ovako ulaže krajnje napore i odricanja kako bi svojim mjesečnim prihodima pokrila svoje redovite mjesečne rashode u kućanstvu. Bilo kakvi izvanredni rashodi za te iste građane prava su „noćna mora“.

Opširnije

Zimski paket europskog semestra: pregled napretka država članica prema ekonomskim i socijalnim prioritetima

Zimski paket europskog semestra: pregled napretka država članica prema ekonomskim i socijalnim prioritetima

Europska komisija - Priopćenje za tisak Bruxelles, 22. veljače 2017. - Europska komisija objavila je danas svoju godišnju analizu ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama, uključujući ocjenu preostalih neravnoteža. Komisija je objavila i izvješće o provedbi Fiskalnog ugovora, izvješće o analizi stanja duga u Italiji te izvješće o pogrešnom prikazivanju statističkih podataka u Austriji, koje je popraćeno prijedlogom novčane kazne upućenim Vijeću.

Opširnije

EU postigao dogovor protiv poreznog dampinga

EU postigao dogovor protiv poreznog dampinga

Autor: Lider/Hina Ministri financija zemalja članica Europske unije postigli su u utorak u Bruxellesu politički dogovor o novim pravilima koja bi trebala onemogućiti multinacionalnim korporacijama da svoj dobit prijavljuju tamo gdje plaćaju najmanji porez, nego tamo gdje dobit i ostvaruju.

Opširnije

Počeli pregovori Vlade i sindikata javnih službi o kolektivnom ugovoru

Počeli pregovori Vlade i sindikata javnih službi o kolektivnom ugovoru

(HRT) Pregovori Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima o Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama započeli su u sjedištu Matice hrvatskih sindikata, a uoči početka obje su strane izrazile vjeru u postizanje dogovora.

Opširnije

SINDIKATI ZAGRMILI: Evo što imamo za reći o Svjetskom Danu socijalne pravde

SINDIKATI ZAGRMILI: Evo što imamo za reći o Svjetskom Danu socijalne pravde

NEZAVISNI SINDIKAT Autor: dnevno.hr Međunarodna organizacija rada donijela je u lipnju 2008. godine Deklaraciju o socijalnoj pravdi za pravednu globalizaciju. Deklaracija poseban naglasak stavlja na promicanje zaposlenosti, stvaranjem održivog institucionalnog i gospodarskog okruženja, poštivanje temeljnih načela prava na rad, promicanje socijalnog dijaloga i tripartizma te razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite.

Opširnije

NHS postao punoljetan

NHS postao punoljetan

NHS - Prije točno 18 godina u Zagrebu su osnovani Nezavisni hrvatski sindikati. Svima koji čine Nezavisne hrvatske sindikate želimo sretnu 18. obljetnicu!

Opširnije

Ćorić zatražio da se odredbe iz kolektivnog ugovora primjenjuju do dogovora sa sindikatima

Ćorić zatražio da se odredbe iz kolektivnog ugovora primjenjuju do dogovora sa sindikatima

ZAPOSLENI U JAVNIM SLUŽBAMA NEĆE OSTATI NA VJETROMETINI (NOVI LIST) Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić svjestan je, čini se, da sa sindikatima javnih službi neće dogovoriti sadržaj novog Temeljnog kolektivnog ugovora do 12. ožujka kada prestaje tromjesečna produžena primjena pravnih pravila iz isteklog TKU-a, ali i granskih kolektivnih ugovora.

Opširnije

Tko bi sve mogao u opći štrajk ovog proljeća?

Tko bi sve mogao u opći štrajk ovog proljeća?

UBRZANI SINDIKALNI PULS Autor: S. Srdoč (tportal.hr) Sprema li se u Hrvatskoj veliki štrajk javnih službi? Hoće li se željezničari, poštari i učitelji ugledati na svoje grčke, francuske ili talijanske kolege i obustaviti rad propadnu li pregovori sindikata i Vlade? Radnički problemi su nagomilani, a sindikalni vođa Vilim Ribić ovih dana govori o mogućem općem štrajku. Što kažu njegovi kolege sindikalisti? Kuha li se nešto na toj sceni, je li iluzorno očekivati sindikalno jedinstvo, baš kao što je nezamislivo da se zaposlenima u javnom sektoru štrajkom solidarnosti pridruže i zaposleni u privatnom sektoru, proizvodeći generalni štrajk u Hrvatskoj?

Opširnije

Hrvati za kredite dužni 117,6 milijardi kuna

Hrvati za kredite dužni 117,6 milijardi kuna

(POSLOVNI DNEVNIK) Ukupni stambeni krediti vezani za euro iznosili su krajem prosinca prošle godine 40,5 milijardi kuna, što je 4,7 milijardi kuna ili 13,2 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine. Ukupni krediti stanovništva krajem prošle godine iznosili su, prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), 117,6 milijardi kuna te su prema kraju 2015. smanjeni za 5,5 posto, čime je nastavljen pad na godišnjoj razini, koji traje od srpnja 2015.

Opširnije

Vlada uvodi trošarine na obnovljive izvore energije

Vlada uvodi trošarine na obnovljive izvore energije

(HRT) Hoće li plin poskupjeti za 20%? Zašto Vlada liberalizira tržište? Može li država, koja većinu plina crpi iz vlastitih izvora, imati socijalnu cijenu tog energenta? Gosti emisije bili su: Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a i bivši ministar gospodarstva; državni tajnik Ante Čikotić; Krešimir Sever, predsjednik NHS-a; Darko Horvatić, komentator HRT-a i Damir Škugor, direktor Službe trgovine prirodnim plinom Ine.

Opširnije

Svijet se mijenja iz temelja: Europski parlament izglasao Cetu

Svijet se mijenja iz temelja: Europski parlament izglasao Cetu

SLOBODNA TRGOVINA Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su podržali ratifikaciju Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA), koji bi trebao povećati razmjenu usluga, robe i ulaganja između Kanade i EU-a i ukinuti gotovo sve carine u trgovini između dvije strane

Opširnije

Bernardić: SDP obnavlja dijalog sa sindikatima

Bernardić: SDP obnavlja dijalog sa sindikatima

SASTANAK SA SINDIKALISTIMA »Svi komunikacijski kanali u zemlji su još od Zorana Milanovića pokidani. Postojeća vlast je tvrdila da će ih obnoviti, međutim već sad zadnji primjeri pokazuju da je to bila prazna priča. Pogotovo ovaj primjer s aktivnom politikom zapošljavanja i 'SOR-ovcima'. To je politika protivna nacionalnim interesima jer i dalje tjera ljude van iz zemlje i pogoduje iseljavanju, a nema težeg i većeg problema u Hrvatskoj«, poručio je Ribić

Opširnije

Privatizacija javnih usluga i multinacionalne koje mogu tužiti državu...što se zamjera trgovinskom sporazumu CETA između Eu i Kanade?

Privatizacija javnih usluga i multinacionalne koje mogu tužiti državu...što se zamjera trgovinskom sporazumu CETA između Eu i Kanade?

SLOBODNA TRGOVINA Vijesti.hr CETA-u bi Europski parlament trebao izglasati u srijedu, a nakon toga ide na glasanje u svaki državni parlament. Europski parlament bi u srijedu 15. veljače trebao izglasati trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade imena CEFTA.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

U 2017. godini očekujem...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja