SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 14.11.2017.

MUP Redovnim sastancima do još bolje suradnje sa sindikalnim partnerima


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sa suradnicima održao je danas u Ministarstvu sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u

(mup.hr, 14. studenoga 2017.) Nakon sastanka ministar Božinović je kazao kako novi tim koji vodi Ministarstvo, kao što je obećao, jednom mjesečno održava sastanke sa sindikatima na kojima se razgovara što je u međuvremenu napravljeno, a što tek predstoji. 

- To je jasan znak da Ministarstvo unutarnjih poslova sindikate vidi kao partnere. Cilj nam je poboljšati status naših djelatnika, a svatko u tome ima svoju ulogu. Pokušavamo te dvije uloge pomiriti na način da sve što radimo bude na zadovoljstvo onih kojih se to tiče, a koji u ovom trenutku čuvaju javni red i mir u Republici Hrvatskoj - rekao je ministar.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić je kazao kako se na sastanku razgovaralo o novom Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike potpisanom prije nekoliko dana, o povećanju koeficijenata za srednju stručnu spremu te o opremi i odori policijskih službenika. Dubravko Jagić i predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar su napomenuli kako će tražiti da se prava iz novog Kolektivnog ugovora striktno primjenjuju za sve zaposlenike MUP-a.

 

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša istaknuo je važnost kontinuiranog dijaloga o svim pitanjima koja su vezana za MUP jer je to garancija da se sve, na sastancima dogovoreno uistinu i propitkuje na mjesečnoj razini. Na taj način sindikati dobivaju status adekvatnog socijalnog partnera, a Ministarstvo unutarnjih poslova je važno ministarstvo s obzirom na broj zaposlenika, zaključio je Boris Pleše.

Na pitanje novinara kada stižu nove zimske jakne za policijske službenike, ministar Davor Božinović je rekao kako su jakne počele pristizati te da će do kraja godine policijske službenice i službenici dobiti 4 700 jakni. Kazao je da će se do kraja godine realizirati nabava deficitarne opreme u vrijednosti 27 milijuna kuna.

- Plan je sklopiti dugoročnije takozvane okvirne sporazume u vrijednosti oko 100 milijuna kuna za opremu policajaca kojima će se stvoriti stanje predvidivosti nabave i sigurnost kada je u pitanju oprema policajaca. To će koristiti i gospodarskim subjektima koji će raditi s Ministarstvom unutarnjih poslova jer će moći planirati proizvodnju na duže razdoblje - rekao je ministar unutarnjih poslova te najavio kako će se od 1. siječnja iduće godine povećati koeficijenti za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom, a svim policijskim službenicima s višom i visokom spremom, kojima su materijalna prava ranije nepravedno oduzeta, bit će vraćena.

 

Novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

Utvrđena prava koja su postojala i ranije i pojedina pitanja, koja su novim Kolektivnim ugovorom poboljšana i usklađena sa Zakonom o radu i Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, idu u korist zaposlenika.

 

Raspored radnog vremena

Uvedena je veća zaštita zaposlenika, a time i policijskih službenika kod promjene rasporeda radnog vremena. Službenici se o rasporedu rada ili promjeni rasporeda radnog vremena moraju obavijestiti pisano najmanje tjedan dana unaprijed s točno naznačenim satom početka rada. To ne vrijedi samo u slučaju hitnog prekovremenog rada. Naime, stari Kolektivni ugovor je, osim hitnog prekovremenog rada, uključivao i druge slične slučajeve prijeke potrebe. Ukidanjem ove odredbe, postignuta je veća zaštita službenika i namještenika.

 

Naknada za vrijeme godišnjeg odmora

Naknada plaće za sve službenike i namještenike za vrijeme godišnjeg odmora isplaćuje se u visini kao da je službenik radio redovno radno vrijeme, a najmanje u visini njegove prosječne plaće u zadnja tri mjeseca. I ova izmjena ide u korist službenika, jer novi Kolektivni ugovor izričito naglašava da se to odnosi na sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad (plaća i dodatci na plaću) što ranije nije bio slučaj.

 

Korištenje godišnjeg odmora za roditelje

Službenici koji su bili na rodiljnom, roditeljskom ili posvojiteljskom dopustu ili na dopustu radi skrbi i njege djeteta s posebnim potrebama, stari godišnji ne moraju iskoristiti do 30. lipnja. Naime to pravo mogu iskoristiti do kraja kalendarske godine u kojoj se službenik vratio na rad.

 

"ZIMSKE JAKNE NISU SE NABAVLJALE TRI GODINE"
MUP: Božinović najavio isporuku deficitarne opreme do kraja godine

 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je u utorak nakon sastanka s reprezentativnim sindikatima u MUP-u da će do kraja godine biti dovršena isporuka deficitarne opreme za policajce, ustvrdivši da njegov tim neće dopustit da policajci nemaju potrebnu opremu koju će nabavljati dugoročnijim sporazumima.

(Direktno.hr, 14. studenoga 2017.) Objašnjavajući zbog čega se kasnilo s nabavkom policijske opreme, Božinović je rekao novinarima da se primjerice zimske jakne nisu nabavljale tri godine i da u trenutku njegova dolaska na čelo ministarstva negdje oko 5000 policajaca nije imalo opremu koja im po pravilima pripada.
Stoga su, dodao je, osnovali tim na čelu s novim pomoćnikom ministra koji je u dva mjeseca uspio ispregovarati nešto što se nije pregovaralo godinama. Do kraja godine po riječima ministra bit će isporučena deficitarna oprema, uključujući i 4700 jakni, u vrijednosti od 27 milijuna kuna.
Upitan znači li to da policajci s početkom zime neće imati nove zimske jakne, ministar je rekao da su jakne počele stizati jer je s proizvođačima dogovoreno da se robu isporučuje sukcesivno.
Paralelno s time, dodao je, radi se i na drugom projektu koji bi trebao biti dovršen u siječnju iduće godine, a uključuje dugoročnije, tzv. okvirne sporazume u vrijednosti oko sto milijuna kuna.
„To znači da se više nikada nećemo, barem dok mi vodimo ovaj sustav, dovesti u situaciju da nema opreme za policajce", rekao je ministar, dodavši da je svih ovih godina novaca bilo, ali oprema nije stizala iz razno raznih razloga.
Precizni sporazumi imat će validnost dvije, tri godine, neki možda i duže čime će se stvoriti situaciju predvidivosti kad je u pitanju nabava i sigurnost. To će također koristiti gospodarskim subjektima koji će raditi s MUP-om jer će moći planirati proizvodnju na duže razdoblje.
Upitan za plan po kojem bi Hrvatska do kraja godine trebala primiti 150 izbjeglica i sljedeće dodatnih sto, ministar je rekao da se Hrvatska na to obvezala 2015. i da taj proces ide.
Jedna misija je poslana u Tursku, gdje se nalazi najviše izbjeglica iz ratom pogođene Sirije, i ona je obavila određene razgovore. No, riječ je o živom procesu jer se ljudi javljaju pa odustaju.
Trenutno, dodao je, imaju informaciju da je između 40 i 45 uglavnom članova obitelji iskazalo spremnost za dolazaka u Hrvatsku. „Mi smo spremni i sad je u tijeku ta tehnička provedba", rekao je ministar koji dolazak izbjeglica očekuje do kraja godine.
Ministar je s predstavnicima Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika razgovarao o nedavno potpisanom kolektivnom ugovoru, opremi i povećanju koeficijenata, rekao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske, koji smatra da su policajci i zaposlenici MUP-a potplaćeni.
Božinović je pak rekao da će poslati upute i organizirati sastanke s policijskim upravama i postajama kako bi se ostvario dogovor postignut u kolektivnom ugovoru. Dodao je da imaju informaciju da su se ranije u provedbama kolektivnih ugovora „kreativno" u praksi tumačila prava policajaca.


"Što se tiče plaća mi smo i o tome danas razgovarali o provedbi objavljene informacije MUP-a da ćemo podići koeficijente za srednju stručno spremu s 1. siječnjem iduće godine, a također ostajemo kod onog da budu vraćena financijska prava svim policajcima više i visoke spreme koja su im neopravdano oduzeta u prošlom razdoblju da bi se dala nekim drugima", rekao je Božinović.
Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a rekao je da će bdjeti nad kolektivnim ugovorom i da će paziti da se poštuju prava, a ne bude li onako kako treba "zna se što slijedi".
Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika rekao je da su razgovarali i o pitanju javnih vatrogasnih postrojbi i profesionalnih vatrogasaca jer je ove i ranijih godina bilo problema oko realizacije materijalnih prava koja su vatrogascima pripadala po kolektivnom ugovoru. 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 13.11.2017.

VEČERNJI LIST o prvoj presudi u sporu o povećanju plaća u javnim službama

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 09.11.2017.

Potpisan Kolektivni ugovor za državne službenike

 

(HRT, 9. studenoga 2017.) Nakon što je Vlada na sjednici prihvatila nacrt Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike - taj je ugovor sa sindikatima i potpisan u Banskim dvorima. U Kolektivnom ugovoru utvrđeno je da osnovica plaće iznosi 5421,54 kn, a zaposlenici će dobiti i regres i božićnicu.

U KU je unesena i odredba kako će se u slučaju da Vlada sa sindikatima javnih službi ugovori materijalna prava povoljnija od onih za državne službe, povoljnija prava jednako primjenjivati i na državne službenike i namještenike.

Vlada je na sjednici donijela i odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama i za djelatnost socijalne skrbi, te imenovala pregovaračke odbore.

 

BOLJA VREMENA?

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

 

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr, 9. studenoga 2017.) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Premijer Andrej Plenković izvijestio je da su na Vladi usvojili sve dokumente kako bi se mogao potpisati KU te zahvalio ministru Paviću i kolegama što su u partnerskom duhu i suradnoj metodi u protekla dva mjeseca uspjeli postići dogovor o KU-u.

 

Osigurana sredstva za božićnicu i regres

Najznačajnijim je ocijenio to što je dogovoreno povećanje osnovice od 6 posto, te da će u proračunu biti osigurana sredstva za božićnicu i regres.

Smatram da je to vrlo kvalitetan sporazum i da će se nastaviti suradnja kroz socijalni dijalog, rekao je Plenković i najavio za idući tjedan sjednicu GSV-a, kao i da će zajedno s ministrom Pavićem biti u Goeteborgu na socijalnom summitu. Te su teme važne za Hrvatsku i na razini EU-a, istaknuo je.

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada. Još predstoji povećanje plaća od 2 posto za studeni, što je ukupno povećanje od 6 posto na godišnjoj razini, tako da će osnovica plaće iznositi 5421,54 kune.

To je unutar fiskalne politike koju Vlada provodi kroz smanjenje udjela javnog duga u BDP-u i ispunjavanje maastriških kriterija, to je maksimum koji smo mogli osigurati, a da se ponašamo odgovorno, poručio je Pavić.

 

Povećanje u proračunu za 1,4 milijarde kuna

To će u proračunu za iduću godinu značiti povećanje za1,4 milijarde kuna i bit će, uz indeksaciju mirovina, najveće povećanje proračunskog izdvajanja, pojasnio je Pavić.

Potpisani KU štiti osnovna i dodatna prava zaposlenika u državnim službama i primjenjuje se od 1. studenoga, tako da neće biti prekida u ostvarenju tih prava. Istaknuo je da su osigurana sredstva za božićnicu u ovoj godini te za božićnicu i regres u idućoj godini.

Radi postupka planiranja proračuna dogovoreno je da će se o osnovici, božićnici, regresu i daru za djecu pregovarati svake godine početkom svibnja, kako bi se pregovori mogli voditi kvalitetnije i rezultati planirati u fiskalnoj politici.

Pavić je također izrazio uvjerenost u skoro postizanje dogovora i potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama.

U KU za državne službenike unesena je i odredba kako će se u slučaju da Vlada sa sindikatima javnih službi ugovori materijalna prava povoljnija od onih za državne službe, povoljnija prava jednako primjenjivati i na državne službenike i namještenike.

 

Prava državnih službenika vraćena na razinu iz 2008.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić ustvrdio je kako KU daje sigurnost zaposlenicima u državnim službama da ih "nitko više neće moći zvati uhljebima" i najavio da će nastojati poboljšati još neka materijalna prava zaposlenika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako su se potpisanim sporazumom vratili na razinu iz predkrizne 2008. te da očekuje daljnje poboljšanje prava zaposlenika.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša dodao je da su zaposlenici ipak izgubili još dodatna 3 posto povećanja osnovice, pa se još nisu vratili na razinu iz 2012.

Najavio je razgovore o novom Zakonu o plaćama i izrazio nadu da će se o toj važnoj temi razgovarati o partnerskom duhu, kako što je to bilo za KU. 

Pročitajte još...

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 07.11.2017.

Pleša: Materijalna prava iz kolektivnog ugovora neće se dirati

Za gotovo 60.000 državnih službenika i namještenika uspješno su završili pregovori Vlade i sindikata o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru.

(HRT, 6. studenoga 2017.) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao je da u ugovoru ima promjena, no pojedinosti nije želio otkriti dok dokument ne prođe Vladinu i sindikalnu proceduru.  

Potpisivanje se očekuje već potkraj tjedna.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša najavio je kako bi nove pregovore o TKU-u trebali početi već u svibnju iduće godine, u okviru smjernica ekonomske politike za 2019. Dobro je što će sindikati biti uključeni u pregovore vezane uz materijalna prava iz TKU-a u najranijoj fazi, kako ne bi krajem godine, kada se donosi proračun, bili samo upoznati s onim što je već ranije odlučeno. Važno je da sindikati mogu na vrijeme izraziti svoje mišljenje o smjernicama ekonomske politike, naglasio je Pleša.

Za HRT-ov Dnevnik 3 Pleša je kazao da, kao što je ministar Pavić rekao, danas je bila zadnja runda pregovora. Utvrdili smo mogući tekst kolektivnog ugovora, odnosno prijedlog. Taj prijedlog ide na Vladu RH, a sindikat ga šalje na njegova, sindikalna tijela, kazao je Pleša.

Ako i jedna i druga strana potvrde taj prijedlog, on će se smatrati da se može potpisati. Prema tome, kao što je ministar rekao, potkraj tjedna ga možemo potpisati. Materijalna prava neće biti dirana što je izuzetno važno, ali i nematerijalna prava, o kojima se manje govori, dodao je.

Sporazum koji smo potpisali krajem prošle godine definirao je povećanje plaća tri puta po 2%. Rekao bih radije vraćanje plaće koja je bila 2009. godine, a ne povećanje plaće. Datumi su 1.1., 1.8. i 1.11. ove godine. Prema tome, u prosincu u plaći za studeni, to povećanje će biti vidljivo, istaknuo je Pleša.

Na dodatno pitanje ostaju li i dalje božićnica i regres, Pleša ponavlja da se materijalna prava ne diraju, a nada se da će i dalje božićnica biti 1.250 kn.

Na pitanje je li ikakav pomak napravaljen da se dodatno plaćaju i na taj način zadrže najbolji službenici, a eliminiraju oni neefikasni, Pleša je kazao da je to tema o kojoj se dosta govori. To se pitanje treba regulirati zakonom o plaćama, a o tome će biti riječi iduće godine.

Zakon o plaćama i kolektivni ugovor međusobno se ne isključuju. Zakonom o plaćama će se pozicionirati službenici u sustavu, a kolektivnim ugovorom se uređuje visina osnovice i način obračuna plaća. Svatko nastoji potaknuti ljude da kroz stimulativni sistem plaća budu nagrađeni. Imali smo sustav platnih razreda od 1994. do 2001. godine. Ministar je najavio mogućnost da će takav zakon o plaćama u državnoj službi biti predložen negdje potkraj ove godine, napomenuo je Pleša.

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 06.11.2017.

KOMENTAR Medijska bruka


(SDLSN, 6. studenoga 2017.) Mediji često pišu o potrebi otpuštanja „viška" zaposlenih u javnom sektoru, „uhljebima" i neprofesionalnim i neljubaznim službenicima, kao i potrebi nagrađivanja i kažnjavanja službenika i namještenika sukladno rezultatima njihovog rada.
No, koliko „profesionalno" njihovi zaposlenici - novinari rade svoj posao može se vidjeti na primjeru vijesti o tome kako su se pregovarački odbori Vlade i sindikata državnih službi usuglasili oko teksta novog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.
HINA je ovu vijest prenijela pod naslovom „Usuglašen TKU za državne službenike i namještenike", premda se u slučaju državne službe ne radi o temeljnom kolektivnom ugovoru, budući da se on, za razliku od TKU u javnim službama, ne „nadograđuje" granskim kolektivnim ugovorima za pojedine djelatnosti, da bi u tekstu članka dodala kako je riječ o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za državne i lokalne službenike i namještenike.
Nakon što je SDLSN reagirao na ovu „nepreciznost", HINA je promijenila naslov svog članka u „Usuglašen KU za državne službenike i namještenike", ali se u tekstu članka i dalje navodi kao se radi o Kolektivnom ugovoru (KU) za državne i lokalne službenike i namještenike, premda Vlada lokalnim službenicima nije poslodavac pa stoga za njih ne može ni ugovarati kolektivni ugovor.


Jedan drugi portal ovu je vijest prenio pod naslovom „Ministar Pavić potvrdio da je potpisan novi Temeljni kolektivni ugovor sa sindikatima državnih službi", navodeći u podnaslovu kako će takav „TKU" uskoro biti potpisan i vrijedit će od 1. studenoga, potvrđujući „pravilo" da urednik koji naslovima „oprema" novinarske tekstove ne mora nužno i pročitati što piše u tekstu koji „uređuje".
Na kraju, čitateljima ostaje da se iz ovako „profesionalno" sročenih vijesti „informiraju" o tome kakav je kolektivni ugovor usuglašen, na koga se primjenjuje i je li već potpisan ili nije. S. Kuhar

Pročitajte još...

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 06.11.2017.

Postignut dogovor oko sklapanja novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike


(MRMS, 6. studenoga 2017.) Pregovarački odbori u postupku pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike postigli su dogovor oko sklapanja novog ugovora.

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić nakon postizanja dogovora, naglasio je da će novi Kolektivni ugovor biti potpisan uskoro nakon što konačan tekst prođe Vladinu proceduru i tijela sindikata, te da će, kao što je usuglašeno tijekom pregovora, vrijediti od 1. studenoga.

„Na samome početku naglasili smo da intencija pregovora nije umanjivati prava, već ih urediti. Zadovoljan sam načinom na koji smo uredili dobar dio, te vjerujem da će državni službenici i namještenici također biti zadovoljni", istaknuo je ministar.

Predstavnici sindikata državnih službenika i namještenika izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom.

 

Usuglašen TKU za državne službenike i namještenike

(Nacionalno.hr, 6. studenoga 2017.) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potvrdio je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima sindikata državnih službi, da je usuglašen Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za državne i lokalne službenike i namještenike, koji će uskoro biti potpisan i vrijedit će od 1. studenoga.

Pregovori o TKU za državne i lokalne službenike i namještenike, kao i svaki pregovori, predstavljaju kompromis, pa s Vladine strane možemo biti zadovoljni, jer su su vođeni i završeni u dobrom duhu, izjavio je Pavić novinarima nakon sastanka.

Vladinim pregovaračima nije bila namjera smanjivati prava zaposlenih u državnim službama nego ih bolje urediti, poručio je Pavić i izrazio uvjerenje da će državni službenici i namještenici u konačnici biti zadovoljni. Uvijek se može bolje, ali unutar okvira koje smo imali vjerujem da smo postigli maksimum, ocijenio je Pavić.

Upitan ima li u novom TKU-u određenih promjena Pavić je odgovorio potvrdno, no nije želio govoriti o pojedinostima dok ugovor ne prođe Vladinu i sindikalnu proceduru. Najavio je da će se uskoro, kada bude potpisivanje TKU-a, moći izaći sa cjelokupnim tekstom.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić potvrdio je da su stavovi dviju strana usuglašeni pa očekuje potpisivanje TKU-a. Što se tiče zadovoljstva, naravno da će uvijek biti nekih koji neće biti zadovoljni, pokušali smo u ime državnih službenika i namještenika napraviti najbolje što smo mogli, kaže Jagić koji misli da su ugovorena materijalna prava prihvatljiva za njihovo članstvo.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša najavio je kako bi nove pregovore o TKU-u trebali početi već u svibnju iduće godine, u okviru smjernica ekonomske politike za 2019.

Dobro je što će sindikati biti uključeni u pregovore vezane uz materijalna prava iz TKU-a u najranijoj fazi, kako ne bi krajem godine, kada se donosi proračun, bili samo upoznati s onim što je već ranije odlučeno. Važno je da sindikati mogu na vrijeme izraziti svoje mišljenje o smjernicama ekonomske politike, naglasio je Pleša. 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 02.11.2017.

Sljedeći tjedan potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora s državnim službenicima


(HRT, 2. studenoga 2017.) Za javne i državne službe do 1. studenog trebao je biti potpisan novi Temeljni kolektivni ugovor. Do jučer je vrijedila produljena primjena prava iz kolektivnog ugovora koji je istekao prije tri mjeseca. Kada će sindikati i Vlada završiti pregovore o temeljnom kolektivnom, a kada će na pregovarački stol doći granski ugovori koji trebaju biti sklopljeni do 1.prosinca? Na ta pitanja su, gostujući u "U mreži Prvog", odgovarali ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša. Emisiju na HRT-u uredila je i vodila Mirjana Grahovac.

Odgovarajući na pitanje što se dogodilo da nisu gotovi pregovori za javne i državne službe, ministar Pavić je kazao da se pregovori vode na dva kolosijeka, zasebno sa državnim službenicima, zasebno sa javnima. Sa državnima smo došli u finalnu fazu, s javnima još imamo koju rundu pregovora. Treba istaknuto da su i u jednima i u drugima pregovorima birački odbori zauzeli zajednički stav da će novi TKU vrijediti od 1. studenoga. Prema tome, to što smo si još dali malo vremena za završetak pregovora, ne znači apsolutno ništa za prava koja imaju bilo državni zaposlenici, bilo zaposlenici u javnom sektoru, rekao je ministar.

Ponovio je da je s državnim službenicima gotovo sve usuglašeno, nada se potpisivanju TKU-a sljedeći tjedan, no to mora još proći proceduru i na Vladi i kod sindikata. Dodao je da sutra imaju sastanak sa zaposlenicima u javnom sektoru. Ako bi TKU bio potpisan u studenome, sva prava će biti isplaćena u prosincu, prava radnika će kontinuirano vrijediti i od 1. studenoga nećemo imati taj pravni vakuum, nema panike, u dobroj mjeri završavamo pregovore i sa jednima i sa drugima, poručio je ministar.

 

Pleša je kazao da su ranije započeli s pregovorima jer je bilo određenih problema u utvrđivanju reprezentativnosti u javnim službama. Zapravo su u pregovore krenuli u tri faze: u prvoj fazi smo razmatrali pitanja koja su regulirana zakonom o radu, zakonom o državnim službenicima ili nekim drugim podzakonima kako ne bi bilo preklapanja sa kolektivnim ugovorom; u drugoj fazi smo rješavali interesna pitanja u što spada organizacija i rad sindikata unutar sustava, godišnji odmori, prekovremeni rad itd; a u trećoj fazi su bila materijalna pitanja.

Kazao je kako je pregovarački tim očekivao da ćemo manje vremena potrošiti na prve dvije faze, a više vremana posvetiti trećoj fazi, što je ljudima najinteresantnije. Startna pozicija je bila u najmanju ruku zadržati materijalna prava koja su do sada vrijedila, nakon pregovora smo vrlo blizu toga da utvrdimo jedan tekst koji ćemo ponuditi sindikalnim tijelima, ona će to potvrditi ili neće potvrditi, kao i Vladina strana. Sada smo u fazi kada bi trebalo utvrditi finalni tekst, sve ono što smo prošli da se sada stavi na papir i da se vidi da li je to to što smo ispregovarali i ako je, idući tjedan bi se mogla sastati sindikalna tijela, a Vlada bi mogla raspravljati na svojoj sjednici gdje bi se trebao potvrditi ili ne takav tekst kolektivnog ugovora, pojasnio je.

Pleša je kazao da kada se kretalo u pregovore, startna pozicija bila je zadržati postojeća prava koja su bila u sadašnjem važećem TKU-u i kroz pregovore mi smo došli do tih istih prava. Postojeća prava će se, nada se Pleša, zadržati.

 

Temeljnim zakonom su propisane određena prava zaposlenika koja su zakonom minimalno definirana. Sve što je iznad toga, dogovara se kolektivnim ugovorima, mi sa Vladom smo dogovorili određena materijalna prava koja se reguliraju već dugi niz godina. U razdoblju krize, u državnoj službi nisu bile isplaćivane ni božićnica, ni regres. Na određeni način smo pratili stanje u državi i pokušavali razumjeti i drugu stranu, a istovremeno smo kao partneri nastojali zadržati radna mjesta. Kada smo morali birati između manjih prava i radnih mjesta, socijalno i sindikalno je bilo opravdanije ići na niža prava, a zadržati radna mjesta, kazao je Pleše.

Javne službe traže povećanje plaća od 15,2%, to je godišnji iznos od 5 mlrd kn. Pavić je rekao da će danas na Vladi biti rebalans proračuna i proračun za sljedeću godinu. Limiti za 2018. su usuglašeni i upravo iz toga smo i jednoj i drugoj strani ponudili da se pregovorima kreće ranije, u 5 mjesecu prije donošenja ikakvih proračunskih limita kako bi se moglo kvalitetno ispregovarati. Treba istaknuti da za sljedeću godinu slijede 2 najveća povećanja u budžetu: indeksacija i povećanje mirovina te povećanje plaća za državne i javne službe. Te dvije komponente će u 2018. biti veće za 2,5 mlrd kn u odnosu na ovu godinu, kazao je ministar.

Govoreći o rebalansu proračuna, ministar Pavić je kazao da će višak prihoda biti iskorišten za plaćnje različitih dugova koji se godinama vuku, prvenstveno će se pokrivati dugovi u zdravstvenom sektoru. Ne vjeruje da pregovori neće uspjeti, kvalitetno se radilo. Žele iščistiti kolektivni ugovor od tekstova koji se dupliraju u zakonima. Sa službeniciam u javnim službama se pregovaralo članak po članak, ostalo je još nekoliko tema o kojima će se dalje pregovarati, sutra je na dnevnom redu. Uz osnovicu, pregovarat će se još i o prijevozu i povlaštenim otpremninama koje mogu ići do 26 plaća, žele definirati da može biti maksimalno 6 plaća. Nema straha za isplatom plaća i dodataka jer će novi TKU vrijediti od 1. srtudenoga, poručio je ministar.

Govoreći o zakonu o plaćama, Pleše je kazao kako se već duže vrijeme govori da bi ga trebalo donijeti, na tome inzistira Europska komisija. Tu je bilo različitih prostupa, 2013. smo razgovarali o zakonu o plaćama u javnom sektoru, sada smo u situaciji da razgovaramoo dva zakona: jedan za javne, jedan za državne službenike, vidjet ćemo na kraju. Ne vidim razloga da se kolektivno pregovara kao što sada radimo, a da onda tijekom narednih godina raspravljamo i o ovom tako važnom pitanju, kazao je.

Pleše se referirao na otpremnine koje je spomenuo ministar Pavić. Kazao je da su državnoj službi stimulativne otpremnine, riječ je o otpremninama koje se isplaćuju u slučaju posebno uvjetovanog otkaza i po sadašnjem kolektivnom ugovoru isplaćuje se 65% netto plaće posljednja 3 mjeseca puta broj godina službe. Tih otpremnina nije bilo 2001., osim u dijelu MORH-a kada je RH pristupala NATO paktu pa je moralo doći do restrukturiranja i MORH-a i Oružanih snaga. Iako se tražilo da se i na taj način sustav proventilira, da dođu mladi ljudi, nije bilo sluha, to je očito teška politička odluka, smatra Pleše.

Govoreći o zakonu o plaćama, Pavić je rekao da taj zakon ima dugu povijest i razdvojen je na dva zakona: u prvoj fazi ćemo ići sa zakonom o plaćama državnih službenika, postoji radna skupina i tekst bi trebao biti gotov do kraja godine. Treba istaknuti da u taj zakon treba uvesti platne razrede, nemamo načina kako nagraditi one koji bolje rade, ovaj zakon bi to trebao omogućiti. Nakon njega bi trebao ići i Zakon o plaćama javnih službi.

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 28.10.2017.

NOVI LIST o pregovorima Vlade i sindikata javnih i državnih službi

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 25.10.2017.

Osnovana sindikalna podružnica službenika i namještenika Pučkog pravobranitelja

(SDLSN, 25. listopada 2017.) U uredu zagovornika ljudskih prava i sloboda građana od jučer djeluje sindikalna podružnica službenika i namještenika Pučkog pravobranitelja.
Na osnivačkoj skupštini nove podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske za sindikalnog povjerenika izabran je savjetnik Pučke pravobraniteljice Igor Lekić, u čijoj osobi su članovi Sindikata dobili zagovaratelja zaposleničkih prava, a Pravobraniteljica socijalnog partnera s kojim se može i treba savjetovati pri donošenju akata kojima se uređuju pitanja važna za gospodarski i socijalni položaj službenika i namještenika ureda kojem je na čelu.
SDLSN se Pučkoj pravobraniteljici često žali na postupanje tijela vlasti prema službenicima i namještenicima i s njenim uredom dobro surađuje te zbog toga vjeruje da će ta suradnja biti jednako uspješna i kad je u pitanju unutarnja politika Ureda prema vlastitim zaposlenicima. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 23.10.2017.

Osnovana sindikalna podružnica JVP Delnice

 

(23. listopada 2017.) U Delnicama je osnovana nova sindikalna podružnica JVP Delnice. Osnivačkoj skupštini je nazočilo 7 vatrogasaca i županijska povjerenica Slavica Juranić. Podružnica ima 12 članova.
Za sindikalnog povjerenika izabran je Dalibor Mareković, a za zamjenika Slaven Rački.
Na Skupštini su navedeni problemi u svezi obračuna i isplate plaća, nabavke opreme i smjenskog rada. Članovi su odlučni da uz pomoć SDLSN RH, riješe barem dio nagomilanih problema. S. Juranić

Ispis   Pošalji na mail


«  ‹  [1] [2] [3] [4] [5]    »

Kliknite ovdje za arhivu novosti


Sastanak na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast: jačanje socijalne dimenzije EU-a

Sastanak na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast: jačanje socijalne dimenzije EU-a

Europska komisija - Priopćenje za tisak Bruxelles, 16. studenoga 2017. Predsjednik Juncker i švedski premijer Löfven 17. studenoga zajednički će dočekati čelnike EU-a na prvom socijalnom sastanku na vrhu EU-a u 20 godina. Predsjednici institucija EU-a, predsjednici država ili vlada EU-a, socijalni partneri i drugi ključni dionici okupit će se na socijalnom sastanku na vrhu u Göteborgu u Švedskoj kako bi sudjelovali u otvorenoj raspravi sa svim sudionicima o načinima promicanja pravednog zapošljavanja i rasta u Europskoj uniji.

Opširnije

Nastavlja se postupak osnivanja Hrvatskog saveza za nedjelju

Nastavlja se postupak osnivanja Hrvatskog saveza za nedjelju

(HRT) Na Inicijativnom skupu za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju, koji trenutačno okuplja 16 ustanova i udruga predvođenih Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita, sinoć je zaključeno da će se nastaviti s aktivnostima osnivanja tog saveza koji se zauzima da nedjelja bude neradni dan.

Opširnije

Pučka pravobraniteljica: Svaka treća pritužba na diskriminaciju odnosi se na rad i zapošljavanje

Pučka pravobraniteljica: Svaka treća pritužba na diskriminaciju odnosi se na rad i zapošljavanje

Autor: Lider/Hina Hrvatska i dalje nema važeći Nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije, ali ni migracijsku politiku, istaknula je u svom godišnjem izvješću pučka pravobraniteljica Lora Vidović čiji je ured u prošloj godini otvorio 5433 predmeta u 50 gradova i sela u kojima je istraženo više stotina sudionika, nadležnih tijela javne vlasti, organizacija civilnog društva, sindikata, sveučilišta i vjerskih organizacija.

Opširnije

GSV: Socijalni dijalog može biti bolji, sastanci svakih šest mjeseci

GSV: Socijalni dijalog može biti bolji, sastanci svakih šest mjeseci

PROBLEMI U KOMUNIKACIJI (JUTARNJI LIST) ZAGREB- Socijalni dijalog može biti bolji, a način njegova vođenja važan je za hrvatsko društvo, poruke su sa sastanka premijera Andreja Plenkovića sa članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) koji je u ponedjeljak održan u Banskim dvorima i na kojem je dogovoreno da će se takvi sastanci održavati svakih šest mjeseci.

Opširnije

Bez upozorenja poslodavac ne smije nadzirati zaposlenika

Bez upozorenja poslodavac ne smije nadzirati zaposlenika

PRIVATNOST NA POSLU (GLAS SLAVONIJE) Od 25. svibnja 2018. primjenjivat će se Opća uredba o zaštiti osobnih podataka – nova EU direktiva o pohranjivanju i dijeljenju osobnih podataka. Tema zaštite privatnosti, zaštite osobnih podataka posebno je osjetljiva na relaciji poslodavac – zaposlenik u smislu smije li se radniku pregledavati pozivi sa službenog telefona, mailovi, izlagati ga videonadzoru, zatražiti od njega alkotest, ili određeni liječnički pregled.

Opširnije

Europski stup socijalnih prava

Europski stup socijalnih prava

ETUC/NHS – U Göteborgu se 17. studenoga održava Sastanak na vrhu EU na kojemu bi se trebao usvojiti Europski stup socijalnih prava. Europski sindikati žele da usvajanje socijalnog stupa bude popraćeno ostvarivanjem prava u praksi, kao što su pravedne plaće i sigurno zaposlen

Opširnije

UPLATE IZ INOZEMSTVA U HRVATSKU: Svojim obiteljima naši 'gastarbajteri' poslali do 378 milijuna eura

UPLATE IZ INOZEMSTVA U HRVATSKU: Svojim obiteljima naši 'gastarbajteri' poslali do 378 milijuna eura

PODACI EUROSTATA Od pristiglih doznaka u Hrvatsku u 2016. godini, iznos od 201 milijun eura uplaćen je iz zemalja članica EU, dok je preostalih 177 milijuna stiglo iz zemalja izvan EU-a. Od ukupnih doznaka poslanih iz Hrvatske, u druge je članice EU-a poslano 59 milijuna, a 74 milijuna eura otišlo je u zemlje izvan EU-a.Većinu osobnih transfera čine novčane doznake migranata, koji novac šalju u svoje matične zemlje, napominje se u Eurostatovu izvješću.

Opširnije

BERLIN: Rasprava o fleksibilnom radnom vremenu u Njemačkoj

BERLIN: Rasprava o fleksibilnom radnom vremenu u Njemačkoj

Fleksibilno radno vrijeme je tema pregovora o koalicijskoj vladi demokršćana, liberala i zelenih koji se upravo vode u Berlinu. Piše: PolitikaPlus/Hina U Njemačkoj se razvila rasprava oko uvođenja fleksibilnog radnog vremena i promjeni zakona o radu koji bi bio prikladniji modernim radnom okruženju, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

Opširnije

Stariji od 50 godina u Hrvatskoj zanemareni, u ostatku EU-a poštovani

Stariji od 50 godina u Hrvatskoj zanemareni, u ostatku EU-a poštovani

KVALITETA RADNOG ŽIVOTA Duboko je pogrešna teza da stariji zauzimaju radna mjesta mladima (GLAS SLAVONIJE) Kvalitetom radnog života zaposlenika starijih od 50 godina u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj i Europskoj uniji bavi se tek završeno istraživanje hrvatskih stručnjaka - Zvonimira Galića i Maje Parmač Kovačić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te ekonomistice Maja Vehovec s Ekonomskog instituta. Zaključak je kako je kvaliteta radnog života naših zaposlenika te dobi lošija nego u ostatku EU-a.

Opširnije

Über u Britaniji izgubio spor oko prava radnika: Svojim vozačima moraju dati zajamčenu minimalnu plaću

Über u Britaniji izgubio spor oko prava radnika: Svojim vozačima moraju dati zajamčenu minimalnu plaću

IZRABLJIVALI BI RADNIKE Uber je odmah objavio da će se žaliti na donesenu sudsku odluku. Ta američka tvrtka, koja nailazi na veliki otpor tradicionalnih taxi kompanija i regulatornih tijela, već se prije suočila sa sudskim porazima u zemljama diljem svijeta. Uber je također morao potpuno napustiti neke zemlje, poput Danske i Mađarske.

Opširnije

Krajem listopada 180.404 nezaposlene osobe: Najviše nezaposlenih u Dalmaciji i Zagrebu

Krajem listopada 180.404 nezaposlene osobe: Najviše nezaposlenih u Dalmaciji i Zagrebu

PODACI HZZ-A Najviše je nezaposlenih u evidenciju došlo izravno iz radnog odnosa – njih 69,2 posto ili 22.714, i to poglavito iz turizma i ugostiteljstva. Naime, promatrano s obzirom na djelatnost prethodnoga zaposlenja, izravno iz radnog odnosa u evidenciju nezaposlenih najviše je osoba došlo iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, i to 36,8 posto ili 8.367 osoba.

Opširnije

Minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu

Minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu

E-SAVJETOVANJE O NACRTU ZAKONA Autor: Ljerka Bratonja Martinović Novosti su to iz nacrta novog zakona o obavljanju studentskih poslova, koji se nalazi na e-savjetovanju, a trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2018. (Novilist.hr) Preko student-servisa od iduće godine moći će se zaposliti i izvanredni studenti, minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu.

Opširnije

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA? Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada (Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Zakon o studentskim poslovima: Dolazi li kraj zapošljavanju preko tuđih studentskih ugovora?

Zakon o studentskim poslovima: Dolazi li kraj zapošljavanju preko tuđih studentskih ugovora?

MINISTRICA NAJAVLJUJE »Zakonom o studentskim poslovima pokušavamo regulirati i zaštititi studente da budu sigurni da im neće biti uskraćena njihova prava i naknada za njihov rad«, rekla je ministrica Divjak novinarima ispred Banskih dvora.

Opširnije

PROCJENA EUROPSKE KOMISIJE: Hrvatsko gospodarstvo iznenađujuće otporno. BDP će rasti ne 2,9, nego 3,2 posto

PROCJENA EUROPSKE KOMISIJE: Hrvatsko gospodarstvo iznenađujuće otporno. BDP će rasti ne 2,9, nego 3,2 posto

OPTIMISTIČNE PROGNOZE »Dok učinci nedavnih poreznih reformi kopne, očekuje se da će potrošnja kućanstava ostati snažna zahvaljujući rastu zaposlenosti, povećanju plaća i povoljnim kreditnim uvjetima. Investicije će ostati najdinamičnija domaća komponenta s javnim investicijama koje su poduprte povlačenjem europskih strukturnih fondova«, navodi Komisija.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Ministar Marko Pavić sindikatima je poručio kako intencija Vlade u pregovorima za novi kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike nije smanjivanje prava. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja