SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu

Osnovne informacije

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu SDLSN) je neovisna, samostalna i nestranačka udruga dragovoljno i interesno udruženih službenika i namještenika članova Sindikata, zaposlenih u tijelima državne i lokalne vlasti i drugim ustanovama (državni službenici i namještenici u ministarstvima, Vladi RH, Hrvatskom saboru, županijama, sudovima, tužilaštvu i pravobraniteljstvu, izvršenju sankcija, pravosudnoj policiji, policiji, vatrogastvu, carini, poreznoj upravi, državnim zavodima i ustanovama, lokalnoj upravi i samoupravi u gradovima i općinama, komorama, zavodu za zapošljavanje i drugim ustanovama), koji prihvaćaju Statut i organizaciju Sindikata.
SDLSN zastupa sve svoje članove u zemlji i inozemstvu s obzirom na djelatnost državne vlasti ukoliko plaćaju sindikalnu članarinu.
SDLSN ima organizirano članstvo u oko 400 podružnica, koje djeluju unutar 20 županija i Gradu Zagrebu. Svaki povjerenik podružnice član je županijskog povjereništva svoje županije na čijem je čelu županijski povjerenik kao koordinator rada i prva osoba Sindikata u županiji. Po funkciji je i član Glavnog povjereništva, najvišeg rukovodnog i izvršnog tijela Sindikata između dva izborna Sabora. Svaki povjerenik podružnice i županijskog povjereništva dobiva, dok obavlja svoju funkciju, posebnu iskaznicu na kojoj s podacima o nositelju, reg. broju podružnice, pravima i obvezama povjerenika pri predstavljanju i nastupu prema članovima odnosno poslodavcu.
SDLSN je jedan od brojčano najvećih i financijski najjačih sindikata u Hrvatskoj. Respektabilan je i pregovarački jak Sindikat koji je prvi od svih sindikata državnih i javnih službi potpisao s Vladom RH Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike 18.3.1996., u kojem je prvi puta utvrdeno 40 satno tjedno radno vrijeme zaposlenika. Time je otvorio mogućnost da i drugi sindikati ugovore sa svojim poslodavcima isto tjedno radno vrijeme.
SDLSN je udružen u Nezavisne hrvatske sindikate, drugu po veličini sindikalnu središnjicu više razine u Hrvatskoj.
SDLSN je član Međunarodne sindikalne organizacije javnih službi PSI - Public services internacional.
SDLSN osnovan je 6. travnja 1990. godine i pravni je sljednik bivšeg strukovnog Sindikata državnih stužbenika, odnosno Sindikata uprave i pravosuđa i fnancijskih organizacija, te Saveza sindikata Hrvatske i Saveza sindikata.
SDLSN čine članovi organizirani u sindikalne podružnice na čijem su čelu povjerenici. Oni čine županijska povjereništva, a županijski povjerenici su po funkciji članovi Glavnog povjereništva koje potvrđuje Sabor, koji ujedno bira i ostale njegove članove, te predsjednika Sindikata, Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor na mandat od četiri godine. Glavno povjereništvo na prijedlog predsjednika Sindikata bira predsjedništvo od sedam članova, kao izvršno i operativno tijelo, te po užim djelatnostima osniva odbore državne uprave, lokalne uprave, pravosuđa, carine, porezne uprave, vatrogastva, pravosudne policije, zavoda za zapošljavanje, policije, službenika i namještenika u vojsci i odbor žena.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH - kao najbrojniji sindikat u tijelima državne i lokalne vlasti i najjači pregovarački partner u pregovorima i sklapanju kolektivnog ugovora s vladom RH svojim članovima

jamči

  • besplatnu pravnu pomoć, zaštitu i zastupanje pred sudovima i poslodavcima kod povreda iz rada i po osnovi rada i službe
  • zastupanje u pregovorima i zaštitu prava iz zakona i kolektivnog ugovora
  • organiziranje pomoći i zaštite u štrajku
  • informacije o radu i upravljanju sindikatom
  • sindikalno obrazovanje i osposobljavanje
  • pomoć u organiziranju odmora i sindikalnih športskih susreta
  • korištenje usluga sindikalnih zadruga

osigurava

  • materijalnu pomoć u određenim teškim socijalnim i zdrastvenim slučajevima, kod posljedica nesretnog slučaja ili nezgode - ovisno o visini postotka trajnog invaliditeta i pomoć obitelji umrlog člana sindikata, prema pravilima Sindikalnog fonda pomoći
  • najbolje uvjete na štednju i dobivanje kredita u Sindikalno štedno-kreditnoj uniji do 10000 kn

PITANJA:

Zašto je potreban sindikat?

Vječiti sukob interesa izmedu rada i kapitala, zaposlenika i poslodavca - u kojem je zaposleni pojedinac slabiji ako se sam postavlja prema poslodavcu - vlasniku kapitala. Da bi zaštitio svoje interese pojedinac se udružuje zajedno s drugim pojedincima u sindikat, kao organiziranu udrugu, koja zastupa interese svoga članstva.

U pregovorima s poslodavcem radi traženja optimalnih uvjeta rada i materijalne sigurnosti i zaštite zaposlenika - članova sindikata.

Može li član sindikata imati posljedice?

Pravo na slobodu sindikalnog organiziranja i djelovanja, zajamčeno je Ustavom RH, Zakonom o radu, odnosno međunarodnim Konvencijama MOR-a (Medunarodne organizacije rada), i član sindikata ne može imati nikakve posljedice za zbog članstva u sindikatu. Povredom prava na sindikalno organiziranje smatra se svaki pritisak od strane poslodavca na zaposlenika da mu onemogući sindikalno organiziranje ili da istupi iz sindikalne organizaclje.

 

  Ispis Pošalji na mail

Sastanak na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast: jačanje socijalne dimenzije EU-a

Sastanak na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast: jačanje socijalne dimenzije EU-a

Europska komisija - Priopćenje za tisak Bruxelles, 16. studenoga 2017. Predsjednik Juncker i švedski premijer Löfven 17. studenoga zajednički će dočekati čelnike EU-a na prvom socijalnom sastanku na vrhu EU-a u 20 godina. Predsjednici institucija EU-a, predsjednici država ili vlada EU-a, socijalni partneri i drugi ključni dionici okupit će se na socijalnom sastanku na vrhu u Göteborgu u Švedskoj kako bi sudjelovali u otvorenoj raspravi sa svim sudionicima o načinima promicanja pravednog zapošljavanja i rasta u Europskoj uniji.

Opširnije

Nastavlja se postupak osnivanja Hrvatskog saveza za nedjelju

Nastavlja se postupak osnivanja Hrvatskog saveza za nedjelju

(HRT) Na Inicijativnom skupu za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju, koji trenutačno okuplja 16 ustanova i udruga predvođenih Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita, sinoć je zaključeno da će se nastaviti s aktivnostima osnivanja tog saveza koji se zauzima da nedjelja bude neradni dan.

Opširnije

Pučka pravobraniteljica: Svaka treća pritužba na diskriminaciju odnosi se na rad i zapošljavanje

Pučka pravobraniteljica: Svaka treća pritužba na diskriminaciju odnosi se na rad i zapošljavanje

Autor: Lider/Hina Hrvatska i dalje nema važeći Nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije, ali ni migracijsku politiku, istaknula je u svom godišnjem izvješću pučka pravobraniteljica Lora Vidović čiji je ured u prošloj godini otvorio 5433 predmeta u 50 gradova i sela u kojima je istraženo više stotina sudionika, nadležnih tijela javne vlasti, organizacija civilnog društva, sindikata, sveučilišta i vjerskih organizacija.

Opširnije

GSV: Socijalni dijalog može biti bolji, sastanci svakih šest mjeseci

GSV: Socijalni dijalog može biti bolji, sastanci svakih šest mjeseci

PROBLEMI U KOMUNIKACIJI (JUTARNJI LIST) ZAGREB- Socijalni dijalog može biti bolji, a način njegova vođenja važan je za hrvatsko društvo, poruke su sa sastanka premijera Andreja Plenkovića sa članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) koji je u ponedjeljak održan u Banskim dvorima i na kojem je dogovoreno da će se takvi sastanci održavati svakih šest mjeseci.

Opširnije

Bez upozorenja poslodavac ne smije nadzirati zaposlenika

Bez upozorenja poslodavac ne smije nadzirati zaposlenika

PRIVATNOST NA POSLU (GLAS SLAVONIJE) Od 25. svibnja 2018. primjenjivat će se Opća uredba o zaštiti osobnih podataka – nova EU direktiva o pohranjivanju i dijeljenju osobnih podataka. Tema zaštite privatnosti, zaštite osobnih podataka posebno je osjetljiva na relaciji poslodavac – zaposlenik u smislu smije li se radniku pregledavati pozivi sa službenog telefona, mailovi, izlagati ga videonadzoru, zatražiti od njega alkotest, ili određeni liječnički pregled.

Opširnije

Europski stup socijalnih prava

Europski stup socijalnih prava

ETUC/NHS – U Göteborgu se 17. studenoga održava Sastanak na vrhu EU na kojemu bi se trebao usvojiti Europski stup socijalnih prava. Europski sindikati žele da usvajanje socijalnog stupa bude popraćeno ostvarivanjem prava u praksi, kao što su pravedne plaće i sigurno zaposlen

Opširnije

UPLATE IZ INOZEMSTVA U HRVATSKU: Svojim obiteljima naši 'gastarbajteri' poslali do 378 milijuna eura

UPLATE IZ INOZEMSTVA U HRVATSKU: Svojim obiteljima naši 'gastarbajteri' poslali do 378 milijuna eura

PODACI EUROSTATA Od pristiglih doznaka u Hrvatsku u 2016. godini, iznos od 201 milijun eura uplaćen je iz zemalja članica EU, dok je preostalih 177 milijuna stiglo iz zemalja izvan EU-a. Od ukupnih doznaka poslanih iz Hrvatske, u druge je članice EU-a poslano 59 milijuna, a 74 milijuna eura otišlo je u zemlje izvan EU-a.Većinu osobnih transfera čine novčane doznake migranata, koji novac šalju u svoje matične zemlje, napominje se u Eurostatovu izvješću.

Opširnije

BERLIN: Rasprava o fleksibilnom radnom vremenu u Njemačkoj

BERLIN: Rasprava o fleksibilnom radnom vremenu u Njemačkoj

Fleksibilno radno vrijeme je tema pregovora o koalicijskoj vladi demokršćana, liberala i zelenih koji se upravo vode u Berlinu. Piše: PolitikaPlus/Hina U Njemačkoj se razvila rasprava oko uvođenja fleksibilnog radnog vremena i promjeni zakona o radu koji bi bio prikladniji modernim radnom okruženju, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

Opširnije

Stariji od 50 godina u Hrvatskoj zanemareni, u ostatku EU-a poštovani

Stariji od 50 godina u Hrvatskoj zanemareni, u ostatku EU-a poštovani

KVALITETA RADNOG ŽIVOTA Duboko je pogrešna teza da stariji zauzimaju radna mjesta mladima (GLAS SLAVONIJE) Kvalitetom radnog života zaposlenika starijih od 50 godina u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj i Europskoj uniji bavi se tek završeno istraživanje hrvatskih stručnjaka - Zvonimira Galića i Maje Parmač Kovačić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te ekonomistice Maja Vehovec s Ekonomskog instituta. Zaključak je kako je kvaliteta radnog života naših zaposlenika te dobi lošija nego u ostatku EU-a.

Opširnije

Über u Britaniji izgubio spor oko prava radnika: Svojim vozačima moraju dati zajamčenu minimalnu plaću

Über u Britaniji izgubio spor oko prava radnika: Svojim vozačima moraju dati zajamčenu minimalnu plaću

IZRABLJIVALI BI RADNIKE Uber je odmah objavio da će se žaliti na donesenu sudsku odluku. Ta američka tvrtka, koja nailazi na veliki otpor tradicionalnih taxi kompanija i regulatornih tijela, već se prije suočila sa sudskim porazima u zemljama diljem svijeta. Uber je također morao potpuno napustiti neke zemlje, poput Danske i Mađarske.

Opširnije

Krajem listopada 180.404 nezaposlene osobe: Najviše nezaposlenih u Dalmaciji i Zagrebu

Krajem listopada 180.404 nezaposlene osobe: Najviše nezaposlenih u Dalmaciji i Zagrebu

PODACI HZZ-A Najviše je nezaposlenih u evidenciju došlo izravno iz radnog odnosa – njih 69,2 posto ili 22.714, i to poglavito iz turizma i ugostiteljstva. Naime, promatrano s obzirom na djelatnost prethodnoga zaposlenja, izravno iz radnog odnosa u evidenciju nezaposlenih najviše je osoba došlo iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, i to 36,8 posto ili 8.367 osoba.

Opširnije

Minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu

Minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu

E-SAVJETOVANJE O NACRTU ZAKONA Autor: Ljerka Bratonja Martinović Novosti su to iz nacrta novog zakona o obavljanju studentskih poslova, koji se nalazi na e-savjetovanju, a trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2018. (Novilist.hr) Preko student-servisa od iduće godine moći će se zaposliti i izvanredni studenti, minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu.

Opširnije

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA? Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada (Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Zakon o studentskim poslovima: Dolazi li kraj zapošljavanju preko tuđih studentskih ugovora?

Zakon o studentskim poslovima: Dolazi li kraj zapošljavanju preko tuđih studentskih ugovora?

MINISTRICA NAJAVLJUJE »Zakonom o studentskim poslovima pokušavamo regulirati i zaštititi studente da budu sigurni da im neće biti uskraćena njihova prava i naknada za njihov rad«, rekla je ministrica Divjak novinarima ispred Banskih dvora.

Opširnije

PROCJENA EUROPSKE KOMISIJE: Hrvatsko gospodarstvo iznenađujuće otporno. BDP će rasti ne 2,9, nego 3,2 posto

PROCJENA EUROPSKE KOMISIJE: Hrvatsko gospodarstvo iznenađujuće otporno. BDP će rasti ne 2,9, nego 3,2 posto

OPTIMISTIČNE PROGNOZE »Dok učinci nedavnih poreznih reformi kopne, očekuje se da će potrošnja kućanstava ostati snažna zahvaljujući rastu zaposlenosti, povećanju plaća i povoljnim kreditnim uvjetima. Investicije će ostati najdinamičnija domaća komponenta s javnim investicijama koje su poduprte povlačenjem europskih strukturnih fondova«, navodi Komisija.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Ministar Marko Pavić sindikatima je poručio kako intencija Vlade u pregovorima za novi kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike nije smanjivanje prava. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Osnovne informacije

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja