SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Srijeda, 16.09.2009. Ispis Pošalji na mail

SDLSN savjetuje članstvo: "Poslušajte predsjednicu Ustavnog suda, valjda ona zna"

(SDLSN, 16. rujna 2009.) Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu Republike Hrvatske (NN 49/02-pročišćeni tekst), člankom 58., propisano je da svaka fizička i pravna osoba koja je Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedine odredbe zakona s Ustavom, a Ustavni sud njezin prijedlog prihvati i ukine odredbu zakona, ima pravo podnijeti zahtjev nadležnom tijelu za izmjenu pravomoćnoga pojedinačnog akta kojim joj je povrijeđeno pravo, a koji je donesen na temelju ukinute zakonske odredbe, odgovarajućom primjenom odredaba o ponavljanju postupka i to u roku od šest mjeseci od dana objave odluke Ustavnog suda u »Narodnim novinama«.
Članak 59. Zakona određuje da ako se izmjenom pravomoćnoga pojedinačnog akta ne mogu otkloniti štetne posljedice nastale uslijed povrede prava stranke, stranka može u roku od šest mjeseci od dana objave odluke Ustavnog suda u »Narodnim novinama« podnijeti zahtjev nadležnom sudu da se te posljedice otklone naknadom štete.

 
SDLSN ne preuzima odgovornost zbog zatrpavanja Ustavnog suda nepotrebnim postupcima i poziva dužnosnike Suda i Vlade da svojim izjavama i ponašanjem spriječe ovu pojavu 
U slučaju Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke (NN 94/09), kojim je uveden tzv. “krizni porez”, nisu donošeni pojedinačni akti (rješenja) kojima bi za pojedinačne obveznike tog poreza bilo određeno koliko poreza moraju platiti.
Primjenom naprijed navedenih odredbi Ustavnog zakona na postojeće činjenično stanje, možemo zaključiti da, kako ne postoje pojedinačni akti kojima je povrijeđeno pravo obveznika “kriznog poreza” njihova se izmjena ne može ni tražiti, pa se štetne posljedice, koje se očituju u umanjenju imovine građana koji plaćaju krizni porez, mogu otkloniti jedino podnošenjem zahtjeva nadležnom sudu radi naknade štete.
Slijedom svega navedenog Sindikat smatra da nije potrebno podnositi prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom pojedinih odredbi Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke kao preduvjet za ostvarivanje prava na naknadu štete pred nadležnim sudovima u slučaju ukidanja ili poništenja osporavanih odredbi tog Zakona.
Nažalost, a posebice s obzirom na izjave predsjednice Ustavnog suda RH Jasne Omejec, kako će povrat kriznog poreza moći zatražiti samo oni građani koji su podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu, koja je takvom izjavom i autoritetom položaja s kojeg ju je izrekla praktično uputila hrvatske građane što im je činiti po pitanju kriznog poreza, Sindikat ne može preuzeti odgovornost svoje članove savjetovati sukladno vlastitom pravnom stajalištu i jezičnom i logičkom tumačenju zakonskih odredbi.
Stoga SDLSN usprkos pravnom stajalištu svoje pravne službe, članovima koji ga posljednjih tjedana traže savjet i uputu u slučaju osporavanja ustavnosti kriznog poreza, dostavlja prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke koji je izradila pravna služba Nezavisnih hrvatskih sindikata i poziva ih da svatko od njih ponaosob pokrene postupak pred Ustavnim sudom RH, sukladno javno iznijetom stajalištu predsjednice Ustavnog suda, Jasne Omejec.
Istovremeno, SDLSN se ograđuje od odgovornosti za povećanje broja pokrenutih sudskih postupaka pred Ustavnim sudom RH i poziva predsjednicu Ustavnog suda RH da u okviru svojih odgovornosti hrvatske građane upozna s ostalim mogućim ishodima ocjenjivanja ustavnosti odredbi Zakona o posebnom porezu te se očituje o činjenici na koje je pojedinačne akte, u slučaju primjene spornog zakona, mislila. 

Također, SDLSN poziva i Vladu RH da svojim javnim očitovanjem o povratu sredstava kriznog poreza u slučaju njegove neustavnosti spriječi "zatrpavanje" Ustavnog suda s nepotrebnim prijedlozima za ocjenu ustavnosti. 

I na kraju, poziv članovima na podnošenje prijedloga za ocjenu ustavnosti kriznog poreza nije posljedica negativnog stava SDLSN-a prema uvođenju kriznog poreza kao privremene mjere za očuvanje stabilnosti sustava plaća i mirovina. već isključivo mjera pružanja pravnog servisa u situaciji mogućeg poništenja ili ukidanja pojedinih odredbi Zakona o posebnom porezu.

Pročitajte još...

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN savjetuje članstvo: "Poslušajte predsjednicu Ustavnog suda, valjda ona zna"

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja