SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Subota, 23.12.2017.

NAPOKON OPREMLJENI
Policajcima stigla topla odjeća i obuća

(GLAS SLAVONIJE, 22. prosinca 2017.) Hrvatski policajci svoje bi poslove trebali obavljati u toplijoj odjeći i obući, s obzirom na to da je danas dovršena nabava hlača, košulja dugih rukava, kišnih kompleta, čarapa i ostale opreme.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u petak na konferenciji za novinare da je ispunjen cilj nabave 34 milijuna kuna vrijedne policijske opreme koja se prioritetno isporučuje u policijskim upravama kako bi je do kraja godine dobili svi policajci. Zatečeno stanje u MUP-u nije bilo bajno, rekao je Božinović, dodavši da je ministarstvo obavilo velik posao oko nabave opreme za velik broj policajaca koji nije raspolagao opremom koja im pripada.

MUP je isporučeno 17.000 hlača, 12.000 košulja dugih rukava, 2700 kišnih kompleta, više od 146 tisuća ljetnih i zimskih čarapa. Isporučena oprema uključuje i 5170 vodo i vjetronepropusnih jakni, 11.500 gležnjača i visokih zimskih cipela, 1000 vunenih kapa i 350 komada sportske opreme.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 22.12.2017.

Povećani koeficijenti: 7600 policijskih službenika dobiva veće plaće 


(Dnevnik.hr, 21. prosnca 2017.) Vlada je u četvrtak izmijenila Uredbu o plaćama policijskih službenika kojom se povećavaju koeficijenti za policajce sa srednjom stručnom spremom, interventnoj i specijalnoj policiji, a izmjenom Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MUP-a napravljen je preustroj u upravama za poslove kriminalističke policije, forenzička ispitivanja i vještačenja te europske i međunarodne poslove.

Izmjenom Uredbe o plaćama policijskih službenika usklađuje se plaća policijskih službenika sa srodnim službenicima, primjerice pravosudnih policajaca Ministarstva pravosuđa. Tako se, primjerice, za policijske službenike, policijske službenike za graničnu kontrolu, policijske službenike za zaštitu granice, policijske službenike-mornare koeficijent složenosti poslova s 0,800 povećava na 0,850.

Za vođe interventne grupe, policijske službenike-prometne motocikliste i vođe specijalističke grupe specijalne policije koeficijent složenosti poslova se povećava s 0,825 na 0,850.

Za radna mjesta koeficijenta složenosti poslova 0,776, kao što su policijski službenik specijalne policije, policijski službenik interventne policije, policijski službenik za naoružanje i opremu te druga radna mjesta s takvim koeficijentom, koeficijent se povećava na 0,800. Predloženo povećanje koeficijenata obuhvatit će oko 7600 policijskih službenika, a novac je osiguran u sklopu proračuna MUP-a.

Izmjenama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MUP-a se radi postizanja veće funkcionalnosti, rukovođenja i obavljanja poslova u Upravi kriminalističke policije ustrojava služba kibernetičke sigurnosti, koja nastaje iz dosadašnjeg odjela za visokotehnološki kriminalitet. Ona se osniva na nacionalnoj razini, u Ravnateljstvu policije, a u idućem razdoblju ustrojit će se i na regionalnoj razni, u svim policijskim upravama, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 21.12.2017.

Pavić: Novi sustav platnih razreda neće polučiti smanjenje plaća


(HRT, 21. prosinca 2017.) Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić odbacio je mogućnost smanjenja plaća državnih službenika i namještenika, ustvrdivši kako je cilj novog Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika povećati produktivnost, uvesti sustav nagrađivanja, te razdvojiti djelatnike koje se može nagraditi od onih koji ne rade produktivno.

"Prijelaz u novi sustav platnih razreda neće polučiti smanjenje plaća", kazao je Pavić novinarima koji su tražili komentar na prosvjede službenika zbog najave ukidanja dodatka na staž od 0,5 posto. "Dodatak na plaću od 0,5 posto je dio plaće, prema tome netko tko ima 5000 kuna plaću po starom sustavu imat će 5000 kuna i po novom sustavu, neovisno o tom dodatku, neovisno o izračunima, zvalo se tako ili ne", rekao je ministar uoči Vladine sjednice.

Novinarima koje je zanimalo je li riječ o kažnjavanju državnih službenika i hoće li netko tko ne radi produktivno dobiti otkaz, Pavić je odgovorio kako se ne radi o kažnjavanju već o "sustavu praćenja". "Danas smo imali radnu skupinu i u prijelaznim završnim odredbama smo upravo to definirali, a cjelovit zakon ćemo relativno skoro predstaviti, nakon što radna skupina završi svoj posao", dodao je.

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 20.12.2017.

Potpisan Kolektivni ugovor za javne službenike i namještenike Hrvatskog centra za razminiranje

 

(HCR, 20. prosinca 2017.) Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske potpisali su danas Kolektivni ugovor za javne službenike i namještenike hrvatskog centra za razminiranje.
Ceremoniji potpisivanja nazočila je i predsjednica UV HCR-a Đurđa Adlešič, ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, Sanda Šimić Petrnjak, glavna tajnica MUP-a, Žarko Katić, državni tajnik za upravne i inspekcijske poslove, Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova te Domagoj Plemenčić, sindikalni povjerenik u HCR-u.
Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo s dovršenim pregovorima te s potpisivanjem Kolektivnog ugovora, a ministar Božinović je istaknuo kako će isti doprinijeti jačanju Centra s ciljem bržeg smanjenja minski sumnjivih područja Republike Hrvatske.

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 20.12.2017.

ZAKON O PLAĆAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA
Vlada uvodi novi platni sustav zbog Europe, ali ne prihvaća sugestije njenih konzultanata

Predlagatelj Zakona iskoristio je izradu zakona kojim se, navodno, želi nagraditi one koji dobro rade u državnoj službi, kako bi najboljima među njima zamrznuo plaću na najmanje dvije, a onima koji pouzdano i profesionalno rade čak na pet godina, a pri tome se još i hvali kako se to radi njima u korist

(SDLSN, 21. prosinca 2017.) Nacrt prijedloga Zakona o plaćama koji je ovih dana dignuo na noge sindikate državnih službi donosi se zbog Europske unije, kojoj smo Nacionalnim programom reformi za 2017. godinu obećali izradu njegovog nacrta u prosincu 2017. godine.
Tako je sindikatima objasnila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, dr. sc. Martina Dalić, dodavši kako se zbog neizvršene obveze ne namjerava crvenjeti pred Europskom komisijom.
Potpredsjednici Vlade ne treba zamjeriti njezin angažman na odrađivanju obveza koje si je Hrvatska sama propisala NPR, iako je izrada nacrta ovako dalekosežnog propisa u roku od 20-tak dana neozbiljna i isforsirana.
Međutim, još je intrigantnije pitanje zašto ovaj „europski" zakon sadrži rješenja koja su suprotna od preporuka EU novcem plaćenih konzultantskih usluga inozemnih savjetnika i Svjetske banke, na čije preporuke se uvijek pozivamo kada idu na štetu zaposlenika javnog sektora.
Naime, Nacrt prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika sadrži rješenja kojima se utjecaj individualnog učinka na rast plaće službenika i namještenika odlaže na rok od dvije (ocjena „izuzetan"), tri (ocjena „primjeran") i pet godina (ocjena „uspješan").
Predlagatelj se pri tome hvali uštedom koja se postiže odgodom povećanja plaće, kao da je normalno da čak ni „odlikaši" ne budu nagrađeni nakon što pokažu natprosječne rezultate rada, već za to moraju čekati dvije godine, a ako se radi o službenicima sa srednjom stručnom spremom, plaća im može narasti čak i jedan posto između drugog i trećeg platnog stupnja u prvom platnom razredu, što je ekvivalent povišice koju bi dobili nakon dvije godine rada u sadašnjem sustavu od 0,5 posto dodatka za svaku navršenu godinu staža.

... za uvećanje klikni na sliku

Suprotno takvom rješenju, u dokumentu „Konzultantske usluge u vezi ocjenjivanja sustava plaća i naknada - Opcije i prijedlozi reforme", koji je 2006. godine izradio David Richards iz Bannock Consulting Ltd., hrvatskoj vladi predloženo je sljedeće:


„Kako ocjenjivanje učinka ima godišnji ciklus, preporučuje se da se rast plaća zasniva na priznavanju godišnjih povišica (tj. radije nego li da su one odgođene za jednu ili dvije godine, bilo uzduž ljestvice ili viših bodova unutar ljestvice.,,,. Preporučenu stopu kretanja povezanu s ocjenom učinka bi tada bilo moguće dogovoriti kao -


Ocjenu 1 - tri povišice (i napredak do maksimuma na ljestvici)
Ocjenu 2 - dvije povišice (i napredak do maksimuma na ljestvici)
Ocjenu 3 - jedna povišica (i napredak do dvanaestog boda na ljestvici)
Ocjenu 4 - povišica odgođena do ponovnog ocjenjivanja (npr. odgoda od tri do šest mjeseci dok se učinak ne poboljša izobrazbom, podukom ili činjenicom da zaposlena osoba bolje poznaje posao koji je za nju možda bio novi posao)
Ocjenu 5 - nema povišice (i raskid ako se učinak ne poboljša)".

 

Ovu preporuku predlagatelji Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika prihvatili su samo u dijelu koji se odnosi na odgodu povišice.
Jednako tako je i direktor Svjetske banke, Anand K. Seth,  u svom dopisu državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za upravu Antunu Palariću od 23. siječnja 2007. godine, prigovorio kako nacrt Zakona o plaćama u državnoj službi „treba osigurati snažniju osnovu za sustav nagrađivanja zasnovan na zasluzi", te kako „u skoroj budućnosti sustav ocjenjivanja učinka treba poboljšati tako da se plaće mogu povećati godišnje za one službenike koji imaju dobar učinak".

Na žalost državnih službenika i namještenika, predlagatelj Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika iskoristio je izradu zakona kojim se, navodno, želi nagraditi one koji dobro rade u državnoj službi, kako bi čak najboljima među njima zamrznuo plaću na najmanje dvije, a onima koji pouzdano i profesionalno rade čak na pet godina, a pri tome se još i hvali kako se to radi njima u korist. S. Kuhar 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 20.12.2017.

Mediji o novom sustavu plaća u državnoj službi

... za čitanje klikni na sliku 

 

... za čitanje klikni na sliku  

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 19.12.2017.

TKO IM JE UKRAO BOŽIĆ

BRUXELLES PROPISUJE, ZAGREB POTPISUJE Vlada reže plaće za 65 tisuća službenika

Autor: Gabrijela Galić

Zaposlenici u državnim službama ostat će bez dodatka na staž od 0,5 posto godišnje. Jedini službenici koje novi sustav plaća ne bi trebao udariti po džepu su policajci

(Novilist.hr, 19. prosinca 2017.) ZAGREB - Službenici u državnim tijelima, carinici, poreznici, policajci, pravosudni policajci, inspektori, sveukupno oko 65 tisuća zaposlenih službenika, ali i namještenika u državnim službama ostat će bez dodatka na staž od 0,5 posto godišnje.

Predlaže se to novim zakonom o plaćama državnih službenika i namještenika. Izradilo ga je ministarstvo gospodarstva koje je i otvorilo razgovore sa sindikatima o tom dokumentu čija će primjena većini zaposlenih u državnim službama stanjiti mjesečna primanja. Ne samo zbog ukidanja dodatka za minuli rad već i novog sustava platnih razreda u koje će se službenike smjestiti temeljem godina radnog staža, ne uvažavajući pritom dodatke od 4, 8 i 10 posto na koje imaju pravo službenici s 20 i više godina radnog staža. Istodobno, izgubljeno će teško nadoknaditi napredovanjem koje ovisi o godišnjim ocjenama službenika. 

 

Ograničeni dodaci

Zakonom se, pritom, ograničavaju dodaci na posebne uvjete rada, ali i kolektivno pregovaranje. Naime, propisuje se da državni i policijski službenici i namještenici koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada imaju pravo na dodatak na osnovnu plaću u visini do 20 posto, što je i iznos na koji se ograničavaju i dodaci za one koji rade na »pojedinim vrstama poslova od posebnog interesa za državnu službu«. Istodobno se propisuje da se kolektivnim ugovorom mogu urediti uvećanja osnovne plaće za rad noću, subotom, nedjeljom, blagdanima, zakonom utvrđenim neradnim danima, kao i dodaci za smjenski rad, dvokratni rad i rad u turnusu. 

Jedini službenici koje novi sustav plaća ne bi trebao šibnuti po džepu, prema zakonskom prijedlogu, su policajci koji bi i s donošenjem novog zakona trebali zadržati postojeća prava i platni sustav. 

Pravosudni policajci, pak, izgubit će puno. Stoga i ne čudi što su se zapitali -»Tko nam je ukrao Božić«. Naime, izračunali su da svaki pravosudni policajac s novim zakonom gubi minimalno 15 do 20 posto plaće. 

»Predlagatelj zaboravlja ili namjerno ignorira da i pravosudna policija ima zvanja te da bi i pravosudnu policiju trebalo razvrstati na temelju uvjeta zvanja i stečenom stupnju obrazovanja. Po njihovom razvrstavanju mi smo referenti, dežurni će biti savjetnik ili viši savjetnik«, navode pravosudni policajci pitajući se hoće li probleme sa zatvorenicima rješavati službenici iz administracije ili možda kvartovski policajac. 

Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika jedna je od reformskih mjera na koje se, ne samo ova Vlada, obvezala Europskoj komisiji (EK). Naime, na tom dokumentu počelo se raditi još u vrijeme SDP-ove koalicijske Vlade koja je izradila nekoliko varijanti tog dokumenta, no dalje od toga nije išla. Aktualna Vlada, čini se, želi što prije zakon donijeti, odnosno makar ga potvrditi na sjednici Vlade kako bi EK uvjerila da poštuje Europski semestar i provodi reforme koje si je zadala Nacionalnim planom reformi. Sam zakon Sabor ne može donijeti prije iduće godine s obzirom da do sredine siječnja iduće godine ne zasjeda. 

 

Platni razredi

Kao i u vrijeme Milanovićeve Vlade, tvrdi se da se reforma sustava plaća u državnoj službi temelji na načelu jednake plaće za jednak rad, odnosno rad jednake vrijednosti u cijeloj državnoj službi. Službenici će biti razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki platni razred imat će 12 platnih stupnjeva unutar kojih se utvrđuju početni koeficijenti za svako radno mjesto. No, »uvažavajući niz specifičnosti u sustavu policijske službe«, radna mjesta policajaca su razvrstana u deset platnih razreda, bez platnih stupnjeva. Umjesto toga, za svaki platni razred utvrđuje se raspon koeficijenata, dok će Vlada uredbom »utvrditi platne stupnjeve i vrijednost platnog stupnja izraženog koeficijentom složenosti radnih mjesta policijskih službenika za svaki platni razred propisan Zakonom«. 

Državni službenici i prema sadašnjim propisima imaju godišnje ocjenjivanje rada. No, u budućnosti će se »sustav ocjene radne učinkovitosti« temeljiti na utvrđivanju ciljanih rezultata za pojedino radno mjesto. Kao i do sada ocjenjivanje će se provoditi godišnje i iskazivat će se ocjenama »izuzetan«, »primjeran«, »uspješan«, »zadovoljava«, »ne zadovoljava«. Kako bi se rukovoditelje prisililo da izbjegavaju praksu u kojoj su svi »izuzetni« i »primjereni«, uvode se ograničenja na broj osoba koje mogu biti ocijenjene najboljim ocjenama. Tako će ocjenu »izuzetan« moći dobiti najviše osam posto službenika, a »primjeren« 17 posto službenika i namještenika, odnosno najbolje ocjene može dobiti četvrtina zaposlenih. 

 

Sustav upozorenja

U bolji platni stupanj službenik i namještenik promicat će se ako je ocijenjen godišnjom ocjenom »izuzetan«, »primjeren« ili »uspješan«, nakon što je temeljem tih ocjena dostigao 20 bodova. Tako bi službenik koji je dva puta ocijenjen izuzetnim nakon dvije godine mogao biti promaknut u viši platni stupanj. 

No, službenici koji su ocijenjeni ocjenom »zadovoljava« premještat će se u niži platni stupanj od onog koji su imali u trenutku dobivanja ocjene. Planira se i uvođenje sustava upozorenja o mogućnosti prestanka državne službe, odnosno zaposlenja za službenike s ocjenom »ne zadovoljava«. No, takav službenik neće automatski dobiti otkaz, već će on uslijediti tri mjeseca nakon upozorenja ukoliko u tom periodu ne pokaže »zadovoljavajuće poboljšanje svojih radnih rezultata«. 

 

Sindikat: Promicanje nesrazmjerno rezultatima

U prijedlogu zakona se navodi kako ukidanje 0,5 posto minulog rada neće ići na štetu najboljih radnika. Naime, kako se navodi u obrazloženju promjena, prosječna razlika između predloženih platnih stupnjeva je 2,5 posto, a promicanje za jedan platni stupanj - odnosno, povećanje plaće za prosječno 2,5 posto - moguće je u slučaju dvije uzastopne ocjene izuzetan i tri uzastopne ocjene primjeran. 

No, Sindikat državnih i lokalnih službenika, u svom očitovanju na predložene promjene, demantira tu računicu. Navodi, kako je to povećanje u nižim platnima razredima jedan do dva posto, dok u višim dostiže i 9 posto između dva platna stupnja. »Ako uspoređujemo sadašnji sustav plaća u kojem službeniku plaća raste za 0,5 posto godišnje i predloženi platni sustav, onda to znači da bi se službeniku ocijenjenom ocjenom »uspješan«, razvrstanom u 2. stupanj 1. platnog razreda, nakon pet godina službe plaća po važećem modelu povećala 2,5 posto, dok bi po novom modelu povećanje iznosilo samo 1 posto«, navodi sindikat. Iznosi i primjer službenika koji bi tijekom cijele službe imao ocjenu »uspješan« i koji je razvrstan u 1. platni stupanj 1. platnog razreda. Tom bi službeniku tijekom razdoblja od 40 godina službe plaća na ime minulog rada bila uvećana 20 posto, a prema prijedlogu novog modela 14 posto. S druge strane, službeniku u prvom platnom stupnju najvišeg 12. platnog razreda, također s ocjenom »uspješan«, plaća nakon pet godina raste 8 do 9 posto, a u razdoblju od 40 godina čak za 67 posto. 

»Zamjena instituta minulog rada promicanjem temeljem ocjene, za prosječno ocijenjene službenike s nižom stručnom spremom znači degradaciju i smanjenje plaće, dok za one s višom stručnom spremom znači promicanje nesrazmjerno rezultatima rada«, navodi Službenički sindikat.

 

... za čitanje klikni na sliku  

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 14.12.2017.

Zdenka Horvat, sindikalna povjerenica na Trgovačkom sudu:

"Treba mijenjati Ovršni zakon, božićnicu i regres trebalo bi izuzeti od ovrhe"

(SDLSN, 14. prosinca 2017.) - Na žalost, još jednom smo doživjeli potvrdu činjenice da oni na vlasti nemaju razumijevanja za malog čovjeka i za to kako mnogi od nas teško žive, bez obzira na to jesmo li u privatnom ili javnom sektoru. Naime, ide Božić, isplaćuju se božićnice i mnogi se raduju tome što će svojim obiteljima barem za blagdane moći nešto priuštiti, no građani koji su blokirani od toga neće imati ništa, jer božićnice nisu obuhvaćene člancima 172. ili 173. Ovršnog zakona koji govore o izuzećima od ovrhe, odnosno ograničenju ovrhe, zbog čega se to primanje može u cijelosti iskoristiti za namirenje ovrhovoditelja. Ukratko, dok se neki naši kolege imaju čemu radovati, mi koji smo blokirani od božićnice nećemo vidjeti ni kune, kaže gospođa Zdenka Horvat, sindikalna povjerenica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH na Trgovačkom sudu, koja se u studenome obratila sindikalnoj središnjici, s peticijom u svoje ime i u ime svojih 15-ak kolega kojima su računi blokirani zbog dugova, da zajedno pokušaju ishoditi odluku poslodavca da im se božićnica, ili barem jedan njen dio (trećina, kako to zakon propisuje za druga primanja), isplati na zaštićene račune.

Zahtjev se, međutim, tiče još oko 3000 državnih službenika i namještenika. Naime, prema podacima koje je Ministarstvo uprave u kolovozu 2017. dobilo od Fine, ovrha se provodi nad 2765 državnih službenika i 187 državnih namještenika. Također, ovrha se provodi nad 16 pravosudnih dužnosnika, 7 dužnosnika te 59 zaposlenika bez rasporeda.

 

Inače, Zdenka je na Trgovačkom sudu od 1999. godine, neko je vrijeme radila kao sudska službenica, potom kao sudski ovrhovoditelj, a sada u okviru Opće pisarnice s kolegicom Nadom Glogović dijeli svakodnevicu na poslovima naplate sudskih pristojbi.

 

U blokadi već tri godine

- Računi su mi blokirani već tri godine. Jednostavno, ranije sam imala nešto višu plaću, zbog dodatka koji sam primala kao sudski ovrhovoditelj. Kad sam prestala raditi sudske ovrhe, primanja su se smanjila, a suprug je nezaposlen i tako smo došli u situaciju da ne možemo podmiriti sve troškove i malo po malo, završila sam u blokadi, priča Zdenka. Kaže kako se već privikla na sve: Odavno si nije kupila neki novi komad odjeće, odrekla se kina, kazališta i sličnih sitnica koje su si ranije znali priuštiti, odavno nisu otišli ni na kakav izlet na kojima su nekad zaista uživali i štede na svemu na čemu mogu.

- Ja se još i ne mogu puno žaliti, jer živim u Samoboru i imam veliki vrt, pa mnogo toga ne moram kupiti. No, mnogi moji kolege jako teško žive i jedva krpaju kraj s krajem, pogotovo oni koji imaju djecu. Imamo različitih slučajeva: Neki su se pod blokadom našli zato što im je suprug ostao bez posla, neki nakon razvoda, zato što alimentacija ne stiže redovito i slično. Ljudi su se našli u okolnostima da jednostavno više ne mogu podmiriti sve račune ili kredite, a većina banaka uopće nije kooperativna, iako često govore o tome, upozorava Zdenka. Tako je, kaže, kolegica bila na razgovoru u jednoj našoj „velikoj banci" kako bi dogovorila reprogram kredita i prije nego što se našla u blokadi, no od toga nije bilo ništa.


- Umjesto da joj ponude neki povoljniji model otplate, ili neko slično rješenje, službenica banke rekla joj je da pokuša otići u neku našu "manju banku" i digne kredit kako bi podmirila dugove u toj banci. Ukratko, iako nije kreditno sposobna poslali su je da u drugoj banvi traži kredit da bi riješila dugove kod njih, a kako će dalje, to ih nije briga. A kad je došla na razgovor u tu drugu banku, tamo su joj se smijali. Jer, ako niste kreditno sposobni u jednoj banci, niste ni u drugoj, kaže Zdenka. Dodaje kako je čula i za slučajeve da neke banke kad je u pitanju minus po računu opraštaju kamate, pa čak i dio glavnice, samo ako se podmiri dio duga, no - kako?

- Kako da podmirite 10.000 ili 12.000 kuna ako ste blokirani? Danas vam rijetko tko može posuditi 100 kuna do prvog u mjesecu, kamoli toliki novac, dodaje. Zbog toga, kaže, među blokiranim kolegama vlada veliko razočaranje zbog tumačenja koje je Sindikat dobio kao odgovor iz Državne riznice na zahtjev blokiranih prema, prema kojem se božićnice ne mogu izuzeti od primanja koja ne podliježu ovrsi, već se tretiraju kao isplata plaće, odnosno redovno primanje. Na isti je način ministar financija u srpnju ove godine Sindikatu odgovorio i na pitnje o isplati regresa.

 

Regres nagrada radniku

- To ne bi smjelo biti tako, jer to doista nisu redovna primanja, nego nagrada radniku. Smatramo da zbog toga hitno treba mijenjati Ovršni zakon, jer ljudima treba omogućiti da barem tu nagradu dobiju, makar i djelomično, tako da se ovrši dio toga iznosa, kaže Zdenka. Šalimo se na račun činjenice da to traže baš državni službenici, glavni uhljebi u državi, no teško je ostati nasmijan kad se krene razgovarati o uhljebničkoj plaći.
- Ove godine punim 60 godina i 40 godina staža, a moja plaća, sa svim povećanjima, odnosno onih 2 posto koje nam je država počela vraćati, iznosi točno 4200 kuna. No, s dodacima 2+2+2 posto, koje nam tek sada počinju vraćati, još smo od 2008. godine trebali imati osnovicu za obračun plaća od 5420, a mi smo tek sad, s 5100 kuna došli do tog iznosa, priča Zdenka. Dodaje kako se plaća njenih kolega s 5 ili 8 godina staža, kreće se oko 3500 kuna.


- A što je to ako čovjek ima djecu, kredit za stan, na primjer? Nije dovoljno niti za osnovne potrebe, dodaje. Službenici u Gradu Zagrebu za iste poslove i staž imaju i do 6500 kuna plaće, dok je za državne službenike to samo san. Istina, govorilo se o potrebi izjednačavanja, no u tom slučaju, jednima bi trebalo malo oduzeti, da bi se drugima malo dodalo, što se zasigurno neće tako brzo ostvariti...
- Ima tu i mnogo drugih problema. Na primjer, potpuno je neuređen sustav napredovanja, pa iako u Pravilniku stoji da ako se posebno trudite, savjesno obavljate svoj posao, ljubazni ste sa strankama i nemate zaostataka i za to od poslodavca dobijete ocjenu „izuzetan", ili najmanje dva puta uzastopno ocjenom „primjeran", odnosno tri puta uzastopno ocjenom „uspješan" ili višom ocjenom, možete redovno napredovati, no - samo ako postoji odgovarajuće radno mjesto, ili ako ste stekli više zvanje, dakle ako ste se školovali. Ukratko, ako vaš odjel nema bolje radno mjesto, što da radimo mi koji smo deset godina za redom ocijenjeni najboljim ocjenama?! Možete jedino potaknuti izmjenu sistematizacije radnih mjesta, kako bi se otvorio novi odjel, ili mjesto voditelja neke radne jedinice, što dugo traje, jer to treba odobriti i Ministarstvo uprave, priča Zdenka.

 

Zdenka Horvat s "cimericom" Nadom Glogović 

Osim toga, dobra ocjena može donijeti i 3 dana godišnjeg odmora, ali - samo na papiru. Naime, zakonsko ograničenje za godišnji odmor je 30 dana, pa radnici koji napune 30 godina staža više od toga ne mogu ostvariti. Dakle, ako i dobijete ta tri radna dana nagrade, često ih ne možete iskoristiti kao godišnji odmor, možda tek kao slobodne dane kad su vam potrebni, ako se poslodavac složi.

- No, čovjeka najviše boli to što se u nekim specifičnim situacijama, kao što je ova s blokiranima, vidi da vlast nema ni najmanje razumijevanja za to kako živimo mi "mali" ljudi, zaključuje naša sugovornica.


ŽENA LOVAC Lovac najmanje lovi, a dobro je za dušu

Zdenka Horvat godinama je bila strastveni lovac, otkriva nam njena kolegica iz ureda Nada Glogović informaciju koju je Zdenka planirala prešutjeti.
- Ma, pomalo odustajem. Napunit ću 60 godina, nekako nemam više toliko volje za lov i ove godine više nisam obnavljala lovačku dozvolu, no bilo je to prekrasno iskustvo. Počela sam slučajno, kad se na sindikalnim sportskim igrama pokazalo da jako dobro gađam, pa su me kolege nagovorili da se okušam kao lovac, a najviše me oduševilo to što se lovci, zapravo, najmanje bave odstrelom, kaže naša sugovornica. Tako ona u lovačkom stažu ima jednog jelena kapitalca, što joj je bilo važno radi potvrde da je „pravi" lovac, no više se bavila otvaranjem hranilišta i skloništa, organizacijom liječenja kad je nekoj životinji to potrebno, ili brojanjem primjeraka pojedinih vrsta. 

- Najljepši dio su naša prekrasna druženja, koja su mi bila pravi ispušni ventil za sav stres kojem smo na poslu nekad izložene, koji bih inače nosila kući. Naime, ljudi često zovu kad dobiju neki nalog za naplatu i vrijeđaju, stranke nam dolaze u ured i ponekad zna biti jako neugodno, dok ne objasnimo na što se odnosi neka naknada. Zato sam zaista uživala na vikendima koje sam provodila sa svojim lovcima, malo u lovu, malo u druženju, kartanju, šalama i prijateljstvu, kaže Zdenka.

Piše: Marijana Matković

Foto: Damir Zovko 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 14.12.2017.

Osnovana sindikalna podružnica Grada Cresa

(SDLSN, 14. prosinca 2017.) U srijedu, 13. prosinca 2017. godine, osnovana je sindikalna podružnica Grada Cresa.

Osnivačkoj skupštini je nazočilo 10 zaposlenih i županijska povjerenica Slavica Juranić. Podružnica ima 12 članova od ukupno 16 zaposlenih.
Za sindikalnu povjerenicu izabrana je Jana Zec, a za zamjenicu Dubravka Fak.
Članovi su naveli da osnivaju sindikalnu podružnicu kako bi mogli sudjelovati u donošenju odluka u svezi osnovice za plaće kao i ostala materijalna prava. Bilo je upita o pregovaranju i donošenju Kolektivnog ugovora.

 

U veselom ozračju, članovi su iskazali želju da iduće godine sudjeluju na sportskim susretima u Zatonu kraj Zadra.
Poslije sastanka, gradonačelnik Kristijan Jurjako i zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović su, uz kavu, čestitali predsjednici i zamjenici sindikalne podružnice na izboru. S. Juranić

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 07.12.2017.

Potpisan TKU za javne službe

(HRT, 7. prosinca 2017.) Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, kojim je utvrđena osnovica plaće u visini od 5421,54 kune s primjenom od 1. studenoga, a nakon sjednice TKU je i potpisan.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako je predviđeno trajanje TKU-a četiri godine s početkom primjene od 1. prosinca, a Vlada će osigurati primjenu dosadašnje razine prava za studeni.

Među najvažnijim elementima TKU-a Pavić je označio povećanje naknade za prijevoz na posao zaposlenika - ako ne postoji organizirani javni prijevoz, pa će se tako onima koji putuju osobnim automobilom umjesto naknade od 0,75 kuna po kilometru isplaćivati naknada od 1 kune po kilometru. Zaposlenicima starijima od 61 godine koji stanuju udaljeni manje od 2 kilometra od mjesta rada omogućit će se kupnja karte za javni prijevoz.

 

Utvrđeno je kako će se božićnica i regres redovito isplaćivati, o konkretnom iznosu će se pregovarati svake godine s početkom u svibnju kako bi pregovori bili dovršeni do donošenja proračunskih smjernica u srpnju. Želimo se ponašati fiskalno odgovorno i u skladu s maastriškim kriterijima, naglasio je Pavić.

Vijest i video prilog HRT o potpisivanju TKU 

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Radnici u agencijama koje osniva Republika Hrvatska po posebnim propisima nemaju pravo na predstavnika u upravnom vijeću

Radnici u agencijama koje osniva Republika Hrvatska po posebnim propisima nemaju pravo na predstavnika u upravnom vijeću

RUPA U ZAKONU (SDLSN) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske upozorio je Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava na to da radnici u agencijama koje osniva Republika Hrvatska po posebnim propisima, a ne po Zakonu o ustanovama, ne mogu konzumirati pravo na sudjelovanje radnika u odlučivanju imenovanjem odnosno izborom predstavnika radnika u tijelo koje nadzire vođenje poslova.

Opširnije

Hrvati ‘opasnost’ za austrijsko tržište rada, izgledan produžetak ograničenog zapošljavanja

Hrvati ‘opasnost’ za austrijsko tržište rada, izgledan produžetak ograničenog zapošljavanja

Autor: Lider Beate Hartinger-Klein, austrijska ministrica rada, nije za potpuno otvaranje tržišta rada hrvatskim državljanima, a Austija do 1. srpnja ove godine treba odlučiti hoće li ograničenja za rad hrvatskih državljana produžiti za još dvije godine, piše Kurier.

Opširnije

PDV: Veća fleksibilnost u određivanju stopa PDV-a i manje birokracije za mala poduzeća

PDV: Veća fleksibilnost u određivanju stopa PDV-a i manje birokracije za mala poduzeća

Europska komisija - Priopćenje za tisak Bruxelles, 18. siječnja 2018. Europska komisija predložila je danas nova pravila kojima će se državama članicama dati veća fleksibilnost u pogledu određivanja stopa PDV-a i stvoriti bolje porezno okruženje za poticanje rasta MSP-ova.

Opširnije

531. plenarno zasjedanje EGSO-a

531. plenarno zasjedanje EGSO-a

NHS - U Bruxellesu je 17. i 18. siječnja 2018. godine održana 531. plenarna sjednica Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Plenarnoj sjednici uvijek prethode sastanci skupina pa tako i sastanak radničke skupine (Skupina II) na kojem se uobičajeno raspravljaju prijedlozi mišljenja o kojima će se glasovati na plenarnoj sjednici te trenutačni problemi s kojima su suočeni radnici u zemljama EU.

Opširnije

Kampanja “Stop radu na crno – stop neprijavljenom radu”

Kampanja “Stop radu na crno – stop neprijavljenom radu”

(mrms.hr) Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava glavni je korisnik IPA 2012 Twinning projekta: „Jačanje politika i kapaciteta za smanjenje neprijavljenog rada (rada na crno)“ koji se provodi u suradnji s projektnim partnerima iz Republike Slovačke i Savezne Republike Njemačke. Glavni cilj projekta jest jačanje administrativnih kapaciteta Republike Hrvatske u borbi protiv rada na crno te stvaranje učinkovitog sustava politika, mjera i kontrolnih mehanizama.

Opširnije

USPOREDBA PLAĆA OTKRIVA SAV JAD LJUDI U HRVATSKOJ: Stručnjak ovdje zaradi kao radnik jednostavnog zanimanja u Njemačkoj

USPOREDBA PLAĆA OTKRIVA SAV JAD LJUDI U HRVATSKOJ: Stručnjak ovdje zaradi kao radnik jednostavnog zanimanja u Njemačkoj

PODACI EUROSTATA Cijena rada u usporedbi s drugim zemljama pokazuje koliko Hrvatska ekonomski zaostaje. (Net.hr) Statistički podaci pokazuju da Hrvatska ne zaostaje samo za razvijenim, već i za tranzicijskim zemljama.

Opširnije

Minimalna plaća: Osnovica za doprinose umanjuje se za 50 posto

Minimalna plaća: Osnovica za doprinose umanjuje se za 50 posto

Autor Marija Zuber (LIDER) Izmjenama Zakona o minimalnoj plaći od 1. siječnja u svotu minimalne plaće ne uključuju se povećanja plaće za prekovremeni i noćni rad, rad nedjeljom i za blagdane, što pogoduje zaposlenima. Za poslodavce je pak uvedeno oslobođenje od dijela doprinosa.

Opširnije

Kampanja „Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim tvarima”

Kampanja „Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim tvarima”

Kampanja EU-OSHA (Europska agencija za zaštitu na radu) za razdoblje 2018. – 2019. NHS/EU OSHA - Izloženost opasnim tvarima na europskim je radnim mjestima mnogo češća, nego što većina ljudi može zamisliti. Opasne tvari na radnom mjestu mogu uzrokovati širok raspon zdravstvenih problema i bolesti, a predstavljaju i sigurnosne rizike. Cilj kampanje za razdoblje od 2018. – 2019. godine jest podizanje razine osviještenosti o rizicima koje predstavljaju opasne tvari na radnom mjestu te promicanje kulture sprečavanja rizika.

Opširnije

Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?

Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?

NOVA PRAKSA AUTOR: Zoran Vitas Njemački radnici više cijene kraći radni tjedan od povećanja plaća – slobodno vrijeme radišnim Nijemcima vrednije je i od novca (VEČERNJI LIST) Najveći njemački i europski sindikat IG Metall s 2,3 milijuna članova od poslodavaca traži šestpostotno povećanje plaće i fleksibilni radni tjedan za 3,9 milijuna njemačkih radnika.

Opširnije

MIROVINSKA REFORMA Oštrije će se kažnjavati prijevremeno, a bonusa za umirovljenje nakon zakonske dobi neće biti

MIROVINSKA REFORMA Oštrije će se kažnjavati prijevremeno, a bonusa za umirovljenje nakon zakonske dobi neće biti

PROMJENE U MIROVINSKOM SUSTAVU Autor: Gabrijela Galić Dobna granica za odlazak u mirovinu trebala bi biti podignuta najvjerojatnije na 67 godina života, sa sadašnjih 65, a razmišlja se i o podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu dugogodišnjeg osiguranika za jednu godinu. Na dnevni red trebala bi doći i reforma beneficiranog radnog staža

Opširnije

Javni poziv - priznanje i nagrada za promicanje zaštite na radu

Javni poziv - priznanje i nagrada za promicanje zaštite na radu

NHS – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja i nagrade za životno djelo za promicanje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj. Priznanja i nagrada za životno djelo se dodjeljuju za ostvarene značajne rezultate i postignuća u zaštiti na radu s ciljem smanjenja broja i težina posljedica na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi s radom.

Opširnije

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike?

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike?

Snimljene blagajnice dobile otkaz zbog krađe AUTOR Marinko Jurasić (VEČERNJI LIST) Pet blagajnica u španjolskom supermarketu, u dobi od 43 do 54 godine, dobilo je otkaz jer ih je poslodavac tajno snimio u krađi. Nakon što su i tamošnji sudovi zaključili da su s pravom dobile otkaz u poštenom suđenju, obratile su se Europskom sudu za ljudska prava koji im je u predmetu López Ribalda v. Španjolska dao za pravo da im je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnosti na radnom mjestu.

Opširnije

Od Hrvata su nesretniji samo Grci i Portugalci

Od Hrvata su nesretniji samo Grci i Portugalci

PSIHIČKO STANJE NACIJE Političari tvrde da smo sretni, sindikati suprotno, psiholozi kažu – okrenite se sebi (GLAS SLAVONIJE) U srijedu, 10. siječnja, obilježava se Svjetski dan smijeha. Smijeh je najbolji lijek – tu krilaticu na umu je imao i osnivač, Indijac Madan Kataira, kada ga je utemeljio. Istraživanja pokazuju kako je čak 70 posto bolesti vezano uz stres, smijeh pak izaziva smanjenje stresa i povećava razinu endorfina, hormona sreće u ljudskom tijelu.

Opširnije

Sindikati ZG Holdinga podnose tužbe zbog neisplate punog iznosa božićnica

Sindikati ZG Holdinga podnose tužbe zbog neisplate punog iznosa božićnica

Poslovni.hr/Hina Hercigonja je podsjetio da je Bandić još u prosincu tvrdio kako će sva prava biti u potpunosti ispoštovana, no kasnije je od toga odustao, pa je radnicima isplaćeno samo 1250 kuna. Čelnici četiriju najvećih sindikata Zagrebačkog holdinga izvijestili su u srijedu da će podnijeti tužbe zbog samovolje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji im je, kršeći odredbe važećeg Kolektivnog ugovora (KU), smanjio božićnice s 2885 na 1250 kuna.

Opširnije

BURZA (NE)RADA Izbrisano 45 tisuća nezaposlenih. A uskoro bi brisanja moglo biti još više

BURZA (NE)RADA Izbrisano 45 tisuća nezaposlenih. A uskoro bi brisanja moglo biti još više

NAPLATA NEAKTIVNOSTI Autor: Gabrijela Galić Ministar Pavić najavljuje pročišćavanje registra nezaposlenih, kako bi se uvozilo što manje radne snage. Tko tri puta odbije posao ili usavršavanje, brisat će se, najavljuje Marko Pavić (Novilist.hr) ZAGREB- Zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u 11 mjeseci prošle godine iz evidencije nezaposlenih brisao je preko 54 tisuće nezaposlenih osoba. Podaci za cijelu godinu bit će poznati za nekoliko dana.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja